Hlavní obsah

Hořce na zahradě

Novinky, J. BALÁŽ, Flóra na zahradě

Nejsou to pouze rostliny pro skalničkáře, některé se pěstují velmi snadno. Tak jaké si vyberete na vaši zahradu?

Článek

Celý rod hořců Gentiana je rozdělen do několika sekcí a to podle příbuznosti jednotlivých druhů. Je to dost složité a pro běžného zahrádkáře vlastně nezajímavé. V zahrádkářské praxi se většinou používá praktičtější dělení podle doby kvetení na hořce jarní, letní a podzimní. Můžeme je také dělit podle vzrůstu na druhy nízké, tedy správně bezlodyžné, které lze použít na osazování skalek a zídek, a na druhy vyšší, které najdou uplatnění hlavně na trvalkových záhonech. Dnes se seznámíme s druhy nízkými.

Nenáročný a dobře rostoucí

Hořec Gentiana x acaulis je velice pěkný druh, který se rozrůstá do větších plochých trsů. Má velké modré květy s nazelenalým jícnem, které rozkvétají v průběhu května a poměrně často se kvetení opakuje ještě koncem léta. Má rád mírně zastíněné stanoviště, ale pokud má dostatek vláhy, roste dobře i na plném slunci. Nemá nijak zvlášť vyhraněné nároky na půdu, roste bez problémů na mírně kyselých půdách a nevadí mu ani půda s vyšším obsahem vápna. U tohoto křížence se vyskytuje i bílá forma, která je velice půvabná.

Na vápencové skalky

Hořec Gentiana angustifolia je další druh vhodný k pěstování na zahrádce, a to hlavně pro svoje krásné květenství i svoji nenáročnost. Tento druh pochází z vápencových Alp a Pyrenejí. Vytváří koberce až 50 cm v průměru, má užší listy, které bývají na okrajích zvlněné.

Květy jsou trochu světlejší a vyrůstají na vyšších lodyhách. Z tohoto snadno pěstovatelného druhu bylo vyšlechtěno několik zajímavých forem, jako je ´Iceberg´ s květy světle modrými v kombinaci s bílou nebo čistě bílá ´Alba´. Podobné nároky na půdu má i Gentiana ocidentalis , který na zahradě také dobře roste. Sytě modré květy jsou spíš nižší, po odkvětu se květní stopky výrazně prodlužují.

Rozmanité barvy

Rostliny druhu Gentiana clusii jsou drobné, dorůstají v průměru asi 10 cm. Základní barva květu je čistě modrá, bez zeleného stínování uvnitř květu. Tento druh je v barvě květu velice variabilní, můžete u něj najít formy v různých odstínech růžové, světle až tmavě fialové, jsou známé i formy s květy načervenalými nebo bílými. S těmito variantami se můžete setkat na specializovaných skalničkářských burzách.

Náročná rarita

Botanický druh hořce Gentiana acaulis je nesnáší vápník v půdě a jeho pěstování na zahradě není snadné, protože podmínky jeho domoviny lze napodobit jen s obtížemi. Přírodní lokality tohoto hořce se nacházejí v kyselé části Alp a Karpat, u nás rostl v Beskydech, kde ale už vyhynul. Jednotlivé rostliny jsou spíše drobnější dorůstají do velikosti kolem 8 -10 cm. Květy jsou neseny na krátkých stvolech a jsou tmavě modré se zeleným stínováním uvnitř. Také u tohoto druhu je známá i bílá forma.

Velmi hezky vypadá kombinace bílých a modrých květů hořců. Na obrázku vidíme velmi proměnlivý druh G. clusii ve dvou barevných formách.

Reklama

Související články

Cesmíny jako malované

Aby byla zahrada pěkná po celý rok, to je touha všech jejích majitelů. Proto zahradní tvůrci sáhnou často do sortimentu stálezelených dřevin, které jsou krásné...

Výběr článků

Načítám