Hlavní obsah

Jak na zavlažování zahrady

Novinky, Mountfield

Komerční článek - Aby v teplých slunečních dnech zahrada nežíznila, pomůže vám systém zavlažování, který ji bude udržovat stále svěží.

Článek

Doba, kdy se po zahradě běhalo s konvemi plnými vody, je nenávratně pryč. Dnes se o závlahy mnohem lépe postarají zavlažovací systémy a zahradní čerpadla.

Nevhodnější druh zavlažování závisí na velikosti zahrady, zdroji vody i typu zahrady (zeleninová, okrasná). Ideální je vlastní zdroj vody nebo alespoň zásobník vody dešťové. Volit můžete mezi automatickým závlahovým systémem nebo povrchovým rozvodem.

Nejběžnější je rozvod povrchového zavlažování typu studna – čerpadlo – hadice - postřikovač, kterým můžete vybavit každou zahradu.

„Srdcem povrchového zavlažovacího rozvodu jsou kvalitní zahradní čerpadla . K výběru odpovídajícího modelu je třeba předem vědět, z jaké hloubky (výška hladiny vody od povrchu) a na jakou vzdálenost budete vodu čerpat. V případě nejběžnějšího zdroje, kterým je kopaná studna, bych doporučil vícestupňový model čerpadla s dostatečným výkonem a plnou automatikou, jako je třeba model Electra od renomované značky Tallas. Je to vodní automat vybavený průtokovým senzorem, tlakovým spínačem a anticyklickou ochranou“ říká David Procházka z Mountfieldu.

Čerpadla si nepořizujeme na rok a vyplatí se předem počítat s možností dalšího využití. Ať už je to připojení více postřikovačů nebo třeba zásobování chaty vodou.

Závlahy řídí vodní hodiny

Chytrým řešením je připojit systém zavlažování na automatický časovač Hozelock (takzvané vodní hodiny), který se o trávník postará i v době, kdy se vám to nehodí. Třeba když jste právě na dovolené u moře. Zavlažování spustí v předem určený čas, a v den, který si sami vyberete. Je možné jej také propojit s čidlem vlhkosti či dešťovým senzorem.

Kdy jsou závlahy nejúčinnější?

Zavlažování trávníku je nejlepší zpravidla brzy ráno nebo v podvečer, kdy je odpařování díky nízké teplotě nejmenší. Kruhové a oscilační postřikovače můžete nasměrovat přesně tam, kam je potřeba, takže využívají vodu mnohem efektivněji. To se při průměrné roční spotřebě 360 litrů vody na zálivku 1 m2 trávníku vyplatí. Zbytečnému kropení účinně zabrání čidlo půdní vlhkosti nebo dešťový senzor.

Reklama

Související články

Test: Motorové rotační sekačky s pojezdem

Tráva roste a nastává doba poměrně intenzivního sekání. V tomto testu jsme se proto zaměřili na velmi žádané sekačky s pojezdem se šíří záběru sekání 46 – 48...

Osazujeme jezírko

Různé druhy vodních rostlin dnes nabízí skoro každé zahradnictví nebo hobby market. Jaké si ale vybrat a jak je správně zasadit, aby se jim dobře vedlo...

Deset rad, jak vybrat sekačku a nespálit se

Potřebujete spolehlivého parťáka pro údržbu trávníku? Jaro je v plném proudu, tráva roste doslova před očima, takže je pravý čas na pořízení vhodné sekačky....

Výběr článků

Načítám