Hlavní obsah

Využití přírodního kamene

Novinky, Petr Petříček, časopis Chatař a chalupář

Přírodní kámen je tradičním materiálem na zahradní cesty, chodníky a zpevněné plochy. Jeho využití pro exteriér chaty nebo chalupy i jejich interiér je však ještě mnohem širší.

Článek

Každý kámen je originál, a to nejen druhově a tvarově, ale má i osobitou strukturu, jiný barevný odstín a další odlišnosti. Různorodost přírodního kamene byla vždy výzvou pro jeho mnohostranné použití. Ani dnes, kdy nové technologie výroby přinášejí velké množství umělých materiálů, neztrácí přírodní kámen nic na své oblibě. Právě pro rekreační objekty, většinou uprostřed přírody, je kámen ideálním stavebním materiálem, který se může stát charakteristickým rysem celé stavby, nebo ji v určitých detailech dotvářet a podtrhovat. Z přírodního kamene se používá především porfyr, andezit, pískovec, vápenec, žula, rula, břidlice, mramor, případně čedič.

V interiéru se přírodní kámen často aplikuje při pokládání dlažby i obkladu, někdy i na ostění, parapety, klenby sklepení apod. V exteriéru využíváme kámen na podezdívky, zápraží, ploty, zdi, schody nebo střechu. Na zahradě pak je přírodní kámen vhodným materiálem pro zpevňování ploch, ať již v podobě podlah teras, pergol, altánků, okrajů jezírek, bazénů nebo jako opěrných zídek ve svahu. Dále kámen využijeme pro stavbu cest, chodníčků anebo na pouhé šlapáky v trávě i jako dekorační prvek (velké samostatné kusy kamenů, plastiky apod.)

NĚKOLIK RAD
- Na našem trhu jsou nabízeny horniny dovážené z různých exotických zemí a ne všechny jsou vhodné pro použití v našich klimatických podmínkách.- Přírodní kámen nepotřebuje v průběhu své životnosti žádnou zvláštní údržbu. Stačí, když ho pouze občas opláchnete či omyjete čistou vodou.- Vyvarujte se používání agresivních a abrazivních přípravků při mytí kamene a zabraňte kontaktu s mastnými a chemickými látkami. I přesto, že má kámen minimální nasákavost, mohou tyto látky vniknout do materiálu a jsou těžko odstranitelné.- Venkovní dlažbu můžete pokládat do volného terénu nebo na stávající betonový podklad, který nevykazuje žádné větší poruchy. Na takový podklad stačí nanést přibližně 2 cm malty NVL 300.- Kámen na obklady lepíme například lepidlem RKS, které je vhodné pro lepení obkladů do silného lože.- Přírodní kámen lze řezat pomocí úhlové brusky s diamantovým segmentovým kotoučem např. Tyrolit.- Podrobný přehled kamenických firem, ale také nabídku druhů přírodního kamene, strojů pro zpracování kamene a zkušebnu kamene naleznete na stránkách Svazu kameníků a kamenosochařů ČR: www.kamenici.cz

Reklama

Související články

Vybíráme dlažbu

Terasy, cestičky kolem bazénů, chodníky či pergoly se neobejdou bez zpevněného povrchu. Rozhodnete se pro kamennou či keramickou dlažbu, pálené cihly či...

Výběr článků

Načítám