Hlavní obsah

Stěny plné květin

Novinky, Flóra na zahradě

Nádherné kaskády plné barevných voňavých květin – jde to vůbec, nebo je to v našich podmínkách jen těžko splnitelný sen?

Článek

Aby se výhony rostlin z jednoho truhlíku rozrostly do délky desítek centimetrů, nevyholovaly a kvetly po celé délce, toho opravdu sotva docílíte. Zkuste však několik truhlíků pod sebou. Představíme vám VertiGarden, což je zajímavý systém pro pěstování rostlin, s jehož pomocí proměníte každou zeď v rozkvetlý koberec.

Uzavřený výsadbový modul se zabudovaným závlahovým systémem je tím nejlepším řešením pro oživení všech jednotvárných stěn a zdí. Je vhodný jak pro opakovanou výsadbu letniček, tak pro dlouhodobé  pěstování trvalek. Vhodnou kombinací rostlin je možné vytvářet rozmanité vzory a ornamenty, či dokonce celé kobercové ozelenění v případě velkých ploch.

Jak to funguje

Vertigarden je stavebnicový systém skládající se z výsadbových modulů a vodních rezervoárů. Každý  modul o velikosti 40 x 50 cm a hloubce 9 cm se skládá z kovového rámu, výsadbové misky, víka, drátěné mřížky a kapkového zavlažovacího systému. Součástí každého balení jsou také dva univerzální háky pro zavěšení na zeď a šrouby s hmoždinkami. Modul má objem 10 litrů a je určen pro výsadbu 16 rostlin. Moduly je možné  používat jednotlivě nebo se mohou zavěšovat pomocí přiložených háků pod sebe.

Vodní rezervoár se skládá z plastové nádrže, víka a molitanového filtru, který zabraňuje ucpání kapkové závlahy. Ve víku jsou tři otvory umožňující zasazení tří rostlin, které rezervoár zakryjí. Voda obsažená v rezervoáru postačí k zavlažování tří výsadbových modulů.

Jak sázet

Výsadbovou misku vložte do kovového rámu a nainstalujte hadičku pro kapkovou závlahu. Pak misku naplňte kvalitním zahradnickým substrátem s přídavkem pomalu rozpustného hnojiva a lehce přimáčkněte, aby substrát dosahoval asi jeden centimetr pod okraj. Přiložte víko na výsadbovou misku a zkontrolujte správnou orientaci – po zavěšení na zeď musí nápis TOP směřovat nahoru. Provlékněte hadičku kapkové závlahy otvory ve víku. Přimáčkněte víko k okrajům výsadbové misky a k příčkám. Na víko položte drátěnou mřížku a připevněte pomocí fixační pásky.

Na závěr vysaďte rostliny. Můžete použít rostliny v kontejnerech o průměru až 9 cm, případně vysévat semínka přímo do modulů. Po vysázení důkladně zalijte a umístěte moduly na vhodné místo. Pravidelně zalévejte a dopřejte rostlinám čas potřebný pro zakořenění. Po třech až čtyřech týdnech můžete prokořeněné moduly zavěsit do svislé polohy.

Zdá se to možná trochu složité, ale nebojte se. Příprava, sázení i zavěšování je velmi snadné. Jeden modul může sloužit několik let. Snadná výměna jednotlivých komponentů umožňuje v případě potřeby zcela nenáročný servis, který je zvládnutelný během několika minut.

Co tu poroste?

Pro pěstování ve svislé poloze se hodí až překvapivě mnoho druhů rostlin s příhodným vzrůstem. Vybírat můžete mezi letničkami i trvalkami.

bacopa, dvojzubec (Bidens), všelicha (Brachycome), minipetúnie neboli million bells (Calibrachoa), fuchsie, převislá pelargonie, lobelka, sanvitálie, sporýš (Verbena), vějířovka (Scaevola), begónie, ostruhatka (Diascia), netýkavka

Vytrvalé rostliny určené na sušší  stanoviště:

tařice, tařička, iberka, lomikámen, rozchodník

Vytrvalé rostliny s plnou závlahou:

mateřídouška, vrbina, zběhovec (Ajuga reptans), barvínek, břečťan

Reklama

Související články

Proč narcisy někdy nekvetou

Už jste to někdy určitě zažili: těšili jste se na rozkvetlou přehlídku narcisů, netrpělivě vyčkávali první květ nové odrůdy a ono – nic. Absence květů nebo...

Výběr článků

Načítám