Hlavní obsah

Přírodní posezení

Novinky, Helena Klímová, časopis Chatař a chalupář

Lidé obdaření tvůrčím duchem a fantazií jsou už tací. Ne vždy se posadí k ohništi na obyčejnou židli. Naopak, hledají a nalézají krásu v jednoduchosti a neokázalosti přírodních materiálů – dřeva a kamene, které do zahrady neodmyslitelně patří.

Článek

Prvky citlivě opracované a v detailu řešené do daného prostoru tak dokonale umocní přírodní charakter a jedinečnost odpočinkového místa či zahradního zákoutí. Inspirativní ukázky z dílny sochaře Lukáše Gavlovského zajisté napoví více.

Přírodní posezení s ohništěm

Citlivě ztvárněná přírodní kompozice sezení s ohništěm harmonicky doplňuje vybrané zákoutí již realizované zahrady. Vyvýšené místo s nádherným výhledem do kraje je z hlediska polohy jedinečné. Vzhledem k poloze a charakteru místa byla vybrána varianta jednoduchých dubových lavic, které jsou masivní, stabilní, ale snadno přemístitelné kvůli dýmu z ohně a sekání trávy.

Lavice jsou vytvořeny rozříznutím zakřiveného kmene stromu, z jehož dvou půlek vznikly dvě stejnoměrné sedací části. Další opracování a vyhlazení dalo vyniknout přirozenému tvaru dřeva. Nohy lavic tvoří špalky, kvůli stabilitě seříznuté dole, k sedátku lavice jsou přibity silnými hřeby. Sezení je ošetřeno lazurovacím nátěrem na dřevo, ale ten není podmínkou.

Na odkládací stůl byl vybrán masivní kámen z místní ruly. Vedle stolu je vytvořeno kamenné plato pro ukládání dřeva, aby neleželo na vlhké zemi a neprorůstalo trávou.

Kamenné ohniště – obruba i dno – je vyskládáno z kamene a mírně zapuštěno do země (zapuštěné řešení není nutné, ale je vzhledově dokonalejší).

Jabloňová lavička

Vnímavému pohledu výtvarníka neuniklo ani křivolace rostlé torzo kmene pokácené jabloně. Po opracování se v tomto případě proměnilo v lavičku atypického vzhledu. Vhodné k těmto účelům jsou zejména ovocné dřeviny, kupříkladu jabloň, třešeň, hrušeň, ořech, jejichž dřevo je nejen tvrdé a trvanlivé, ale je i zajímavě formované. Na kmenech stromů po čas jejich života vznikají rozmanité útvary – boule nebo naopak dutiny, které mohou podnítit fantazii při hledání podoby budoucího užitkového předmětu.

Kmen lze nainstalovat třeba na kameny, aby dřevo v přímém kontaktu se zemí vlivem vlhkosti později nezahnívalo. Dílo lze na místě ponechat v surovém stavu, ale také v souladu s charakterem prostředí dále opracovávat, brousit, případně natřít, nejlépe ochranným bezbarvým nátěrem. Jelikož se jabloňový kmen jen obtížně zbavuje kůry, je možné ji na něm nechat, po zhruba dvou letech se oloupe sama. Pod kůrou to mezitím žije. Padlý strom v přírodním stavu je zdrojem potravy ptáků. Brouci a larvy vegetující pod kůrou navíc vytvářejí zajímavé kresby a cestičky, které později ozdobí holý povrch kmene jedinečnými ornamenty.

Vedle ovocných stromů je k těmto účelům velice vhodný i akát, který je nejtrvanlivější běžně dostupnou dřevinou u nás. Pokud výrobky z nich necháme v přírodním stavu bez nátěru, časem získají krásnou šedavou patinu.

Reklama

Související články

Branky a vrátka hlídají soukromí

Dalo by se říci, že branky a vrátka jsou strážci našeho soukromí. Jsou součástí plotu nebo jiného ohrazení kolem domu či zahrady a uzavírají k nim přístup. Při...

Chodníčky a cesty

Je mnoho druhů materiálů, z nichž můžeme udělat chodníček či cestu v zahradě, a každý má své výhody a nevýhody.

Se zahradním nábytkem nemá jarní pohoda chybu

Komerční článek - Vůně a chuť grilovaného masa, k tomu sklenka dobrého vína nebo piva, vše navíc v pohodlí pěkného zahradního nábytku – to jsou příjemné chvíle...

Výběr článků

Načítám