Hlavní obsah

Jak se budí bazény

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sluníčko krásně přitápí a vy už se nemůžete dočkat, až skočíte do svého bazénu na zahradě. Ještě před prvním koupáním si ovšem musíte bazén připravit na sezónu, aby v něm voda byla křišťálově čistá.

Článek

Možná máte pochybnosti, kdy s odzimováním začít. „Ideální čas nastane, když noční teploty neklesají pod bod mrazu a teplota vody vystoupá na 10° až 15° C,“ radí produktový manažer bazénářské firmy Michal Dluhoš.

Stěny vyčistěte

Ze všeho nejdřív musí na řadu přijít úklid. Stěny i dno bazénu je potřeba zbavit usazených nečistot. Ve výhodě je ten, kdo si bazén na zimní měsíce schoval pod zazimovací plachtu. Čeká ho méně práce, protože plachta velmi účinně zabránila spadu nečistot.

Na čištění stěn je vhodné použít speciální přípravek, který se nanese na znečištěná místa a nechá 10 až15 minut působit. Pak stačí vzít kousek hadru nebo bazénový kartáč a nečistoty z daného místa setřít. Nakonec je důkladně opláchneme vodou. Může se stát, že jsou usazeniny přichyceny skutečně silně, a pak je nezbytné tento postup podle potřeby zopakovat. Zapomenout nesmíme ani na dno bazénu, které se nejlépe vyčistí za pomoci bazénového vysavače.

Upravte hodnoty vody

Když jsme se všech nečistot zbavili, můžeme začít s dopouštěním vody, kterou jsme před zimou museli upustit pod trysky. „U vody je potřeba zkontrolovat a upravit její tvrdost. Stejnou pozornost je dobré věnovat i ověření a případné úpravě hodnoty pH,“ doporučuje bazénový specialista.

„Pak následuje ošetření bazénové vody jednorázovým zachlorováním pomocí speciálního přípravku. Doporučil bych šokový chlorový přípravek, který bazén rychle zachloruje. Zničí tak bakterie a řasy, které v něm zůstaly po zimě. Pak už jen vložíme do automatického dávkovače – chlorátoru chlorové tablety, které se budou do vody uvolňovat postupně,“ dodává Dluhoš.

Když se voda zakalí

I přes to, že budete vše dělat přesně podle návodu, může se něco pokazit. Například se voda v bazénu brzy zakalí. Jak je to možné? Docela snadno. Nezbytným předpokladem dokonale křišťálově čisté vody v bazénu je kvalitní písková filtrace s odpovídajícím výkonem. Ta je bez nadsázky srdcem bazénu. Pokud jste se při nákupu rozhodli ušetřit nebo vám někdo špatně poradil a vaše filtrace nemá dostatečný výkon, nic vám nepomůže. Ani s použitím celé řady bazénové chemie nedosáhnete, že voda bude vždy a po všech stránkách kvalitní a nezávadná.

Ale i u správně zvolené filtrace je třeba po zimě zkontrolovat náplň v pískové filtraci. „Čistota písku by se měla kontrolovat pravidelně během sezóny a každé dva roky je dobré ho vyměnit. Je to proto, že písek do filtrací má ostré hrany, které zachytí i drobné nečistoty. Provozem se hrany obrušují, a tak klesá filtrační účinnost,“ upozorňuje Dluhoš.

Příslušenství, které šetří čas a námahu

Aby byla údržba bazénu co nejpohodlnější, měl by se každý jeho majitel vybavit odpovídajícím bazénovým příslušenstvím. Velmi praktické jsou například nejrůznější síťky na sběr nečistot nebo bazénové kartáče, ke kterým se dají připojit i teleskopické rukojeti.

Výtečným pomocníkem, který ohromně usnadňuje nejen odzimování, ale je nepostradatelný i při celoroční péči o bazén, je bazénový vysavač. Rychle a velice efektivně s ním odstraníte nečistoty ze dna i stěn bazénu. Na trhu je široké spektrum bazénových vysavačů, kdy nejoblíbenější jsou poloautomatické vysavače, které vyčistí bazén i bez vaší přítomnosti. Stačí je jen vložit do vody a můžete si jít třeba číst. Pracují díky svému propojení s pískovou filtrací a jsou vhodné jak pro nadzemní, tak i pro zcela zapuštěné bazény.

Reklama

Související články

Bazén změní vzhled celé zahrady

Mnoho majitelů zahrad a rodin s dětmi sní o příjemném relaxu a radovánkách ve vlastním bazénu. Pokud si hodláme svůj sen splnit, výběru budoucí oázy ke koupání...

Výběr článků

Načítám