Hlavní obsah

Netradiční ovoce

Novinky, Ing. D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

V posledních letech se objevuje celá řada ovocných druhů, které teprve čekají na svoje širší využití. Nevyzkoušíte třeba muchovník?

Článek

Muchovník neboli také kanadská borůvka patří v místě svého původu k stejně běžným rostlinám, jako jsou u nás maliny a borůvky, nepřekvapí nás tedy fakt, že lidé využívali jeho plané formy už odedávna . O tom svědčí i jeho název „indiánské ovoce“. Jednotlivé typy muchovníku z různých míst celého kontinentu se staly základem pro kulturní, cíleně pěstované odrůdy, které mají vysoký a spolehlivý výnos. U nás se jeho pěstování šíří trochu pomaleji, ale jistě si najde místo i v našich zahradách.

Pěkný i užitečný

Muchovníky se u nás dříve pěstovaly především jako okrasné nenáročné keře, svoje místo jako užitkové ovocné keře si získávají teprve v poslední době, kdy se na trhu objevují moderní výnosnější odrůdy, které jsou navíc velmi nenáročné na pěstování. V našich podmínkách nejsou téměř napadány žádnými chorobami ani škůdci, proto se velmi dobře hodí pro různé typy ekologického pěstování, které se zcela zříká chemických postřiků a omezuje i hnojení umělými hnojivy.

Muchovníky krásně a bohatě kvetou přibližně v čase květu tulipánů, proto jsou půvabnou kulisou jarní zahrady. Květy jsou odolné proti mrazu, snesou i -5 °C, a jsou velkým lákadlem pro včely – rostlina se uvádí jako medonosná. Na podzim se listy vybarví do žlutooranžových a červených barev. Z muchovníků se vysazují i nestříhané živé ploty.

Jednoduché pěstování

Muchovníky jsou menší rozložité stromy nebo vzrůstné keře, dorůstají do výšky kolem čtyř metrů. Nejsou náročné na pěstování ani na půdu, ale vždy ocení dobře připravené místo výsadby s kvalitní půdou vylepšenou kompostem. Občasná dávka kompostu během vegetace a nastýlka mulčem mu prospěje stejně jako jiným keřům drobného ovoce, ale plodí i na chudých a málo kvalitních půdách.

Na rozdíl od angreštu a rybízu nepotřebuje ani pravidelný tvarovací řez, dřevina roste volně, zásahy omezíme jen na průklest zaschlých nebo polámaných větví. Řez ale pomůže mladým stromkům, kdy zkrácení na jednu třetinu výšky podpoří jejich dobré zakořenění. Pokud keř již plodí výrazně méně, použijeme zmlazovací řez, kdy část výhonů seřízneme až k zemi.

Dospělý, plně zakořeněný keř není třeba zalévat, dokáže si vodu obstarat i z více než metrové hloubky. Muchovníky jsou zcela mrazuvzdorné, druh je plně samosprašný a dobře plodí. Na zahradě tedy stačí jen jedna rostlina, průměrná sklizeň z jednoho keře je 8 – 12 kg bobulí. Díky své ranosti přináší ovoce i ve vysokých polohách, kde by většina ovocných druhů měla problém s dozráváním.

Dietetická bomba

Tmavé šťavnaté plody obsahují kolem 10 % cukru (podle odrůdy), organické kyseliny, třísloviny, až 1% pektinů, karotin, vitamin C, B2 a také významné množství anthokyanů, které jsou nově chápány jako aktivní činitelé v prevenci celé řady chorob včetně rakoviny. Pravidelná konzumace drobných bobulovin, jako jsou borůvky, brusinky, zimolez a právě muchovníku úspěšně bojuje proti stárnutí mozku a zlepšuje také krátkodobou paměť. Plody muchovníku se ve své domovině – v Americe – prodávají stejně běžně jako třeba jahody u nás.

Bobule jsou docela velké, velikostí se blíží jeřabinám, ale mohou být i drobnější. Chutí se podobají borůvkám, jsou sladce navinulé,. Dozrávají na počátku léta, nejčastěji v červenci. Jsou výborné syrové, ale mohou se samozřejmě zavařovat, lze je sušit a vyrábět z nich marmelády a sirupy. Výborně barví, proto se často míchají s jiným ovocem.

Pozor!

Při nákupu dobře vybírejte druh muchovníku – některé druhy jsou totiž okrasné a třebaže jsou bobule jedlé, nejsou nijak zvlášť chutné. To by se vám mohlo stát třeba u muchovníku oválného neboli obecného (A. ovalis, syn. A. vulgaris) ., takže se raději zeptejte prodavače.

Vizitka rostliny

Jméno : muchovník (Armelanchier)

Čeleď: růžovité (Rosaceae)

Květy: pětičetné, medonosné

Listy: nedělené, oválné

Místo původu: Severní Amerika

Zajímavost: „indiánské ovoce“

Druhy na trhu

Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia)

  • Odrůda ´Thiessen´ - velmi plodná oblíbená kanadská odrůda. Výška 3 - 5 m, keř hodně odnožuje, dozrává dříve, dožívá se až 70 let. Zraje od konce června.
  • Odrůda ´Northline´ - velmi plodná oblíbená kanadská odrůda. Výška 3 - 5 m, keř hodně odnožuje a dlouho plodí. Plody nepraskají a dají se dlouho sklízet.
  • Odrůda ´Martin´ - vznikla výběrem z odrůdy ´Thiessen´, plody této odrůdy se vyznačují velikostí bobulí (až 18 mm), výraznou chutí i šťavnatostí a jednotným zráním plodů v hroznu.
  • Odrůda ´Smoky´ - v Kanadě je nejrozšířenější a nejpěstovanější odrůdou, její plody jsou sice drobnější, ale z celého sortimentu nejsladší.

Muchovník kanadský (A. canadensis)

malý rozložitý strom nebo větší keř, dorůstá do 4 - 6 m. Má sladké šťavnaté nafialověle modré plody, okrasné květy a listy. Zraje na přelomu června a července.

Muchovník velkokvětý ( A. grandiflora) ´Prince William´

bohaté bílé květenství, velké množství chutných modročerných plodů. Listy se na podzim zbarvují červenooranžově. V dospělosti dosahuje výšky do 2,5 -3 m, šířky kolem 1,8 m. Novinka v ČR.

Muchovník Lamarkův (A. lamarckii)

krásné nápadné květy, vícekmenný stromek, pěstuje se především okrasná dřevina hustého vzrůstu. Plody jsou jedlé.

Reklama

Související články

Skladujeme ovoce

Jak nejlépe naložit se sklizenými plody, aby vydržely co nejdéle v dobré kvalitě?

Skladování jádrového ovoce

Ovoce sklizené z vlastní zahrady těší každého zahrádkáře. Aby vydrželo co nejdéle, musíme ho ale správně uskladnit.

Výběr článků

Načítám