Hlavní obsah

Rozmanité vřesy a vřesovce hýří barvami po celý rok

Právo, Adéla Taitlová

Vřesy a vřesovce si díky své jednoduché, leč podmanivé, kráse zaslouží širší využití v našich zahradách. Mají totiž spoustu předností. Nevěříte?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vřesům a vřesovcům se daří i v nádobách. Spolu s hebe přispívají k poklidné podzimní atmosféře.

Článek

Bílé, žluté, oranžovožluté, růžové, purpurové, fialové, červené, ale i zelené drobné kvítky vřesovců mají džbánkovitý, kulovitý či válcovitý tvar, často s nápadnými prašníky. Jejich výhodou je to, že vykvétají všechny současně.

Barevné květy i listy

Barevná škála vřesů se pohybuje nejčastěji v růžových odstínech, objevují se i rubínové, fialové, méně pak bílé variety. Některé odrůdy jsou zajímavé tím, že se jejich květní poupata neotevírají a zůstávají po celou dobu uzavřená. Jiné jsou naopak široce rozevřené, jednoduché či plnokvěté. Šupinovité nebo jehlicovité olistění je nejčastěji tmavě či světle zelené, výjimkou ale není zlatá, bronzová nebo stříbřitá barva.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Plnokvětý kultivar vřesu obecného J. H. Hamilton kvete od července do září.

Na svahy i do truhlíků

Tyto stálezelené, převážně nižší keříky, vypadají nádherně na velkých plochách. Není-li však na založení vřesoviště dostatek prostoru, nevadí. Dokážou oživit i zcela malou předzahrádku, svah pod terasou, střechu na psí boudě nebo část skalky. A co víc, hodí se i k výsadbě do nejrůznějších nádob a okenních truhlíků.

Výsadba a stanoviště

  • Rostlinky kupujeme mladé, jsou zpravidla levnější, ale hlavně se lépe a rychleji ujímají. Sázíme je poněkud hlouběji, než máme ve zvyku u ostatních rostlin (spodní větvičky musí být v kontaktu s půdou).
  • Vřesy a vřesovce všeobecně milují chudší, vlhčí, ale dobře propustné půdy na otevřených, osluněných stanovištích, kde nejbohatěji kvetou. Vřes obecný (Calluna vulgaris), vřesovec čtyřřadý neboli ladní (Erica tetralix), těkavý (E. vagans) a popelavý (E. cinerea) vyžadují zeminu s kyselou reakcí, zatímco vřesovec darleydalský (Erica x darleyensis), nachový (E. erigena) a pleťový (E. carnea) tolerují i slabě alkalické půdy.

Jak se o ně postarat?

Ve volné přírodě se o zmlazování stará zvěř, v zahradě zabráníme stárnutí a vyholování keříků pravidelným střihem po odkvětu. Rostliny uměle nepřihnojujeme, občas jim, zvláště na písčitých půdách, dopřejeme dávku dobře vyzrálého kompostu nebo listovky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bělokvětá odrůda vřesovce darleydalského White Glow s výraznými bronzovými prašníky kvete od prosince až do května.

  • Téměř všechny druhy jsou plně mrazuvzdorné. Vůbec nebo jen stěží přezimují vřesovec vznešený (Erica gracilis) a vřesovec brvitý (E. ciliaris).

Množení

Nové rostlinky získáme hřížením. Nejníže položené výhony jednoduše přiháčkujeme a zasypeme směsí hrubozrnného písku a kompostu tak, aby vyčníval pouze vrcholek. Za několik týdnů, když se objeví kořínky, výhon opatrně od matečné rostliny odstřihneme a vysadíme. Od července do srpna můžeme odebírat dvouleté vrcholové řízky, které zakořeňují ve směsi písku a rašeliny.

Škůdci a choroby

Vřesy, stejně tak jako vřesovce nebývají napadány živočišnými škůdci. Jsou ale náchylnější k houbovým chorobám, včetně hniloby kořenů a plísním především na teplých, vlhkých stanovištích s nedostatkem proudícího vzduchu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zářivý vřesovec vznešený je ideální do podzimních aranžmá. Není mrazuodolný.

