Hlavní obsah

Vaše nová terasa - z čeho ji postavíte?

Novinky, Kateřina Nová, odborná spolupráce: ing. Martin Adamíra, Zahrada Praha

Stojíte-li před otázkou, jaký materiál zvolit na stavbu nové terasy nebo na rekonstrukci té staré, můžete v zásadě vybírat z pěti možností: dlažba, kámen, dřevo, cihly nebo poslední hit – dřevoplast. Každá z nich má své výhody i nevýhody.

Článek

Při výběru nejvhodnějšího materiálu na stavbu terasy nehleďte pouze na peníze, ale také na to, jakou údržbu bude ten který materiál vyžadovat nebo nakolik bude vyhovovat požadavkům, které máte.

Pozor na keramickou dlažbu

Rozšířeným materiálem používaným na stavbu teras je dlažba – keramická, případně betonová (z té hlavně zámková). V prvním případě se obvykle dlaždice lepí do betonu na štěrkovém základě stejným způsobem jako v interiéru. Mají ale nevýhodu, bývá

prob­lém jak s jejich udávanou mrazuvzdorností, tak s protiskluzností. Drtivá většina výrobků totiž pochází z oblasti středomoří, kde mráz přece jen nedosahuje takové síly jako u nás, a stává se, že v našich zeměpisných šířkách popraskají buď dlaždice nebo spáry. Při dešti pak povrch, ač protiskluzový, vyžaduje chůzi jen s největší opatrností.

Proti popraskání ochrání dlažbu kari síť, kterou vyztužíte podkladovou betonovou vrstvu o tloušťce ideálně 10 cm. Popraskání spár zase můžete předejít, pokud je vyplníte nikoli spárovací hmotou, ale suchým materiálem. Cena tohoto typu dlažby se pohybuje kolem 1 000 Kč za metr čtvereční.

Nejlevnější – Zámková dlažba

Naproti tomu zámková dlažba se pokládá na sucho, stejně jako při výstavbě chodníku, a to na zpevněný povrch, který tvoří jedna vrstva hrubého a druhá vrstva jemného štěrku, to vše o síle 15 až 20 cm. Zámková dlažba představuje nejjednodušší a také nejlevnější řešení pro terasu v případě, že ne­mu­­síte obtížně rozbíjet starý beton a vůbec složitě připravovat místo pro štěrkový podklad. Cena dlaždic o rozměru 10 x 20 cm začíná už na 250 korunách za metr čtvereční a končí přibližně na trojnásobku. Cena za práci, stejně jako u ostatních materiálů, se různí podle charakteru podkladu.

Velké betonové dlaždice

Vděčným materiálem je betonová dlažba, kterou můžete mít v nejrůznějších odstínech i velikostech. Dokonce je možné nechat si vyrobit tyto dlaždice na zakázku – vyberete si atypický rozměr i barevnost. Tren­dem je v tomto ohledu co největší formát, dlaždice může mít velikost i 100 x 100 cm, běžně se používají kostky 80 x 80 cm. Kaž­dopádně „lepší“ dlažba začíná na rozměru 40 x 40 cm. Zde se ceny pohybují od 1 000 Kč do 3 500 Kč za metr čtvereční, podle formátu či specifičnosti individuální objednávky. I tato dlažba se pokládá na sucho, ale práce při pokládce může snadno překonat cenu materiálu, a to zejména u velkoformátových dlaždic, kde je kolikrát potřeba i čtyř osob k přemístění jediné dlaždice.

Dřevo je dřevo

Tradičním materiálem na stavbu teras je samozřejmě dřevo. I když na trhu dostanete materiály, které se jej snaží poměrně úspěšně imitovat, dřevo je stále velice populární, a to pro svou přirozenost a nezaměnitelný pocit z přírodního materiálu.

Z tuzemských dřevin se používá především modřín, který se při dostatečné tloušťce prken (minimálně 5 cm) nemusí tolik impregnovat, stačí jej namořit vybranými mořidly. Nevýhodou modřínového dřeva je ale měkkost, snáz se prošlape na frekventovaných místech, snáz se odře a hůře odolá pádu těžkých předmětů. Takovou terasu je potřeba, podobně jako parketovou podlahu, jednou za čas přebrousit a natřít.

Borovice ze severu

Měkkost je vlastností i dalšího, hojně používaného dřeva – severské borovice, která se k nám dováží ze Skandinávie, protože tu­zemská borovice obsahuje velké množství smůly. Skvělé vlastnosti tohoto dřeva jsou dány především složitou technologií impregnace, která probíhá ve speciálních su­šárnách. Tam se dřevo louhuje tak dlouho, až jsou z něj odstraněny veškeré složky přispívající ke stárnutí materiálu. Posléze se napouští látkami, které v konečné fázi ra­zantně mění vlastnosti původního dřeva. Takový materiál už nemusíte téměř dál ošetřovat. Navíc se jedná o cenově přijatelnou variantu dřevěné terasy – obě zmíněná měk­ká dřeva dostanete v relacích od 500 do 800 Kč za metr čtvereční. Jako nevýhoda se může jevit jen šedá barva takto upraveného dřeva.

Moderní exotika

Obrovská škála barev, vysoká tvrdost a stálost, to jsou klady, pro které jsou i u nás při stavbě teras oblíbené exotické dřeviny. Na žebříčku kvality stojí asi nejníže světlé dře­vo s názvem tatajuba. Ve srovnání s ostatními je totiž poměrně měkké a může se kroutit. Vysoce je ceněno naopak tmavé brazilské dřevo ipe, velmi kvalitní a tvrdé. Dále se u nás používají dřeva bangkirai, merbau, massaranduba, cumaru, jatoba a samozřejmě také teak. Do exteriéru může přijít též bambus, i když se jedná o velmi nákladné řešení.

Stejně tak u těchto dřevin, i když možná výrobci a dodavatelé tvrdí opak, je velmi důležité ošetření, v tomto případě olejem. Minimálně dvakrát ročně (na jaře a na podzim) byste je měli opatřit třemi nátěry. Speciální přípravky jsou k dostání už i v maloobchodě. Dřevo by bez této údržby mohlo šednout a i když další vlastnosti zůstávají dobré, barva po čase nevypadá dobře.

Neviditelné spoje

Pokládka dřevěné terasy probíhá na zpevněný či nezpevněný podklad, na němž leží svlaky, k nimž se jednotlivá prkna nebo dřevěné prefabrikáty ve tvaru čtverce přišroubují. Druhá možnost vyjde dráž, ale instalace je pak pevnější. Nepodceňte v tomto případě výběr šroubů, vhodné je zvolit nerezové. Chcete-li, aby nebyly šrouby vidět a povrch terasy působil čistě, je zde také řešení – dodávají se profily s drážkou, pomocí které se desky či prkna připevní na spojku – k podkladu je přišroubována pouze ta a spoj se šrouby je neviditelný.

Cena exotické podlahy se pohybuje přibližně od 1 500 do 2 000 Kč za metr čtvereční, v případě realizace počítejte s cenou cca 3 500 Kč za metr čtvereční včetně materiálu.

Vypadá jako dřevo

Na rozdíl od ostatních je dřevoplast poměrně mladý. Tento módní materiál najdete na trhu pod různými obchodními názvy, například Woodplastic, Grenadect nebo Twin­son. Jeho podstata spočívá ve spojení dob­rých vlastností dřeva a plastu. Nabízí jednak dřevěný vzhled, jednak na rozdíl od dřeva tvarovou stálost, odolnost, stálobarevnost a bez­­údržbovost. Nerozpaluje se na slunci, nehrozí zadření třísky, všechny díly jsou na vlas stejné. Podlaha z něj se pokládá jako dřevěná, prefabrikáty se připevňují na hliníkové podklady, bezešroubovou technikou, po­mo­cí zámků, což zaručuje čistý vzhled. Jed­­ná se v podstatě o skládačku, což znamená jednoduchý proces. Cena práce je tak srovnatelná s prací na dřevěné terase.

Věrohodnost v napodobování vzhledu dře­va, kterou výrobci proklamují, je ovšem otázkou. I přes značný pokrok kráčí vzhled tohoto materiálu za přirozeností dřeva stále po­­zadu. Není tak dobrou volbou třeba ke klasickým stavbám ani pro zaryté příznivce dřeva. K modernímu domu je ovšem ideální, a to nejen pro zmiňované pozitivní vlastnosti samotného materiálu. Lze z něj totiž vyrobit nejen terasu, ale také například ob­klad domu. Dosáhnete tak snadno materiálového sladění. Cena dřevoplastů se pohybuje kolem 2 600 Kč za metr čtvereční.

Luxusní kámen

Nejluxusnější řešení pro terasu představuje kámen. Cena samotného materiálu začíná na přibližně 800 korunách za metr čtvereční a může se vyšplhat ­i na 6 000 Kč, třeba v případě mramoru. Drahá je ovšem také pokládka (na sucho nebo do betonu), neboť ta je prací pro odborníka – kameníka. Volit můžete z různých nerostů – porfyr, břidlice, mramor, žula... Oblíbený je pro svůj vzhled také pískovec, který je příjemný na dotek. Prob­lém může být v jeho měkkosti, dále se snáz vyšlape a také skvrnu od oleje z grilu z něj už nedostanete. U tvrdších nerostů bývá na obtíž skutečnost, že se na slunci rozpalují. Navečer ale zase příjemně sálají. Co se tvaru týče, můžete zvolit nepravidelný tvar jednotlivých kamenů, ale také dlaždice.

Povrch kamene ideálně neleštěte, byl by zbytečně kluzký. Je možné jej impregnovat, mastné skvrny se pak lépe odstraní.

V anglickém stylu

Možná je znáte z Anglie, Belgie či Holand­ska, kde se používají nejen na stavbu domů, ale také na terasy – pálené cihly. U nás jsou k do­stání například výrobky firem Klinker nebo Van Der Moortel. Možné je také použít pálené cihly z demolice. Dů­ležitá je úprava pálením, která zabraňuje nasákavosti a po­praskání. Te­rasa z pálených cihel se pokládá na sucho a je velmi odolná. Cena nových cihel se pohybuje od 1 500 do 2 000 Kč za metr čtvereční.

Orientační ceny materiálů na terasy: (cena za m2)
Zámková dlažba 250 až 700 KčDřevo 500 až 800 KčKámen 800 až 6 000 KčKeramická dlažba 1 000 KčVelkoformátová dlažba 1 000 až 3 500 KčPálená cihla 1 500 až 2 000 KčExotické dřevo 1 500 až 2 000 KčDřevoplast 2 600 Kč

Reklama

Související články

Dřevěné terasy

Přemýšlíte o terase u domu? Nejdříve budete asi řešit, z jakého materiálu ji zhotovíte. Co takhle zkusit dřevo?

Posaďte se na terase

K tomu, aby si člověk mohl pohodlně a v soukromí užívat sluníčka a čerstvého povětří, nepotřebuje vlastnit hned zahradu. S trochou šikovných nápadů si můžete...

Vybíráme dlažbu

Terasy, cestičky kolem bazénů, chodníky či pergoly se neobejdou bez zpevněného povrchu. Rozhodnete se pro kamennou či keramickou dlažbu, pálené cihly či...

Výběr článků

Načítám