Hlavní obsah

Zahrada v lese

Novinky, M. Pražská , časopis Flóra na zahradě

V těsné blízkosti bývalé hájovny v jižních Čechách, jen kousek od města rybníků Třeboně, se nachází zahrada jako z pohádky. Ve stínu vzrostlých jehličnanů návštěvníky překvapí nádherná kvetoucí oáza.

Článek

Majitelé zahrady milují pejsky, zvláště plemeno retrívr. Aby se své zálibě mohli plně věnovat, koupili si před lety u Třeboně bývalou hájovnu i s kusem lesa. Vše kolem vypadalo nevábně, ani kousek volného prostoru, všude keře, maliník a ostružiny. Jen pár stromů bylo krásně vzrostlých. Nejdříve přestavěli dům, což bylo z hlediska bydlení nejdůležitější.

Pak se stavěly kotce pro pejsky a upravoval se jim výběh. Zahrada přišla na řadu až nakonec. Tenkrát se paní domu náhodou na jedné výstavě květin setkala se studentem zahradní architektury. Když mu vyprávěla, kde bydlí a jaké má plány, zaujal ho její nápad vybudovat okrasnou zahradu uprostřed lesa. Přišel se pak v létě podívat a nejdříve uviděl to hrozně zarostlé prostranství a spousty plevelných keřů. „To je nádhera,“ řekl. Měl na mysli pochopitelně to nádherné prostředí. Hned udělal rámcový návrh a napsal i seznam květin a keřů, které by se do tohoto prostředí hodily. Vzal v úvahu světlo, půdu i vláhu a stanovil, kde by měl být rybníček, kde pergola, trvalkový záhon či stromy.

Paní domu se v minulosti nikdy o rostliny zvlášť nezajímala. Teď měla osazovat celou zahradu. Proto si nejdříve koupila příslušnou literaturu a začala konat. Ty nejtěžší práce udělal manžel pomocí techniky. Ona měla jen podle plánu vysadit příslušné rostliny. Její první zahradnické kroky byly střídání pokusů a omylů. Za pár let už o květinách věděla téměř vše a systematicky osazovala zahradu tak, abych ji měla rozkvetlou po celý rok.

Měla štěstí na vodu. Ve středu zahrady je rybníček a jen kousek od něj studna, z které se odebírá voda pro potřeby domácnosti, pejsků i celé zahrady.

Stín a polostín

Zahrada leží mezi jehličnatými stromy. Většina míst je v polostínu nebo úplném stínu. Půda je zde kyselá a písčitá. Tím, že je zde rybníček a studna s kvalitní vodou, bylo možné rozhodnout se i pro květy náročné na vláhu. Nejoblíbenějšími květinami jsou funkie neboli hosty. Jsou to rostliny různých velikostí, široké barevnosti listů a dnes i květů. Dokáží udělat parádu a přitom rostou i ve stínu. Svými listy zakryjí půdu a omezují růst plevele. Na zahradě rostou některé kultivary, které krášlí nejen listy, ale i květy. A přitom nemusí být na přímém slunci. Pán domu miluje jiřiny, těm ale zahrada v lese příliš nesvědčí.

Každý rok kupují nové a nové hlízy, vybírají nové odrůdy, ale výsledek je zatím neuspokojil. Možná se časem podaří najít takovou odrůdu, které by nevadil stín, málo sluníčka a větší chladno.

Trávník pouze lesní

Ostrůvky trvalek a letniček obklopuje trávník. Majitelům bylo hned jasné, že anglický zde pěstovat nemohou, takže se dnes už spokojí i s lesním. Ten je stejně krásný jako anglický, protože majitelé si nechali instalovat automatické zalévání a v čase sucha pracuje i celou noc.

Je to nekonečná práce, zahrada je v mrazové kotlině a vždy něco odejde. Měli zde například modré hortenzie, ale každý druhý rok květy zmrzly, tak je raději odstranili. Daří se však zimostrázu, jívám, ale i jehličnanům, takže pěstují to, co tady vydrží. Na jaře zde rozkvétají stovky cibulovin. Potřebují propustnou půdu a tu tady mají. Nejoblíbenější květinou paní domu jsou růže, ale těm se tady vůbec nedaří, i když už zkoušeli všechny druhy i odrůdy. Růže totiž potřebují hlinitou půdu a tu jim les nemůže dopřát. Nelze tady pěstovat zeleninu ani ovocné stromy. S tím už se rodina smířila. Ale ty růže budou zkoušet dál, snad jednou najdou vhodnou odrůdu.

Pečlivý výběr

Majitelé se naučili své zahradě rozumět a vědí jak ji vylepšovat a zvelebovat. Rádi navštěvují výstavy květin, ale spíš pro inspiraci než nákupy. Zpočátku podléhali nabídce a nosili domů různé rostlinky. Ty pak chřadly a hynuly. Dnes, i když se jim bude rostlina líbit sebevíce, už dokáží nabídce odolat. Prostě si uvědomili, že jí nemohou dát takové podmínky, které potřebuje.

Důležitý byl rovněž výběr rostlin. Vybírali je tak, aby zahrada kvetla od jara do podzimu. Brzy na jaře jsou ozdobou cibuloviny, později rozkvétají rododendrony a azalky a v létě a na podzim přebíraj vládu nad zahradou květy trvalek. Daří se zde zimostrázu, vrbám, jehličnanům, rododendronům, vřesům a bohyškám. Ostrůvky trvalek obklopuje automaticky zavlažovaný trávník. Významným prvkem je jezírko s lekníny, jehož nejhlubší místo má 1,5 metru, proto zde bez problémů přezimují rybičky. Do jezírka se vlévá potůček. Přes nejužší místo jezírka lze po můstku přejít k částečně zastřešenému odpočívadlu s pergolou a krbem.

V zahradě jsou hojně použity trávy v kombinaci s kameny. Některé partie jsou osvětleny reflektory a solárními lampami, takže i po setmění je co obdivovat. Zahrada u lesa je i přes přísný a pečlivý výběr rostlin každý rok jiná. Z malých stromečků jako proutek jsou dnes mohutné stromy, květiny se rozrostly do velkých trsů a trvalky u jezírka už pomalu pokryly i okrasné kameny. Jen majitelé jsou stále stejní. Neustále vymýšlejí, co kde vysadí, co uberou, kam dají nové kameny, kde je nejvíce sluníčka a kde je nejvhodnější místo pro vodomilné květiny. Přejí si, aby její rostlinné království vypadalo hezky po celý rok.

Reklama

Související články

Zahrada pod skalami

Všichni skalničkáři touží po vlastnictví co největšího množství kamenů a pokud možno i skály. Tohle vše najdete na zahradě mistra skalničkáře Karla Zvolánka...

Zahrada zahradníkova

Svažité zahradě za domem vdechli majitelé, manželé a zahradníci současně, příjemnou symetrii – dominuje jí zídka z cihel Klinker, dělící zahradu na dvě...

Zahrada u sudetského statku

Na návštěvu zahrady v severočeských Kravařích jsme dorazili v době, kdy dokvétaly azalky a začaly kvést okrasné řebříčky, porosty kontryhelů, zvonků, šanty...

Výběr článků

Načítám