Hlavní obsah

Půdopokryvné rostliny

Novinky, O. Kašpar, časopis Flóra na zahradě

Souvislý kvetoucí porost je pěkný na pohled. Co ale dělat, když se v něm časem objeví nehezké mezery?

Článek

Opravy krásně rozrostlých porostů nejsou tak snadné. Základní potíž je v odlišném stáří a vitalitě původního porostu a dosazených rostlin.

Proč uhynuly?

Nejjednodušší opravou je dosazování rostlin tam, kde víme, jaká se stala konkrétní chyba. Může to být vypálené místo od slunce, stopy po psí návštěvě nebo vydupané místo po řemeslnících. Horší je to tam, kde rostliny „odešly“ na nějakou chorobu a my zcela jasně nevíme na jakou. V každém případě se pokusíme z „pozůstatků“ rostliny odhadnout, co se mohlo stát. Všimneme si, jestli třeba není u země nalomená či překousnutá. Může být i podhrabaná, případně si pod ní mohli udělat hnízdo mravenci.

Než zasadíme novou rostlinu, musíme samozřejmě problém s případnými škůdci vyřešit. Pokud nenajdeme škůdce, a rostlina přesto uhynula, byla pravděpodobně napadena nějakou chorobou. Nejčastěji se jedná o padlí nebo jinou houbovou chorobu, která by v brzké době napadla i sousední porost, proto provedeme preventivní postřik proti houbovým chorobám na okolních rostlinách.

Co dělat dál

Některé rostliny mají velkou růstovou sílu a prázdné místo vyplní „z vlastních zdrojů“. Příroda nezná volný prostor a je jasné, že prázdné místo dlouho prázdné nezůstane. Přesto můžeme tomuto přírodnímu procesu dost pomoci a chybějící rostlinu co nejdříve doplnit. Rostliny získáme buď rozsazením vlastních trsů, pokud to jde, nebo je dokoupíme. Rostliny, které tvoří výběžky (kakost, mochna, barvínek, zvěšinec), osídlí prázdné místo docela rychle. Pomůžeme jim, když mezeru pořádně zalijeme, trochu zkypříme, vytrháme suché zbytky. Šlahounky okolních zbylých rostlin můžeme i přichytit na prázdná místa větvičkou nebo háčkem a zasypat trochou půdy, v podstatě tak rostliny namnožíme hřížením.

Po výsadbě

Dosazeným místům musíme vždy věnovat dost pozornosti, i když je původní porost prakticky „bezúdržbový“. Mezi vzrostlými sousedy by se nikdy dosazené rostliny dobře neujaly. To znamená, že čerstvě dosazenou rostlinu musíme pravidelně zalévat dostatečnou dávkou vody, nejlépe cíleně k jejím kořínkům. Dopřejeme jí také přihnojení. Za horkých letních dnů může být vhodné i přechodné přistínění, aby ji sluneční paprsky příliš nevysilovaly a mohla co nejrychleji vytvořit dost nových kořenů. Na zastínění stačí kus kartonové krabice zajištěný klacíkem, aby ho vítr neodnesl.

Reklama

Související články

Náhradníci za trávník

V mnoha případech zahradní tvorby nastává situace, ve které by bylo použití trávníku sice hezké, ale svým způsobem nevýhodné až komplikované.

Výběr článků

Načítám