Hlavní obsah

Bojovat se sněhem můžete i jinak

Novinky, Dana Novotná

První letošní sníh pokryl chodníky, terasy, verandy i parkoviště. A lidé už řeší, jak ho co nejrychleji a bez námahy odklidit. Jedním z řešení může být lopata nebo hrablo, mnohokrát rychleji však lze sníh uklidit sněhovou frézou, která je čím dál víc oblíbená.

Článek

Sněhové frézy jsou letos už běžnou součástí výbavy většiny rodinných domů, chat, chalup i horských středisek. Sníh odstraňují velmi rychle, a navíc je jejich ovládání opravdu snadné. S frézou proto pracují bez problémů muži i ženy, oceňují ji starší lidé, pro které je práce s lopatou příliš těžká.

„Někteří lidé ještě využívají lopatu nebo hrablo, je to však většinou z přirozené obavy z neznámého. Často se stává, že takoví lidé vidí frézu u svého souseda nebo kamaráda, vyzkouší si ji a teprve pak se pro její nákup rozhodnou,“ říká jeden z prodejců zahradní techniky.

Dvoustupňové frézy pro všechny typy sněhu

Podle prodejců sněhových fréz a nářadí na úklid sněhu byl nárůst zájmu o tyto stroje během prvního sněžení obrovský.

Oblíbené jsou jednostupňové frézy určené pro zcela čerstvý prachový sníh, velký zájem je však především o frézy dvoustupňové. Ty snadno odstraňují nejrůznější typy sněhu – zledovatělý, udusaný, dlouho ležící i ten mokrý. Nezáleží na tom, jestli potřebujete odstranit sníh z asfaltového chodníku, travnatého, štěrkového nebo jiného nezpevněného povrchu. Různé modely dvoustupňových fréz odstraňují všechny typy sněhu, a to ze všech druhů povrchů.

Součástí některých modelů dvoustupňových fréz je navíc světlomet, který se hodí při práci večer nebo v ranních hodinách a oblíbené jsou i modely vybavené vyhřívanými rukojeťmi. Díky nim zůstávají ruce při práci v příjemném teple.

Lopata bývá zvyk, fréza pomocník

„Není divu, že prodej fréz stále stoupá,“ říká jeden z prodejců zahradního vybavení, „pro lopatu nebo hrablo si sem tam někdo přijde, ale v současné době, kdy lidé neustále někam spěchají, se prodávají především sněhové frézy. Odklidí sníh 30x- až 50x rychleji než lopata nebo hrablo, takže šetří spoustu času, a při práci s ní nepotřebujete takovou sílu jako při práci s lopatou.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám