Hlavní obsah

Za voňavé fialky prý vděčíme praotci Adamovi

Právo, Jiří Antal

Jaképak by to bylo jaro bez fialek? Objevují se všude podél cest, v trávnících, u křovin, při okrajích lesů, v lesích, parcích i na zahrádkách. Rozkvétají, sotva roztaje na jaře sníh.

Foto: Jiří Antal, Právo

Violka vonná se do naší přírody dostala z klášterních zahrad.

Článek

S fialkou je spojováno mnoho legend a pověstí. Podle pověsti např. z východu vděčíme za fialky praotci lidstva Adamovi. Když byl vyhnán z ráje, upadl na nejvyšší hoře dnešní Srí Lanky, která se po něm nazývá dosud. Proléval tam prý hořké slzy a až po sto letech se Bůh slitoval a poslal k Adamovi archanděla Gabriela, který mu milost oznámil. Adam začal plakat radostí a z jeho slz vyrostly fialky.

Naopak řecká báje praví, že fialky povstaly z krve Attisovy. Sličný pastýř byl knězem bohyně země Cybely, která jej velmi milovala. Attis však byl zasnouben s dcerou pessinského krále a na svatbě se mezi hosty náhle zjevila Cybela. Attis prchl do hor a tam pod sosnou na sebe vztáhl ruku. Duch jeho vstoupil do sosny, z jeho krve však vyrostly fialky.

Foto: Jiří Antal, Právo

Violka vonná s krémovými květy a fialovou ostruhou

Violky - oblíbené druhy

K nejznámějším u nás rostoucím fialkám patří tmavofialová violka vonná (Viola odorata). Drobná a opravdu příjemně vonná rostlina. Lidé si ji velmi zamilovali, a tak zapustila kořeny v lidovém bájesloví. Trochu ironií je, že právě tato voňavá fialka je snad jedinou u nás planě rostoucí violkou, která v naší přírodě není původní. Byla však od středověku pěstována a do přírody se dostala zplaněním zřejmě z klášterních zahrad. Říkalo se, že fialky ztrácejí vůni s prvním jarním zahřměním. Vysvětlení je jednoduché: violka vonná odkvétá koncem dubna až začátkem května, tedy dříve než začínají jarní bouřky.

V té době začíná rozkvétat violka psí (Viola canina), která nevoní. V lesích se setkáme s violkou Rivinovou (Viola riviniana), violkou lesní (Viola reichenbachiana) nebo vzácněji s violkou divotvárnou (Viola mirabilis). Violka vonná se kříží s většinou našich domácích violek, čili někdy je obtížné určit, o jaký druh jde. Celkově u nás najdeme cca dvacet druhů violek.

Foto: Jiří Antal, Právo

Violka psí

Pěstování je snadné

Na zahrádkách necháváme nejčastěji planě růst violku vonnou, nebo ji i pěstujeme. Kromě tmavofialové se můžeme setkat i s populacemi bělokvětých albínů. Bylo vyšlechtěno i několik zajímavých odrůd v různých odstínech fialové, okrové, růžové apod. Při pěstování více různých odrůd však brzy námi pěstované odrůdy doslova zaplevelí jejich kříženci.

Violky však lze snadno množit vegetativně a tím druhovou nebo odrůdovou čistotu zachováme. Můžeme dělit starší trsy krátce po odkvětu, což je nejjednodušší. Dále můžeme violky množit z bazálních řízků.

Foto: Jiří Antal, Právo

Viola hederacea

Pěstování violek je velmi snadné. Porostou nám téměř v každé půdě, kromě půd zamokřených a nepropustných. Výhodnější je místo mírně zastíněné nebo alespoň chráněné před slunečním úpalem. Ze škůdců se mohou objevit všudypřítomní slimáci, mšice apod., z chorob občas padlí, rzi a plísně.

Chceme-li, aby violky bohatě kvetly, občas je zavlažíme a nezapomeneme také na přihnojení draslíkem a fosforem. Příliš mnoho dusíku by způsobovalo nadměrný růst listů. Lze doporučit i odstraňování odkvetlých květů, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Navíc ze semen, která necháme dozrát, nikdy neodhadneme, jaké rostliny vyrostou.

Můžeme zkusit violky i rychlit. Přesadíme pár rostlin do květináčů a postupně umísťujeme do pařeniště nebo skleníku. Teplota by však neměla překročit 10 °C, aby se nezačaly tvořit listy na úkor květů.

Ze zajímavých violek můžeme zkusit pěstovat také severoamerickou violku Viola sororia. Nejčastěji se pěstuje atraktivní odrůda ´Freckles´, která má na bílých květech drobné fialové skvrnky. Vyžaduje stinné a vlhčí stanoviště.

Foto: Jiří Antal, Právo

Viola sororia Freckles

Australská violka, která se u nás občas pěstuje jako pokojová rostlina, je Viola hederacea. Vyžaduje polostín, zahradní půdu s přídavkem rašeliny. Během sezony ji můžeme letnit v zahradě na stinném až polostinném místě. Má zajímavé fialovo-bílé květy. Venku nepřezimuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Cesmíny jako malované

Aby byla zahrada pěkná po celý rok, to je touha všech jejích majitelů. Proto zahradní tvůrci sáhnou často do sortimentu stálezelených dřevin, které jsou krásné...

Proč narcisy někdy nekvetou

Už jste to někdy určitě zažili: těšili jste se na rozkvetlou přehlídku narcisů, netrpělivě vyčkávali první květ nové odrůdy a ono – nic. Absence květů nebo...

Čarovný svět kapradin lze vypěstovat i doma

Na květy kapradin bychom čekali marně. Jde totiž o rostliny výtrusné, tedy nekvetoucí. Nerozmnožují se semeny, nýbrž téměř mikroskopickými výtrusy. Přesto, že...

Výběr článků

Načítám