Hlavní obsah

Trávník před sezonou pořádně rozdýchejte

Novinky, Mountfield

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Taky jste při obhlídce trávníku zjistili, že nevypadá ani trochu dobře? Není divu, vždyť právě v březnu byste mu měli naordinovat ozdravnou kúru zvanou vertikutace.

Článek

Dlouho ležící sníh si vybírá svou daň. Zažloutlá místa se střídají s prorůstajícím mechem a někde na vás dokonce vyjukne sněžná plíseň. Je tedy nejvyšší čas zakročit a trávník pročísnout vertikutátorem, aby se znovu mohl zhluboka nadýchnout. A právě teď se takové stroje dají nejvýhodněji pořídit v Mountfieldu, který ještě o pár dní prodloužil Kolo štěstí. Vytočit si na ně můžete slevy 15%, 30%, ale i 50% nebo dokonce 100%.

Travní plsť trávník dusí

S trávníkem je to stejné jako s námi lidmi. Aby prosperoval, musí dobře dýchat. A v tom mu brání několikacentimetrová nepropustná vrstva travní plsti, kterou tvoří odumřelé rostliny, zbytky posekané trávy, plevel a mech. Přes ni se ke kořenům nedostane voda ani živiny a pažit se doslova dusí. Navíc vytváří vhodné podmínky pro vznik plísňových a houbových onemocnění. Nezbývá tedy nic jiného, než ji při vertikutaci z trávníku důkladně mechanicky odstranit.

Síla stroje podle velikosti pozemku

Vertikutaci můžeme provádět s nejrůznějšími pomocníky, kterým se říká vertikutátory, provzdušňovače nebo aerátory. Nejmenší z nich, mechanické vertikutační hrábě, vystačí jen na velmi malé plochy a počítejte s tím, že se při práci pořádně zapotíte. Mnohem častější a především pohodlnější volbou jsou stroje s motorem.

Vertikutátor může mít elektrický nebo spalovací motor. Pro který se rozhodnete, záleží na velikosti a členitosti pozemku. Obecně platí, že na menší zahrádku stačí některý z elektrických modelů. Na střední a větší pozemek už bych doporučil pomocníka s benzinovým motorem, jako je například Wolf Garten UV 35 H se čtyřtaktním motorem Honda o výkonu 4 HP,“ doporučuje Jaroslav Zajac z Mountfieldu. „V nabídce máme stroje značky Wolf Garten, ze kterých si jistě vyberete každý. Jsou nejen u nás, ale i ve světě považovány za absolutní špičku. Na výbornou zvládají vertikutaci a mají i dokonalé dílenské zpracování a moderní design,“ dodává Zajac.

Odpad končí ve sběrném koši

Vertikutátor může připomínat sekačku, ale na rozdíl od ní je osazen horizontálně uloženým válcem s řadou tenkých svislých nožů. „Ty se šetrně zařezávají 2 až 4 mm do porostu, a tak z něj vyhrabují plsť, mech i zbytky posečené trávy. Na sběr tohoto odpadu poslouží objemný sběrný koš, odkud může následně putovat třeba na kompost. Provzdušnění ovšem není pro trávník jediný přínos. Nože zároveň přesekají trávní výběžky, a tak podporují tvorbu nových, takže se trávník pěkně zahustí a omladí ,“ radí Zajac.

Přidejte hnojivo

Kdo ještě nikdy trávník po vertikutaci neviděl, možná se trochu zalekne, protože nevypadá právě vábně. Ale je to otázka několika dnů. Na holá místa stačí přidat kvalitní travní osivo s vysokou klíčivostí a na celou plochu některé z dlouhodobých hnojiv. U nich nehrozí přehnojení ani spálení trávníku, protože všechny potřebné živiny se do země uvolňují postupně.

Reklama

Související články

Bazén změní vzhled celé zahrady

Mnoho majitelů zahrad a rodin s dětmi sní o příjemném relaxu a radovánkách ve vlastním bazénu. Pokud si hodláme svůj sen splnit, výběru budoucí oázy ke koupání...

Štípání dřeva už není úmorná dřina

Zpracovat větší množství palivového dřeva můžete i bez dřiny, litrů potu a bolavých zad. Nevěříte? Potom jste ještě neviděli při práci hydraulickou štípačku na...

Výběr článků

Načítám