Hlavní obsah

Tipy na pěstování rostlin na problémových místech

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Když se zamyslíme nad tím, kde všude mohou rostliny v přírodě prosperovat – na skále, ve tmě, v prostředí s arktickým podnebím – vzplane v nás naděje, že se nějaké najdou i pro naší malou „Saharu“ nebo „Krkonošská blata“. Najdou a hned prozradíme, které to jsou.

Foto: Profimedia.cz

Jak pěstovat rostliny na problémových místech. Ilustrační foto

Článek

Hlavně musíme mít na paměti, že jakkoliv problémové se místo zdá, nemělo by nás zastavit v tvorbě krásného, prosperujícího záhonu. Řešení se vždy najde. Většina zahradníků, a to i těch nejzkušenějších, se řídí pravidlem, že výběr rostlin přizpůsobujeme místu, nikoliv místo rostlinám. Je to snazší, rychlejší, finančně výhodnější.

To, že na zahradě máme místo jiné než „ideálně ideální“ není žádná tragédie. Naopak, berme to jako přednost, protože se nám nabízí možnost pěstovat zde specializované rostliny, které nemá každý. Důležité je, aby rostliny pouze nepřežívaly, ale opravdu prospívaly a krásně vypadaly. Vybíráme rostliny dostatečně adaptované daným podmínkám. Pomohou nám informace, odkud pocházejí a kde byly vypěstované.

Jak pěstovat na vyprahlém místě na prudkém slunci

Slunce milují stovky rostlin, horší je to s lehkou písčitou půdou, která v létě nedokáže zachovat dostatek vláhy. Takové podmínky přežijí jen opravdoví mistři se speciálně vyvinutými obrannými prostředky pro dlouhodobé udržení vody a proti její ztrátě. Poznáme je podle silných dužnatých listů, chloupků, které odrážejí sluneční světlo a zároveň „sbírají“ vzdušnou vlhkost, a podle dlouhých kořenů, které si dokážou najít vláhu hluboko v zemi.

Řešení: Kromě sucha jsou silně propustné půdy chudé, protože se z nich snadno vyplavují živiny. Za kvalitní organickou hmotu zapracovanou do půdy nám budou vděčné i jinak velmi houževnaté rostliny. Štěrkový mulč vypadá na slunečných místech bezvadně, zároveň zpomaluje vypařování.

Výběr rostlin

Agastache (Agastache )

Artyčok (Cynara )

Devaterník (Helianthemum )

Divizna (Verbascum )

Dobromysl (Origanum )

Juka (Yucca )

Kouhoutek věncový (Lychnis coronaria )

Len (Linum )

Levandule (Lavandula )

Mák (Papaver )

Opuncie (Opuntia )

Perovskie (Perovskia )

Pryšec myrtovitý (Euphorbia myrsinites )

Rozchodníkovec (Hylotelephium )

Sápa hlíznatá (Phlomix tuberosa )

Jaké jsou správné zásady při pěstování rajčat

Zahrada

Jak pěstovat na podmáčené půdě, bažinatých okrajích jezírek

Bažiny a mokřady se tvoří v místech s vysokým sloupcem spodní vody a tam, kde půda nedokonale nebo jen pomalu prosakuje. Stejné prostředí poskytují mělké okraje vodních ploch. Se správným přístupem a plánem zde můžeme vytvořit svět plný fascinujících vlhkomilných rostlin. A ještě něco: na podmáčeném záhoně se to bude hemžit volně žijícími živočichy, kteří v něm najdou domov nebo osvěžení.

Řešení: Komu se do pěstování bahenních rostlin nechce, musí instalovat drenážní systém, což je poměrně nákladné. Nabízí se také možnost zbudování vyvýšených záhonů. Propustnost těžkých jílovitých půd zlepšíme zapracováním velkého množství organického materiálu a drobného štěrku.

Výběr rostlin

Blatouch bahenní (Caltha palustris )

Čechrava (Astilbe )

Kejklířka (Mimulus )

Kyprej vrbice (Lythrum salicaria )

Mnohé kosatce (Iris )

Máta vodní (Mentha aquatica )

Ostřice vyvýšená (Carex elata )

Pomněnka bahenní (Myosotis palustris )

Popelivka (Ligularia )

Rodgersie (Rodgersia )

Sadec purpurový (Eupatorium purpureum )

Tužebník (Filipendula )

Upolín (Trollius )

Vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata )

Vrbina tečkovaná (Lysimachia punctata )

Jak pěstovat ve stínu, tmavých koutech u severní stěny

Hned třem stresovým faktorům – stínu, chladu, vlhku – musí čelit rostliny u zdí a domovních stěn orientovaných na sever. Úspěch zde budeme prakticky vždy slavit s rostlinami pocházejícími z lesů, kterým při dostatečné půdní vlhkosti nedostatek světla a tepla nedělá problém. Barva zlatolistých a zlatě panašovaných kultivarů se na tmavých místech většinou navrací k původní zelené.

