Hlavní obsah

Vegetace spí, je čas stříhat větve. Ale kam s nimi?

Novinky, Jitka Svobodová

I když letos mrzne, až praští, neměl by žádný majitel zahrady zapomenout na to, že právě teď je nejvyšší čas myslet na stříhání stromů a keřů.

Článek

Proč je únor a březen pro řezání stromů ideální. „Právě období vegetačního klidu, které trvá od prosince do března, je nejvhodnější příležitostí k tomu, abychom dali svým ovocným stromům a keřům novou vitalitu na jaro a prostříhali je,“ říká profesionální zahradnice Petra Jiříčková.

„Můžeme tak snáze regulovat jejich bujení, a tak ovlivňovat kvalitu a množství plodů i květů. Nejčastější typy řezů jsou udržovací, tvarovací, výchovný a zmlazovací. V období vegetačního klidu lze řezat jádroviny, bobuloviny.“

Stejně jako ovocné stromy můžeme podle zahradnice v únoru ostříhat i živé ploty. Nejenže je můžeme výrazně zkrátit nebo jim lze dát znovu správný tvar. Včasný zásah navíc podstatně posílí jejich vitalitu. Ideálními pomocníky na takovou práci jsou kvalitní ruční pilky nebo nejrůznější nůžky. Na údržbu živých plotů se už vyplatí plotové nůžky s elektrickým či benzinovým motorem.

Kam s ním?

Po všem to stříhání a řezání je ovšem potřeba nějak naložit s haldami zbylých větví a větviček. „Zahradní odpad ovšem není takříkajíc na pořadu dne jen v předjaří,“ upozorňuje Jiřičková. „Na každé zahradě se ho během celého roku nakupí opravdu hodně. Svým klientům proto doporučuji pořízení zahradního drtiče nebo štěpkovač. Odpadu se zbaví ekologicky a ještě na tom vydělají.“

Drtič nebo štěpkovač

Jak zahradní drtiče, tak i štěpkovače mají jednoduchou obsluhu a starostí se zahradním odpadem vás zbaví jednou provždy. Volit můžete mezi modely s elektrickým či benzinovým motorem.

Zahradní drtiče zpracují větve o průměru až 8 cm na jemnou drť, která se hodí jako mulčovací materiál ke stromům a keřům nebo jako základ kompostu. Štěpkovače naproti tomu větve nasekají na drobné špalíky velké asi 2,5 cm. Ty je možné využít nejen jako posyp na pěšiny, ale především se velmi dobře hodí na topení například v krbových kamnech.

Reklama

Související články

Vybíráte zahradní nůžky?

Do ruky je vezmete nejméně stokrát ročně. Před nákupem si proto promyslete, co s nimi budete nejčastěji stříhat a dobře si je vyzkoušejte.

Ovocné stromy v předjaří

Ať už máte jednu jablůňku nebo deset, v únoru už je čas vypravit se na obhlídku svých ovocných stromů.

Výběr článků

Načítám