Hlavní obsah

Proč svítit na zahradě?

Novinky, P. Koumalová, časopis Flóra na zahradě

Ano, chceme osvětlit vstup do domu, cestu ke garáži, chodníček napříč zahradou nebo bazén, ale ruku na srdce – je to opravdu jenom kvůli tomu, abychom ve tmě nezakopli?

Článek

Vždyť pokud nebydlíme zrovna na samotě, dopadá obvykle na zahradu světlo z pouličních lamp i z oken okolních domů, černočerná tma se zkrátka nekoná. Takže proč svítíme? No přece proto, že je to hezké! Proto při budování zahrady myslíme na její osvětlení, a pokud už máme zahradu starší, světýlka si obstaráváme dodatečně. Nízko umístěné reflektory využíváme pro zdůraznění zajímavých míst, stromů, keřů nebo fontánek; méně intenzivní světla, která nás nebudou oslňovat, instalujeme k zahradnímu posezení.

Ať už jsou světla, která si v obchodě vybereme, zápustná, sloupková, nástěnná nebo směrová, ať mají moderní design nebo se tváří starobyle, jedno musejí mít společné – musejí být bezpečná. A jak to poznáme? Podle IP.

Co je IP

Krytí IP (International Protection) je kódové označení a vyjadřuje zabezpečení elektrických zařízení proti vniknutí vody, nebezpečnému dotyku a vniknutí cizích předmětů. Za písmeny IP jsou číslice, první označuje stupeň ochrany proti dotyku a vniknutí cizích částí a druhá stupeň ochrany proti vniknutí vody. Může se udávat i třetí číslice nebo písmeno, které značí odolnost proti mechanickému poškození.

Budeme-li si vybírat například světlo nad vchodové dveře, mělo by mít alespoň krytí IP 33. První trojka znamená, že krytí je proti nebezpečnému dotyku nástrojem a proti drobným předmětům, druhá udává, že krytí je proti vniknutí šikmo dopadající vody, což je například déšť. Pokud chceme svítidlo zapustit do země, potřebujeme IP 67 a svítidlo do vody musí mít IP 68. V těchto případech šestka označuje krytí proti dotyku jakoukoliv pomůckou, sedmička krytí při ponoření a osmička krytí při trvalém ponoření pod tlakem.

Solární světla

Mají hned několik výhod. Nemají žádné kabely a nepotřebují zdroj proudu, takže nemusíme volat elektrikáře, aby je zapojil, prostě je jen zabodneme nebo přišroubujeme, kam se vám zlíbí. A díky tomu, že čerpají energii ze slunce, nejsou žádné provozní náklady.

Reklama

Související články

Světlo na zahradě

Venkovní osvětlení má tři základní funkce: orientační, užitkovou a okrasnou. Základem je výběr vhodného svítidla, barvy světla a míry osvětlení.

Výběr článků

Načítám