Hlavní obsah

Skalníky - zahradě sluší nejen na podzim

Novinky, Ing. D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

Skalníky nemusejí být jen porost problematických míst, se kterými si jinak nevíme rady. Nejkrásnější jsou na podzim, ale vypadají hezky i na jaře.

Článek

Protože se jim daří i na suchých podřadných půdách, na navážkách a rekultivovaných plochách, rostou jich ve městech i v parcích spousty. Ale jelikož se často nestříhají a nezalévají, vypadají mnohdy zanedbaně jako popelky. Na zahradě se však při správné péči doslova rozzáří do krásy.

Stanoviště jim vybereme podle typu. Stálezeleným neopadavým druhům se lépe daří v polostínu, ostatním se vede na plném slunci. Celoročně olistěné druhy jsou náročnější na zálivku a jako ostatní podobné rostliny je zaléváme za bezmrazých dní i v zimě. Skalníky jsou velmi všestranné a můžete je užít k různým účelům: nízké do skalek, na zídky, k vyplnění plochy nebo k pokrytí svahu, vyšší druhy se hodí pro keřové výsadby a pro ptačí remízky.

Při zemi

Nejčastěji se setkáváme s druhy skalníku vodorovného (Cotoneaster horizontalis) a skalníku Dammerova (C. dammeri) . Tyto druhy jsou ale dost vzrůstné a potřebují pravidelný řez. Do menších zahrad se lépe hodí druhy skalníku drobnolistého (C. microphyllus) a skalníku přitisklého (C. adpressus).

Do živých plotů

Sem se hodí vzrůstné druhy se silnějšími větvemi, kterým nevadí pravidelný řez, naopak ho vysloveně potřebují. Skalníky kvetou drobnými květy a právě zde vyniknou – v květnu bude plot bílý, v létě zelený a na podzim bude obsypán červenými plody. Vybrat si můžete třeba skalník bílý (C. lacteus) , skalník mnohokvětý (C. multifloris) , skalník rozkladitý (C. divaricatus) nebo skalník puchýřnatý (C. bullatus).

Jako solitéry

Skalníky přirozeně rostou jako keře, ale zahradníci vytvořili i formu na kmínku. Jako malý strom s obloukovitě přepadajícími větvemi se pěstuje zahradní kříženec skalníku ´Cornubia´. Tmavě zelené větší listy se v zimě barví do tmavě fialově bronzových odstínů. Nejsou lesklé a liší se tak od listů jiných skalníků.

Také květy – a později i plody – se tvoří nikoli přisedlé v „páscích“ k větvičkám, ale ve střapci, podobně jako plody jeřabiny. Plodů je velké množství, na stromě dlouho vydrží do zimy a jsou jeho hlavní ozdobou. Samostatně se ovšem mohou pěstovat také keřové typy s obloukovitě klenutými větvičkami, například skalník vrbolistý (C. Salicifiolius) nebo běžný druh skalníku (C. horizontalis) . Hodí se i do neobvyklých zahrad, jako jsou japonské.

Do nádob

Miniaturní zakrslé odrůdy se výborně uplatní i v kamenných korytech či větších truhlících. V nabídce se setkáte nejčastěji s odrůdami ´Eichholz´, ´Coral Beauty´ nebo ´Radicans´. Je škoda je vysazovat „sólo“, jejich větvičky s drobnými lesklými listy udělají krásné pozadí i cibulovinám, vřesům, maceškám a jiným nízkým květinám.

U skalníku se můžeme setkat s různým uspořádáním květů – do střapečků nebo přisedlé k větvičkám. Právě toto obvyklé uspořádání listů i plodů vystihuje anglický název skalníku - „rybí kostřička“. Vpravo ´Cornubia´, vlevo skalník vodorovný.

Reklama

Související články

Cesmíny jako malované

Aby byla zahrada pěkná po celý rok, to je touha všech jejích majitelů. Proto zahradní tvůrci sáhnou často do sortimentu stálezelených dřevin, které jsou krásné...

Výběr článků

Načítám