Hlavní obsah

S řetězovou pilou ušetříte desetitisíce

Novinky, Dana Novotná

Škrty v rozpočtech se netýkají jen ministerstev. S nadcházející zimou a rostoucími cenami energií si na náklady posvítila i většina domácností. Výsledkem je, že se tisíce rodin rozhodlo šetřit a znovu začít topit dřevem.

Článek

Někdo možná zapochybuje, jestli se změna typu vytápění vůbec vyplatí. Tak nechme mluvit čísla. Příkladně při přechodu od elektrických přímotopů na vytápění palivovým dřevem se dá ve starším domě podle nejčerstvějších propočtů za rok ušetřit až 40 tisíc korun.

Začít znovu topit dřevem je jistě moudré rozhodnutí. Než se ovšem dovezené palivové dříví dostane do krbových kamen nebo kotle, je ho třeba „naporcovat“. A s tím si neporadíte bez výkonné a spolehlivé řetězové pily, která se už stala stejně postradatelným vybavením domu jako třeba sekačka.

Benzin vs. elektrika?

Jako u většiny zahradních pomocníků máte u pil na výběr mezi elektrickým nebo spalovacím motorem. „Pily s elektrickým motorem dobře poslouží k drobným a nenáročným pracím v okolí domu,“ říká majitel firmy na údržbu veřejné zeleně Pavel Horák. Velkou výhodou těchto strojů jsou podle něj nulové zplodiny a velmi tichý chod, takže o vás při práci v hustě obydlených místech nebude nikdo vědět.

Pily s benzínovým motorem jsou proti pilám elektrickým mobilnější a lze s nimi pracovat prakticky kdekoliv. Podle způsobu využití se pily dají rozdělit do tří skupin.

Hobby pily

Jsou ideální volbou pro občasné uživatele především na zahradách a kolem domu při drobnějších pracích. Lze s nimi kácet malé stromy, odvětvovat nebo připravovat palivové dříví. Jejich devizou je snadné ovládání, jednoduchá údržba, spolehlivost a bezpečnost .

Poloprofesionální nebo-li farmářské

Výkonné stroje, které už nabízejí výbavu převzatou z profesionálních pil. Bez obtíží zvládají probírku, odvětvování nebo přípravu většího množství palivového dřeva na zimu..

Profesionální pily

Stroje pro práci v nejnáročnějších podmínkách profesionálního nasazení vybavené nejsilnějšími motory a s bleskovou akcelerací.

Jak si vybrat tu pravou?

Na co byste se při výběru měli zaměřit. Podle odborníků bychom se při nákupu řetězové pily měli zajímat o správný poměr mezi hmotností, výkonem a cenou. Důležitá je přitom i délka lišty. Právě na ní záleží, jaký průměr polet budete moci řezat. „Zásadní je v tomto případě poučka, že čím je lišta delší, tím musí mít pila výkonnější motor,“ varuje Horák. „Především u levnějších značek se totiž můžete nachytat na pily s dlouhou lištou, které by si podle výrobce měly hravě poradit i s velkými poleny. Jenže v reálu zjistíte, že motor stroje na to jednoduše nestačí.“

Pilu si vyzkoušejte

Majitel firmy na údržbu zeleně z vlastní zkušenosti doporučuje věnovat pozornost délce záruky. Pily nejvyšší kvality dnes mají záruční dobu až 7 let. Pozor si je podle něho třeba dát i na dostupnost servisu. Není nic horšího než dodatečně zjistit, že renomovanou značku opravuje jen v jednom servisu na druhé straně republiky.

Ideální je, když si vybranou pilu můžete ještě před koupí vyzkoušet při práci. Dobří prodejci proto mají běžně pilařské boxy, kde můžete posoudit, zda má stroj dobrou ergonomii a správné rozložení váhy. Jen tak s ním nebude práce nepříjemná a únavná. Pomocníkem při výběru mohou být i různé domácí spotřebitelské testy, ve kterých si můžete porovnat srovnatelné parametry strojů dostupných na našem trhu.

A na závěr několik rad. Při řezu by pila měla být klidná a mít dostatek síly. I při vyšším zatížení by měla být schopna udržet otáčky a nesmí se takzvaně dusit. Filtr by měl být dobře přístupný a vyměnitelný bez použití nářadí a výhodné je i boční napíná řetězu.

Reklama

Související články

Pořádná pila patří k domu

Už vás unavuje řezat dřevo ruční pilou a zvažujete, že si pořídíte pilu motorovou? Tak si přečtěte pár užitečných rad, ať si vyberete správně.

Výběr článků

Načítám