Hlavní obsah

Čínské astry jsou ozdobou zahrady

Právo, Jiří Antal

Astry patří u nás k nejoblíbenějším letničkám. Mnohé odrůdy sice kvetou od července, ale nejvíce aster rozkvétá stále až na podzim. Mají zajímavou historii a patří ke spolehlivým ozdobám časného podzimu.

Foto: Jiří Antal, Právo

Callistephus chinensis -Red Ribbon

Článek

Tyto původem čínské rostliny se v Evropě pěstují od roku 1728, kdy je sem přivezli misionáři. Někdo by si však astry mohl plést s hvězdnicemi, jejichž rod se latinsky jmenuje Aster. Rod Aster čili hvězdnice však pochází převážně ze Severní Ameriky a jde o trvalky v našich podmínkách bez problémů přezimující. Letničkové astry, přesněji řečeno jediný zástupce tohoto rodu, pocházejí z Číny.

Foto: Jiří Antal, Právo

Callistephus chinnensis -Blue Ribbon

Astra zprvu měla úbor jednoduchý stejně jako třeba planá kopretina. První plnokvěté odrůdy se objevily v polovině 18. století. Nadšení a opojení těmito rostlinami nastartovalo jejich překotné šlechtění. Na začátku 19. století už mohli milovníci květin obdivovat nebo sami pěstovat nepřeberné množství tvarů a barev těchto rostlin, které bylo nutno již i nějakým způsobem členit či třídit do skupin. Skupin a různých členění bylo více.

  • Základní členění bylo na vysoké (50-70 cm), polovysoké (30-50 cm) a nízké (kolem 25 cm).
  •  Dále se členily podle tvaru úborů na kopretinokvěté, pivoňkokvěté, anemonkokvěté, pryskyřníkokvěté či chryzantémokvěté, dále na jehlicovité, Bukett, Prinzess, Margaret atd. Množství odrůd se mohlo počítat na stovky. Oblíbené byly zvláště v sousedním Německu, kde se jimi zabývaly proslulé firmy jako Benary, Christensen či Sachs.

Průhonické úspěchy ve šlechtění

V období po 2. světové válce zaznamenali na tomto poli úspěch i čeští šlechtitelé. Proslulý byl např. Průhonický trpaslík vyšlechtěný ve Výzkumném ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích Ondřejem Holitscherem a Evou Petrovou. Šlo o barevnou řadu nízkých aster s drobnými květy.

Foto: Jiří Antal, Právo

Callistephus chinensis -Průhonický trpaslík modrý

V roce 1964 vznikly odrůdy Průhonický trpaslík bílý, Průhonický trpaslík karmínový, Průhonický trpaslík modrý a Průhonický trpaslík růžový. O dva roky později pak Průhonický trpaslík světle růžový. V roce 1970 Průhonický trpaslík šarlatový a v roce 1974 poslední Průhonický trpaslík žlutý. V zahraničí se tato odrůda prodávala pod názvem Pinocchio.

Vhodné k řezu i do truhlíků

Dnes už existují tisíce odrůd aster k řezu i na záhonovou výsadbu či do truhlíků. Řezané ve vázách jsou velmi trvanlivé a dobře snášejí přepravu. Odrůdy řady Matsumoto vydrží ve váze více jak dva týdny. Tvary a barvy úborů hodně podléhají módě, a tak jsou během doby oblíbené tu plnokvěté, tu spíše jednoduché, jedno nebo dvoubarevné, vysoké či nízké.

Foto: Jiří Antal, Právo

Callistephus chinensis -Gala Burgundy

Nároky na pěstování

Čínské astry patří mezi dlouhodenní rostliny. Zvláště výrazné je to při nižších teplotách.

  • Pokud si chceme užít květů dříve, je nutné je vysévat již koncem března. Mladé rostliny můžeme přepichovat rovnou na záhony již od půlky května. Ušetříme si tak práci i mnohé sazenice, které dvojím přesazením trpí. Půda by měla být výživná, nikoli však přehnojená, což by se projevilo např. na trvanlivosti květů ve váze, propustná a záhřevná. Stanoviště volíme slunné.

Choroby a škůdci

  • Některé astry trpí houbovými chorobami, ať již je to fusariové nebo verticilliové vadnutí. K citlivým bohužel patří např. zmíněný Průhonický trpaslík.
  • Osivo proto vyséváme do sterilního substrátu.
  • Nelze doporučit vysazovat astry opakovaně na stejné místo.
Foto: Jiří Antal, Právo

Calistephus chinensis -Matsumoto Apricot

Reklama

Související témata:

Související články

Půdopokryvné rostliny

Souvislý kvetoucí porost je pěkný na pohled. Co ale dělat, když se v něm časem objeví nehezké mezery?

Výběr článků

Načítám