Hlavní obsah

Pes v zahradě

Novinky, M. Lžičařová, časopis Chatař a chalupář

Pěstěná zahrada a v ní pes – to často nejde dohromady. Kromě trávníku, který trpí agresivní močí, berou za své i okousané konifery a květinové záhony.

Článek

Pes je zvíře, které potřebuje volnost pohybu. Při svých „procházkách“ často na zahrádce způsobí hotovou spoušť. Rozhrabe mulčovací kůru, ušlape záhony, jeho agresivní moč má na svědomí uschlé okrasné keříky a ke všemu ještě přibude flekatý trávník. Základní zásada však zní: jak si psa vycvičíte, tak se bude chovat. Vrozený silný obranný instinkt psů se využívá na ochranu zahrady a domu. Jako správný strážce si napřed označkuje teritorium, ohlásí cizí osobu, štěkáním ji zastrašuje a až potom útočí. Protože je majitel za svého psa odpovědný, je důležité, aby ho zvíře poslouchalo.

Dokážeme-li zahradu nárokům pejska přizpůsobit, ušetříme si starosti. Nejlepší je počítat s volným pohybem psa po zahradě již ve fázi jejího vzniku. Základem je pořádný plot. Měl by mít podezdívku, pod kterou se pes nepodhrabe. Při stavbě samotného plotu raději sáhneme po pevných prknech než po drátěném pletivu, se kterým si může šikovný pejsek snadno poradit. Také kolem záhonků se zeleninou či okrasnými rostlinami bude nutný menší plot. Je lepší postavit jej v dostatečné vzdálenosti od rostlin tak, aby je pes při značkování nezničil.

Protože se může stát, že pes občas nějakou zeleň sežere, je vhodné vyvarovat se výsadby jedovatých rostlin, například tisu, jehož větvičky i plody dokážou způsobit smrtelnou otravu. Jedovaté jsou též rododendrony, azalky, narcisy, koniklec, lýkovec, břečťan, konvalinky, ocúny, pryšec, jalovec chvojka, túje, ostrožka, plamének, zimostráz, náprstník a další. Naštěstí mnohé jedovaté druhy odpuzují zvířata již vůní.

Protože pes má ve zvyku během dne i v noci několikrát oběhnout svůj revír, připravte pro něj po obvodu zahrady asi půl metru široký chodníček. Tím zabráníte vzniku udusaných pěšinek, na kterých nic – ani tráva – neroste.

A jak zabránit vypáleným místům v trávníku? Psí exkrementy je nutné co nejdříve odstranit a inkriminované místo prolít vodou. Posbírané výkaly nepatří na kompost, dáváme je do odpadků, případně chemického WC. Potížím se značkováním je možné částečně zabránit výsadbou pelyňku či brotanu. Na místa, která pes nesmí znečišťovat, položíme plátky cibule, jejichž pach ho dostatečně odradí. Je možné zkusit i různé odpuzující spreje či granule, ty je ale potřeba střídat. Poměrně spolehlivé jsou značkovací kameny. Připravíme je na místa, která pes pravidelně značkuje. Nemusí to být jen velké kameny, ale i pařezy či dřevěné špalky.

Většině problémů se dá spolehlivě zabránit vybudováním kotce s výběhem a pravidelným venčením. Pokud psovi ráno a večer dopřejeme alespoň půlhodinový volný pohyb v přírodě, při němž se dostatečně vyprázdní, odpadnou i problémy s psími exkrementy na zahradě.

Pokud se ptáte proč pes žere výkaly, mrkněte na Stream.cz a zjistíte, jak vašeho miláčku té nechutnosti zbavit.

Neviditelný plot

Neviditelný elektronický plot vymezí psovi zakázané zóny, aniž by omezil jeho volný pohyb. Lze jím „oplotit“ vnější hranice pozemku, ale i jeho vnitřní části (např. květinové či zeleninové záhony, bazén, pískoviště apod.). Výstražný signál, který pes dostane z přijímače v obojku na krku, stačí, aby se při vstupu na zapovězené území otočil a vrátil.

Reklama

Výběr článků

Načítám