Řešení: Více světla pro rostliny získáme tak, že zeď nebo fasádu natřeme bílou barvou, která má bezvadné odrážecí schopnosti.

Výběr rostlin

Bergenie (Bergenia )

Bohyška (Hosta )

Brslen Fortuneův (Euonymus fortunei )

Čemeřice (Helleborus )

Dymnivka (Corydalis )

Mnohé kapradiny

Konvalinka vonná (Convallaria majalis )

Mákovec (Meconopsis )

Orlíček (Aquilegia )

Plicník (Pulmonaria )

Pomněnkovec velkolistý (Brunnera macrophylla )

Prstnatec (Dactylorhiza )

Prvosenka (Primula )

Sněženka (Galanthus )

Skimie (Skimmia )

Jak si vypěstovat lahodné citrusy v květináči

Zahrada

Jak pěstovat na suchých místech mezi stromy

Sucho a stín není dobrá kombinace a v zahradních kruzích je nejméně oblíbená. Nejenže stromy případným adeptům znemožňují přístup světla, ale navíc ubírají vláhu a živiny. Nejhůře se s tím vyrovnávají mělce kořenící druhy, které svými kořeny do hlubší, vlhčí půdní sféry nedosáhnou. K největším „pijákům“ patří konifery a břízy.

Řešení: Na povrch půdy kolem stromů pravidelně klademe kvalitní kompost s listovkou. Organický materiál zapracujeme na dno každé výsadbové jámy. Rostliny mulčujeme, aby jim vláha vydržela co nejdéle. Stín, který stromy vrhají, můžeme redukovat prosvětlením koruny.

Výběr rostlin

Barvínek (Vinca )

Brambořík břečťanolistý (Cyclamen hederifolium )

Hluchavka žlutá (Lamium galeobdolon )

Mnohé kakosty (Geranium )

Kontryhel měkký (Alchemilla mollis )

Kostival (Symphitum )

Mahónie (Mahonia )

Měsíčnice vytrvalá (Lunaria rediviva )

Mochnička (Waldsteinia )

Náprstník (Digitalis )

Paznehtník měkký (Acanthus mollis )

Pryšec mandloňovitý (Euphorbia amygdaloides )

Sedoulek (Ophiopogon )

Škornice (Epimedium )

Zběhovec plazivý (Ajuga reptans )

Jak si vypěstovat domácí česnek

Zahrada

Jak pěstovat na větrném, exponovaném stanovišti

Otevřené pláně, střešní zahrady, průchod mezi domy – to jsou místa s extrémními poryvy větru, která mohou být pro rostliny zničující. Pomineme-li polomy a kolapsy, největším problém představuje dehydratace. Vítr odnímá z rostlinných pletiv a z půdy vodu a tím je vysušuje. Adaptované rostliny mají kožovité, voskované, stříbřité, chloupkaté nebo velice drobné listy.

Řešení: Živý plot nebo pás vysokých trvalek s pevnými listy účinně zmírňuje proudění větru. Jsou-li součástí záhonu stromky, uvážeme je v prvních letech ke kůlu. Kromě pevného ukotvení při výsadbě rostliny pravidelně a dostatečně zavlažujeme.

Výběr rostlin

Bělotrn (Echinops )

Čistec (Stachys byzantina )

Dlužicha (Heuchera )

Dřišťál (Berberis )

Chrpa horská (Centaurea montana )

Máčka (Eryngium )

Mochna křovitá (Potentilla fruticosa )

Většina okrasných trav

Pelyněk (Artemisia )

Rmen (Anthemis )

Růže svraskalá (Rosa rugosa )

Řebříček (Achillea )

Šalvěj (Salvia )

Šanta (Nepeta )

Vřesy a vřesovce

Reklama

Související témata:

Související články

Co zasadit k plotu

Někde si vystačíme s pěkným dřevěným či kovovým plotem, jinde k němu potřebujeme zasadit vyšší rostliny a vytvořit takzvaný živý plot.

Květinové opojení

Majitelé bydlí v domě s nádhernou zahradou plnou trvalek a keřů už přes dvacet let. Jakmile dokončili dům, začali zvelebovat jeho okolí.

Když kvetou magnolie

Jaro v japonské zahradě, to jsou kvetoucí magnolie a sakury, příjemné ovály jezírek s tvarovanými dřevinami a s nizoučkými keříky buxusu. A pokud jste...

Výběr článků

Načítám