Hlavní obsah

Listopad - impresionistický malíř

Novinky, Miloslava PERGLOVÁ, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proměnlivá žhnoucí barevnost podzimu je od nepaměti vděčným objektem malířů. V galerii uměleckých děl však každým rokem vítězí autoportrét mistra jménem Listopad.

Článek

Podzimně zbarvené listí stromů a keřů ohromující svou nádherou je skutečně nejcharakterističtějším rysem pozdního podzimu. V listopadu však číhá za dveřmi zima s prvními mrazíky, které donutí listy opustit větvoví. A s velkou pravděpodobností se dočkáme i první sněhová nadílky. Kdy to bude? Přijede Martin na bílém koni nebo přijde Kateřina bíle oděna? Nebo svatá Cecilie hroudy sněhem pokryje? Někdy ovšem se sněhem přilétá svatá Alžběta.

A když se nikomu z listopadových svatých nepodaří přinést sníh, téměř najisto zvládne v posledním listopadovém termínu Ondřej, zvlášť bylo-li pošmourno a chladno na svatou Kateřinu. Protože pohrozí-li Kateřina sněhem, přinese jej Ondřej. A vězte, že Ondřejův sníh pak zůstane ležet sto dní.

Proč je podzim barevný?

Vraťme se však zpátky do podzimu rozkvetlého barevným listím, ale odhlédněme od uměleckých dojmů a věnujme se chvíli vědě. Víte, proč mění listy barvu? Zeleň listů způsobují zelená barviva – chlorofyly. U většiny listů je jich převaha, jsou s nimi však přítomny i karotenoidy – žlutá a oranžová barviva. Listová barviva zachycují sluneční záření a pomocí fotosyntézy vytvářejí látky nutné k růstu rostliny.

Zelené chlorofyly se však postupně rozkládají a ubývá jich. Karotenoidy jsou odolnější, v listech zůstávají a s úbytkem chlorofylů tak stále více vynikají. U některých dřevin se v listech na podzim začínají tvořit ještě další barviva, zvaná antokyany, která mají nejčastěji různé odstíny červené a purpurové. V listech se také ukládá větší množství tříslovin, které spolu s karotenoidy dodávají listům hnědé zbarvení. Výsledné zbarvení listů závisí na tom, jaké typy barviv a v jakých vzájemných poměrech se v listech vyskytují. Na barevné proměny má také vliv počasí pozdního léta a podzimu. Slunné a chladné počasí, nikoliv však mrazivé, slibuje nejkrásnější podívanou. Více se vybarvují listy na slunci než listy zastíněné. Proto může být i na jednom stromě či keři paleta listí velmi pestrá.

Poslední květy

Nové květy nám v listopadu již nepřibudou, ale stále ještě nás může potěšit pár opozdilců nebo vytrvalců, kteří mohou na některých místech ještě kvést. Statečně se tuží plaménky (Clematis) a neobyčejně vytrvalé levandule (Lavandula). Barvu sice ztrácejí, ale stále ještě kvetou hortenzie (Hydrangea), barevně se ještě skví vřesy nebo pozdní šafrány. A zcela určitě se mnoha barevnými podobami pyšní astry (Aster) a listopadky (Chrysanthemum).

Na sklonku léta či začátku podzimu nám vykvetla většina trav, která teď navíc zaujmou i zbarvujícími se stonky či listy. Ze zelené do žluté či červené se převléká především ozdobnice čínská (Miscanthus chinensis), bezkolenec (Molinia) a proso (Panicum).

Jak si obarvit podzim

Při koncipování zahrady si nezapomeňte vybrat některé zvlášť vyhlášené chameleony z řad keřů a stromů, které se vám postarají o barevnou podívanou právě na podzim. Z jehličnanů je to především modřín (Larix), který své jehličí zbarví do svítivě žluté. Opravdovými mistry jsou však listnaté stromy a keře. Určitě se porozhlédněte po javorech, na podzim se vybarvují neobyčejně pestře, některé jsou dokonce zbarveny celoročně.

Šlechtitelé dokázali připravit širokou škálu kultivarů atraktivních tvarů i barev, vybrat si můžete od vysokých po zcela malé, vhodné třeba i na balkon. Krásně zbarveným podzimním listím vynikají i břízy, vilíny, lyrovníky, svitele, zmarličníky či ambroně. Určitě stojí za zamyšlení místo obvyklé jednolité zelené hradby tújí kolem plotu zvolit keře, opadavé i neopadavé. Postarají se vám o nádherné proměnlivé divadlo, na jaře i na podzim. Podzimním vybarvením listů vynikají brsleny, muchovníky, dříny, dřišťály, kaliny, mahonie, tavolníky či skalníky… Vytvořte si z nich skupiny, které vás nebudou během celého roku nudit. A nezapomeňte ani na stěny domů, kde může svůj do ruda vybarvený impresionistický obraz vymalovat popínavý přísavník.

A až se budete kochat, sledujte, jestli zůstává až do Martina hodně listí na stromech. Pak nás čeká dlouhá a tuhá zima. A také vězte, že jaký v listopadu čas, takový obyčejně v březnu zas. A pokud vás už unavují nepřesné zprávy meteorologů, je ta správná doba jim v jejich nelehkém úkolu pomoci. O svátku Všech svatých, tedy 1. listopadu jděte do lesa, tam najděte dřevo čerstvé bukové a z toho utněte třísku. Bude-li uvnitř suchá, tehdy zima nastane teplá. Pak-li vlhká ta tříska vyňatá, vězte, že studená bude zima ta.

Reklama

Související články

Podzimní krokusy

Kvetou od září do listopadu a snesou i mrazíky kolem šesti stupňů.

Říjen - měsíc, který hřeje i mrazí

Proměnlivost října trefně vystihuje stará pranostika: „Na jednom konci říjen ještě hřeje, ale na druhém již mrazí.“ První dny ještě regulérně spadají do babího...

Výběr článků

Načítám