Hlavní obsah

Když příroda odloží zelený šat

Novinky, Miloslava PERGLOVÁ, časopis Pěkné Bydlení

Již několikrát jsme se procházeli zahradou, abychom si všímali nekonečných proměn přírody. Ani v prosinci nás nezklame, ozdobí se šperky z uschlých plodů, dokonce nás překvapí rozkvetlými květy. A pod odloženým šatem vyniknou během roku nepovšimnuté partie – tvary a barva větví, kmenů či kůry.

Článek

Podle lidové pranostiky zima v prosinci jen žertuje, opravdu kraluje až v lednu. Vždyť se také prosinec řadí mezi podzimní měsíce. Není proto divu, že každoročně zažíváme napětí, zda oslavíme Vánoce na ledě či na blátě.

Co se skrývá pod šaty

V prosinci již stromy a keře definitivně ukončily módní barevnou přehlídku, ale přesto se mají čím chlubit. Vyniknou tvary, stavba, konstrukce a kontury korun i větví, najednou si více všímáme dalších detailů, struktury kůry, letorostů či pupenů, stejně různorodých jako listy a květy.

Červeně zbarvenými větvemi zaujme svída bílá (Cornus alba), kultivary svíd však mohou mít větévky i oranžové či žlutozelené, karmínové či skoro černé.

Červeně zbarvenými větvemi zaujme svída bílá (Cornus alba), kultivary svíd však mohou mít větévky i oranžové či žlutozelené, karmínové či skoro černé. Barvou svých letorostů si s nimi nezadají ani kultivary vrby bílé (Salix alba), jasmíny či hortenzie. Červenými větvemi se pyšní i japonské javory (Acer palmatum a Acer japonicum). Javor pensylvánský (Acer pensylvanicum) bychom mohli podezírat, že vzal ukládání přírody k zimnímu spánku doslovně a oblékl se do pyžama. Ale nikoliv,

jen jeho šedozelená borka s bílým svislým pruhováním po opadu listů více vynikne.

Spolu s dalšími druhy jako javor Davidův (Acer davidii), javor rezavožilný (Acer rufinerve) či javor vlasonohý (Acer capillipes) totiž patří do skupiny pyžamových javorů. Hladkou skořicově hnědou a nápadně se odlupující kůrou zase upoutá javor šedý (Acer griseum).

Barvou a kresbou kůry zaujme například střemcha Maackova (Prunus maackii) nebo třešeň tibetská (Prunus serrula). Zvláště v období, než napadne sníh, oživí zahradu

bílé kmeny bříz. Při zakládání zahrady však nemusíme volit jen břízy s kmeny bílými. Paleta barev je mnohem širší, od překrásně hladké běloskvoucí kůry břízy užitečné (Betula utilis) přes různé odstíny bílé až k tmavým druhům, hnědým až hnědočerným, najdeme i kmen s vínovým nádechem u červenolisté břízy bílé (Betula Pendula Purpurea).

Pastva pro oko i pro ptáky

Výrazným dekorativním prvkem jsou neopadané plody keřů a stromů, ne nepodobné barevným šperkům. Volná příroda si snad nejvíce oblíbila červené v podobě šípků a jeřabin. Mezi jeřáby (Sorbus) najdeme menší keře a stromy, které můžeme pěstovat i v zahradách. Určitě na podzim nestříhejme růži svraskalou (Rosa rugosa), odmění se nám velkými červenými šípky.

Červenými korálky různých odstínů nám zahradu ozdobí dřišťály, hlohy, kaliny či vánoční náladu přinášející cesmína. Mistrovským dílem jsou pak plody brslenu evropského, čtyřhranné světle až karmínově červené tobolky s oranžovým míškem, které si vysloužily lidový název biskupské či farářovy čepičky.

Neméně krásné jsou drobné fialové peckovičky krásnoplodky (Callicarpa), které obepínají větévky jako šňůry korálků. Oranžovou barvu plodů a hojnost vitaminu C nabídne rakytník řešetlákový – citron severu. Na žlutozelených plodech kdoulovce si moc nepochutnáme, ale můžeme jimi provonět prádelník. Velmi dekorativní jsou i drobná jablíčka ozdobných jabloní (Malus) – žlutá, do oranžova i červená. Některé z plodů přitahují pozornost spíše tvarem než barvou, například zelené, později hnědé nafouklé tobolky svitele latnatého či sametově chlupaté lusky vistárie čínské.

Květy, které nespálí mráz

Tak se jmenovala první část našeho ročního seriálu. Kruh se uzavírá, a proto některé z květů, které jsme vám představili v lednu, můžeme v případě teplejšího závěru roku vidět rozkvétat již v prosinci. Rostliny, které kvetou během zimy, jsou velmi ovlivněny průběhem zimních teplot a stanovištěm, na kterém rostou. Mohou tedy začít nasazovat na květ během listopadu a prosince, ale pokud se teplota dostane pod bod mrazu, vývoj kvetení se zastaví a pokračuje v přijatelnějším čase.

Tak se chová například kalina bodnanská, višeň chloupkatá či jasmín nahokvětý. Už jsme si také představili vřesovec červený, který dokáže kvést od prosince do června v odstínech bílé, růžové, červené a fialové. A nezapomeňme na vilíny. V létě nenápadné, na podzim úchvatné s oranžově vybarveným listím a v zimě doslova ohromující nádhernými žlutooranžovými květy.

Jsou nenáročné, mrazuvzdorné, nepotřebují zvláštní péči. Proč si tedy nedopřát tuto nádheru?

Myslete na celý rok

Při našich toulkách zahradou jsme si všímali především kvetoucích stromů, keřů a trvalek, ale i dalších možností, jak si probarvit zahradu. Snad jsme vám tím poskytli inspiraci, že je možné zakládat zahradu tak, aby měla v každém měsíci výrazný barevný akcent. Je opravdu z čeho vybírat.

A samozřejmě i když máte zahradu dávno vzrostlou, není pozdě zamyslet se nad tím, kdy jí barva schází a využít nepřeberných možností, které nám příroda a šlechtitelé nabízejí. A nezapomínejte ani na vůně či zajímavé detaily. Zahrada nemusí ani chvilku nudit.

Reklama

Související články

Říjen - měsíc, který hřeje i mrazí

Proměnlivost října trefně vystihuje stará pranostika: „Na jednom konci říjen ještě hřeje, ale na druhém již mrazí.“ První dny ještě regulérně spadají do babího...

Listopad - impresionistický malíř

Proměnlivá žhnoucí barevnost podzimu je od nepaměti vděčným objektem malířů. V galerii uměleckých děl však každým rokem vítězí autoportrét mistra jménem...

Výběr článků

Načítám