Hlavní obsah

Zatočte se sněhem kolem svého domu: s radlicí, frézou nebo kartáčem

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hromady sněhu budou mizet před očima, úklid cest a chodníků bude téměř zábavou. Tedy pokud sednete za volant traktorů nebo vsadíte na služby kultivátorů. Tyto multifunkční stroje pracují v plném nasazení dvanáct měsíců v roce a v zimním období se dokážou hravě vypořádat s bílou nadílkou.

Článek

Jejich praktičnost spočívá hlavně v úžasné variabilitě. Záleží jen na tom, jaké příslušenství k nim připojíme. A pro zimní údržbu cest a chodníků je z čeho vybírat – fréza, radlice, zametací kartáč, rozmetadlo nebo posypový vozík ve spojení s výkonným kultivátorem nebo traktorem odvedou poctivou práci. A uživatel si při tom může hovět v pohodlné sedačce.

Všestranný kultivátor

Čerstvý sníh, ledovka na chodníku nebo i vysoká bílá peřina - na všechno má recept kultivátor. Dle odborníků se nejlepších výsledků dosáhne s výkonným motorem 6,5 HP. V sestavě s frézou je nejsilnější - není pro něj problém odstranit mohutné vrstvy sněhu. Pokud připojíme čelní radlici, u níž je většinou možné nastavit úhel shrnování, můžeme odklízet sníh až do výšky 15 centimetrů.

Pro úklid čerstvé nadílky je pak ideální zametací kartáč, cesta díky němu bude čistá a bez bílých ploten. A když nás trápí náledí nebo kluzký ušlapaný sníh, není nic jednoduššího, než za kultivátor připojit posypový vozík. Ten rozmetá sůl, písek nebo drobný štěrk a záběr může mít od 2,5 metru až do pěti metrů. Nejlepší varianta je s nerezovou korbou.

Silné traktory

Další, neméně praktickou alternativou pro zimní práce jsou traktory. Jejich silné jednoválcové a dvouválcové motory z nich dělají skutečně zdatné pomocníky. Sedadlo je u nich samozřejmostí, kdežto u kultivátorů je součástí volitelné výbavy. Tyto elegantní stroje si rozumí především s radlicí a rozmetadlem.

V závislosti na výkonu motoru můžeme k traktoru připojit radlici o různé šířce záběru. Některé modely nabízí vyšší uživatelský komfort – ovládání úhlu radlice je možné z místa obsluhy. Další příslušenství, rozmetadla pro traktory, se liší svými parametry.

Mají různě objemné násypky pro písek nebo sůl, nastavitelný záběr rozmetání až 3,5 metru či volitelnou rychlost rozmetání (a tedy spotřeby posypového materiálu). Násypka má praktický kryt proti vlhkosti. Výhodou bývá rozmetací ústrojí z oceli, které daleko lépe odolává agresivní soli.

Reklama

Výběr článků

Načítám