Hlavní obsah

TOP 10 pro jarní zahradu

Novinky, Dana Novotná

Sezona zahrádkářů je tady. Prořezávání větví, péče o trávník, servis zahradní techniky nebo příprava záhonů - to všechno a ještě celá řada dalších činností je nyní pro majitele zahrad a ploch kolem domů, chat nebo chalup aktualitou číslo jedna.

Článek

Konečně přišel čas navléknout rukavice a s chutí se pustit do prvních prací. S těmi výrazně pomohou stroje a nářadí od specialistů na zahradní techniku. Co všechno je nezbytné udělat a ze kterého konce vůbec začít? Máme pro vás deset tipů.

1. Pokud máte na zahradě ovocné stromy a vinnou révu, měli byste nejpozději do konce měsíce ostříhat přebytečné výhonky a případně provést i základní řez. Pokud budete odstraňovat silnější větve, je nutné rány po řezu ošetřit balzámem nebo štěpařským voskem.

2. Při prořezu stromů a keřů vzniká spousta dřevního odpadu. Dá se samozřejmě volně spálit. Ale vystavujete se nepříjemným reakcím sousedů kvůli štiplavému dýmu, nebo obecního úřadu, který za to rád rozdává pokuty. Efektivní a bezproblémové řešení se nabízí, když odpad zpracujete v zahradním drtiči nebo štěpkovači. Vzniklý materiál dejte do kompostu nebo použijte jako mulč.

3. Velkou pozornost věnujte trávníku. Zimou poničený porost potřebuje důkladně ošetřit, zbavit mechu, staré trávy a provzdušnit. Tomuto zákroku se říká vertikutace a lze jej snadno a rychle provést pomocí speciálních strojů, které jsou běžně k dostání v obchodech se zahradní technikou. Po vertikutaci mohou na ploše vzniknout holá místa, ta dosejte novým travním semenem. Trávník ještě „přikrmte“ jarním hnojivem. Po celou příští sezonu pak bude zdravý, hustý a sytě zelený.

4. Podívejte se, zda jsou vaše sekačka, motorová kosa či zahradní traktor na novou sezonu připraveny. Stroje zavezte na předsezonní údržbu do servisu co nejdříve, dokud tam ještě mají méně práce. Například u benzinové sekačky je potřeba prověřit ovládací prvky, bezpečnostní brzdu a pojezd. Vyčistit nebo vyměnit filtr, seřídit motor, vyměnit olej, promazat převody, dotáhnout řemeny a nabrousit nůž.

5. Kdo si rád pěstuje vlastní zeleninu, musí už nachystat záhony - přerýt je a přihnojit. Na trvalé stanoviště už vyséváme ředkvičku, mrkev, špenát, hrách nebo cibuli, které lehce klíčí i při nižších teplotách.

6. Pokud máte na záhonech přezimující zeleninu, měli byste ji teď okopat a přihnojit.

7. Co nejdříve zabudujte záhonové a trávníkové obrubníky. To proto, abyste stihli jejich okolí upravit a případně dosít trávou.

8. Také si rádi smlsnete na opojně sladkých jahodách? Na první plody si budeme muset ještě počkat, ale už nyní je potřebné jahodníky pročistit od zaschlých a nemocných listů a zem kolem nich prokypřit.

9. V březnu máme už opravdu poslední šanci zamezit budoucímu řádění přezimujících škůdců vhodným postřikem.

10. Ze zahradních jezírek odstraňte napadané listí, zbytky odumřelých vodních rostlin a případně i mrtvé ryby. Doplňte je vodou.

Přípravy na jaro by tedy nyní již měly být v plném proudu. Každý zahrádkář dobře ví, že stromkům, trávníku a záhonům se vyplatí věnovat maximální péči. I proto je praktické nechat například zprovoznění zahradní techniky na specializovaných servisech. Ušetřený čas pak můžete zužitkovat při probouzení své hýčkané zahrady. V dalších týdnech a měsících se vám za to patřičně odmění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám