Hlavní obsah

Při nákupu pilek i pil se vyplatí uvážlivost

Novinky, Dana Novotná

Na zahradě se bez pomocníků se zubatým ostřím jednoduše neobejdete. Vybavit byste se měli nejen ruční pilkou, které vám skvěle poslouží při ošetřování dřevin, ale také motorovou pilou, abyste bez zbytečné dřiny zvládli i přípravu palivového dřeva na dlouhé zimní měsíce. Při jejich výběru se však držte osvědčených zásad a hlavně buďte uvážliví.

Článek

Začneme pilkami, z nichž jsou v poslední době velmi oblíbené ty zasouvací, které můžete mít stále při sobě. Po práci je vždy bezpečně „ukryjete“ v držadle a pomocí plastové spony připevníte k opasku. Špičkoví výrobci nabízí vysoký standard: držadla z pevného polyamidu, speciálně upravené proti sklouznutí prstů, a čepele z kalené oceli s dlouhou živostností.

Všímejte si detailů

Stálicí v nabídce specializovaných prodejců i obchodních domů je klasická zahradní pilka. Ne každá však při práci splní vaše představy, proto byste měli dbát na kvalitu a všímat si při nákupu i zdánlivých detailů. Samozřejmostí by měl být nejen pevný pilový list s účinným tvarem zubů, ale také ergonomicky tvarované držadlo. Chybět by nemělo ani pouzdro.

Vsadit můžete i na další oblíbený typ - rámovou pilu. Ta řeže oběma směry a její velkou výhodou je snadno vyměnitelný pilový list. Stejně jako u předchozích se zaměřte na to, aby byl z odolné oceli, která zaručuje, že vám pila poslouží dlouhá léta. Někteří výrobci automaticky přidávají i magnetický kryt listu pro bezpečné přenášení.

Dlouhá lišta není vše

Ještě svědomitější byste měli být při výběru motorových pil. Nejprve si ujasněte, jak často a na co chcete nového pomocníka používat. Počítejte také s výkonovou rezervou: vždy si zvolte o něco silnější pilu, než jakou pro běžnou práci potřebujete. A vyvarujte se často opakovaných omylů, třeba že by lišta měla být za každou cenu co nejdelší.

Teď přistupme k vlastnímu výběru. Na nenáročnou příležitostní práci v dílně nebo v blízkosti domu, kde máte po ruce zásuvku, vám stačí elektrická pila. Jejími přednostmi jsou snadná údržba a velmi tichý chod, nebudete tedy trápit hlukem svoje uši ani sousedy. Pokud však potřebujete výkonnějšího pomocníka a nechcete se ničím omezovat, měli byste sáhnout po stroji s benzinovým motorem.

Oceníte dlouhou záruku a dobrý servis

Mezi majiteli zahrad jsou nejoblíbenější hobby a poloprofesionální benzinové pily. S prvně jmenovanými můžete kácet malé stromky, odvětvovat nebo připravovat menší množství palivového dřeva. Poloprofesionální pily zase oceníte, pokud pravidelně topíte dřevem nebo při občasném kácení. Jejich velkou výhodou je, že si i přes vysoký výkon zachovaly kompaktní rozměry.

Ještě dobrá rada na závěr: při rozhodování si všímejte péče o zákazníka. Nakupovat se vyplatí u erudovaných specialistů, kteří vám nabídnou také možnost vyzkoušet si pilu v akci. Neméně důležitá je délka záruky (v západní Evropě ji už běžně dávají pětiletou) a dostupnost servisu. Ideální je, pokud vám odborník pomůže vyřešit případné technické problémy i o víkendu.

Reklama

Související články

Ať nám pila dobře slouží

Pořádná benzinová pila už neodmyslitelně patří k výbavě domu, chaty nebo chalupy. K tomu, aby nám dobře a bezpečně sloužila dlouhá léta, se o ni musíte správně...

Dřevo na zimu

Dřevo z pokácených stromů je nutné pořezat a naštípat. Tuhle práci zvládneme za pár víkendů. Přesto by se polínka měla dostat na oheň, až když je dřevní hmota...

Nasekat dříví na otop, jde to i bez dřiny

Stojíte před hromadou nařezaného dřeva a víte, že vás čeká několikahodinová dřina s čím dál těžší sekerou v ruce. Jenže cesta k úhlednému rázu polínek, který...

Výběr článků

Načítám