Hlavní obsah

Různorodé šanty vyniknou na zahradě jednotlivě i v barevných kombinacích

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanty jsou mnohostranné a inspirativní trvalky. Jsou spíše jemné než výstřední a to je důvod, proč patří k populárním doprovodným rostlinám. Existují variety s růžovými, bílými, dokonce bledožlutými kvítky, dominují však šanty v klasickém modrofialovém provedení. A v zajímavých kombinacích jim to vážně sluší.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V obrubě

Článek

V obrubě

Šanty díky rozdílné velikosti uplatníme na mnoha místech v zahradě. Kromě smíšených záhonů také na skalkách, v nádobách, na svazích a střešních zahrádkách. Protože šanta dlouho kvete (květen/červen – září/říjen), zvláště dobře se hodí k olemování cest a do záhonových obrub, kde jí to sluší po boku purpurové dlužichy (Heuchera). Aby šanta remontovala (čili opakovaně vykvetla), po odkvětu ji sestřihneme a zároveň trochu přihnojíme.

Dokonalé souznění

Šanta se hezky doplňuje se šalvějí a agastache. Rostliny jsou si někdy tak podobné, že je od sebe nelze na první pohled rozeznat. Všechny upřednostňují slunné stanoviště s výborně propustnou půdou. Jako agastache nemá ani šanta ráda zimní přemokření, které ji může zahubit. Květy těchto nenáročných trvalek hojně navštěvují motýli, včely a čmeláci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dokonalé souznění

Protiklady se přitahují

Komu se zamlouvají nápadnější sestavy, může zvolit nevšední kombinaci fialovomodré a červené. Mezi klásky šanty necháme proplétat šarlatově červený kuklík (Geum). Později se k nim přidají fialové kouličky okrasných česneků. Pro ještě větší drama vysadíme dvojici před rostliny s purpurovými listy, např. rozchodníkovec nádherný (Hylotelephium spectabile Purple Emperor) nebo ruj vlasatou (Cotinus coggygria Royal Purple).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Protiklady se přitahují

Moře s bílou pěnou

Jemné rysy šanty nám dovolují vysazovat ji ve velkém množství. Může tak vzniknout celé rozkvetlé moře, skutečná pastva pro oči. Hodí se k tomu zejména vyšší, bohatě kvetoucí odrůdy s 50cm velkými květy, jako jsou Nepeta racemosa Walker’s Low, Nepeta x faassenii Six Hills Giant; 90 cm, Nepeta sibirica Souvenir d’Andre Chaudron; 60 cm nebo Nepeta grandiflora Pool Bank, 70 cm. Mořskou pěnu zpodobňují masy drobných bílých kvítků katránu srdčitého (Crambe cordifolia), který kvete na přelomu jara a léta.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Moře s bílou pěnou

Pastelové opojení

Šanta se bezvadně kombinuje s kvetoucími trvalkami, rostlinami s okrasnými listy i keři. Většina druhů vytváří velké trsy, takže nehrozí, že by se mezi ostatními ztratila. Levandulově modrá barva je přímo předurčena ke spojení s pastelovými odstíny. Na tomto záhoně si šanta hraje do noty s růžovými kakosty, máky a trojpukem, fialkovými dračíky, zvonky a stříbřitým čistcem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pastelové opojení

Nerozlučná dvojka

Růžové keře jsou půvabné samy o sobě, ale ve společnosti šant působí ještě malebněji. Růže vyžadují dostatek prostoru, kde může volně proudit vzduch, jinak trpí padlím. Exponované, klidně i hodně větrné pozice nevadí ani šantě, která je vůči nemocím rezistentní. Slimáci a mšice ji napadají výjimečně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nerozlučná dvojka

Šanta

Šanta (Nepeta) patří do čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae), kde najdeme i šalvěj, sápu, mátu nebo zběhovec.

Kromě květů jsou na šantě přitažlivé aromatické listy, mnohdy hebké, šedostříbrné.

Šlechtěné odrůdy jsou nádherné, v přírodních zahradách vyniká i obyčejná šanta kočičí (Nepeta cataria).

Nové rostlinky získáme dělením trsu na jaře či na podzim nebo odběrem bylinných řízků brzy v létě.

Reklama

Související témata:

Související články

Zaostřeno na tavolníky

Tavolníky bychom při návštěvě zahradního centra neměli přejít bez povšimnutí. Mají krásné lístky, úžasně kvetou, lákají motýly a včely, jsou spolehlivé a na...

Výběr článků

Načítám