  • Preventivně odstraňujeme odumřelé části nebo napadané listí. Nemocnou rostlinu zlikvidujeme celou.

Vyniknou v létě a na podzim

Vřesovec čtyřřadý (Erica tetralix): Alba Mollis - zářivě bílé květy, stříbřité listy, v. 20 cm. Pink Star -růžové květy, modrozelené listy, v. 20 cm, Con Underwood - lila růžové květy, šedozelené listy, v. 25 cm.

Vřesovec brvitý (Erica ciliaris): David McClintock - dvoubarevné bílorůžové květy, tmavé listy, v. 45 cm, Aurea - lilákově růžové květy, žluté listy, v. 25 cm, White Wings - bílé květy, temně zelené listy, v. 15 cm.

Vřesovec popelavý (Erica cinerea): Fiddler’s Gold - světle růžové květy, zlaté listy, v. 25 cm, Glenciarn - temně fialové květy, černozelené listy, v. 30 cm, Yvonne - lososové květy, jasně zelené listy, v. 35 cm.

Vřesovec těkavý (Erica vagans): Cornish Cream- krémově bílé květy, zářivě zelené listy, v. 35 cm, Pallida - lila květy, středně zelené listy, v. 50 cm, Birch Glow - temně růžové květy, světle zelené listy, v. 30 cm.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Čistě bílá poupata vřesu obecného Melanie připomínají nedovařená zrníčka rýže.

Vřes obecný (Calluna vulgaris): Melanie - uzavřené bílé květy, bronzově zelené listy, v. 40 cm, J. H. Hamilton - plné, pudrově růžové květy, středně zelené listy, v. do 15 cm, ilver Knight - fialovorůžové květy, šedé listy, v. 40 cm, Boskoop - levandulové květy, zlaté listy, v. 30 cm, Firefly - tmavé lila květy, terakotové listy, v. 45 cm.

Vyniknou v zimě

Vřesovec pleťový (E. Carnea): Rosalie - svítivě růžové květy, bronzově zelené listy, v. 12 cm, Springwood White - čistě bílé květy, světle zelené listy, poléhavý, Myretoun Ruby - karmínové květy, lahvově zelené listy, v. 30 cm, Ann Sparkes -růžové květy, zlaté listy, v. do 15 cm.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vřesovec pleťový Myretoun Ruby vykvétá od ledna do května karmínovými baňkovitými květy.

Vřesovec darleydalský (Erica x darleyensis): Darley Dale - něžně růžové květy, temné listy, v. 45 cm, Furzey - fialovorůžové květy, tmavě zelené listy, v. 35 cm, White Glow - jasně bílé květy, zelené listy, v. 25 cm, Kramer’s Red - purpurové květy, bronzové listy, v. 35 cm.

Přednosti vřesů a vřesovců

  • široká škála barev květů i listů
  • různá doba květu
  • rozmanité využití
  • extrémní odolnost proti okusu zvěří
  • snadné množení
  • plevel potlačující půdní kryt
  • vřes obecný kvete podle kultivaru od července do prosince
  • vřesovce nám při pečlivém výběru odrůd pokvetou v průběhu celého roku

Reklama

Související články

O českých růžičkách

Pokud se na ně zrovna nespecializujete, snad ani nevíte, jakou růžičku vlastně v zahrádce máte. Možná se mezi nimi najde i růže od některého z našich...

Dřevo na zimu

Dřevo z pokácených stromů je nutné pořezat a naštípat. Tuhle práci zvládneme za pár víkendů. Přesto by se polínka měla dostat na oheň, až když je dřevní hmota...

Chryzantémy - květy císařů

Chryzantémy vnímáme jako květiny dvojího druhu. Jednou jako impozantní nadýchané koule z květinářství nebo podruhé jako nenápadné listopadky, na podzim...

Výběr článků

Načítám