Hlavní obsah

Bazén pod střechou

Novinky, Lenka Fenclová, časopis Pěkné Bydlení

Letní relaxace na zahradě s bazénem je hned o něco veselejší. A když zahradní bazén ještě zastřešíte, získáte další výhody...

Článek

Horké dny strávené u vlastního domu, uprostřed bující vegetace a s možností zchladit se a třeba i zlepšit kondici v bazénu máloco předčí. Jenže v našich klimatických podmínkách je opravdu letních dnů poskrovnu, srážky nejsou zanedbatelné a sezona končí tak nějak příliš brzy. Rozšířit využití bazénu i na méně ideální období pomůže jeho zastřešení.

Déle, více, úsporněji

Koupání v chladnějších týdnech bude i přes brzké či pozdní datum stále příjemné, protože střecha „zvedne“ teplotu vody o několik stupňů oproti bazénu nezastřešenému a tuto teplotu pomůže také zachovat. Asi znáte ranní ostýchavé čekání na to, až paprsky slunce vychladlou vodu trochu prohřejí… Zastřešený bazén vás čekat nenechá. Kromě toho omezí proudění vzduchu, takže se zvýší i pocitová teplota; vaše soukromé plavání neohrozí ani déšť.

Jestliže máte bazén v komfortnější verzi a vodu dokonce ohříváte, zakrytím ušetříte energii, protože střecha převezme funkci izolační vrstvy a sníží úniky tepla přes vodní hladinu do vzduchu. Tyto ztráty jsou podstatnější, než by se mohlo zdát, zejména v noci, kdy je pokles teplot markantní i ve vrcholném létě. Uvádí se, že díky kombinaci zastřešení a vyhřívání lze prodloužit sezonu používání bazénu až o tři měsíce bez zásadního zvýšení nákladů.

Překážka v cestě

Zastřešení v jakékoli podobě se dokonale postaví do cesty většině nečistot, které ohrožují kvalitu vody v bazénu. Nemusíte například tolik zohledňovat umístění bazénu vzhledem k vzrostlým dřevinám, je eliminována i kontaminace bazénu dešťovou vodou. A tak ušetříte čas, který byste jinak museli věnovat čištění, odstraňování napadaného listí, nafoukané trávy či nepoučitelného hmyzu. Se zakrytím bazénu vás čeká nejen méně mechanického čištění, ale i chemických zásahů, což mimo jiné přinese i další, finanční úsporu.

Zakrytí vytvoří i bezpečnostní „překážku“ – hlavně pro děti, kterým tak ubude jedno zahradní nebezpečí v podobě pádu do vody. Většinu kvalitních zastřešovacích systémů lze uzamknout.

Do třetice tvoří zastřešení zábranu před nežádoucími pohledy, takže i když není poloha zahradního bazénu úplně stranou zorných úhlů sousedů a kolemjdoucích, koupat se můžete v naprostém soukromí.

Jaké bude?

Před výběrem konkrétního typu zastřešení bychom měli v první řadě vědět, jak chceme prostor pod střechou využívat. Stačí pouze vklouznout do vody? Chceme se u bazénu alespoň převléct do plavek? Nebo bychom rádi pod zastřešením dokonce vybudovali posezení? Těmito možnostmi je v podstatě vymezen výběr zakrytí, respektive jeho výšky.

Vyššímu zastřešení se říká podchozí a nabízí právě dostatek místa ve vnitřním prostoru. Šíře průchodu se doporučuje minimálně 80 cm alespoň na jedné straně, výška konstrukce podchozího řešení by se měla pohybovat kolem 1,7 m. Oproti tomu zastřešení nízké skutečně kryje pouze bazén, zato nijak výrazně nezasahuje do estetiky zahradní architektury. Jeho výška nepřesahuje 1,5 m a celá konstrukce je tak poměrně diskrétní. Supernízká řešení jsou ještě podstatně nižší – lze instalovat krytí s výškou pouhého půl metru. Zastřešení nízké neznamená automaticky levnější variantu, záleží na principu konstrukce a na výrobci.

Za slunečních dní se samozřejmě nemusíte schovávat pod bazénovou střechou. Posuvné krytí se odsune na stranu a bazén zůstane otevřený. Většina typů zastřešení se posouvá v kolejnicích, existují však i typy bezkolejnicové (jezdí na kolečkách). Jednotlivé segmenty konstrukce zpravidla teleskopicky zajíždějí do sebe, bazén lze tedy otevřít zcela i částečně. Kolejnice musejí být bezpečné: pochozí, s minimální výškou, neklouzavým povrchem a kompaktní konstrukcí, která vyloučí poranění. Všímejte si také detailů, například řešení spojů či zakončení hran, i ty by měly být řešeny bezpečně bez výstupků a ostrých částí.

Pro pohodlí užívání je také vhodné ověřit, zda systém kolejnic umožňuje posunutí segmentů do obou stran.

Běžně je samotné zastřešení tvořeno kovovými profily s povrchovou úpravou a polykarbonátovými výplněmi. Jsou-li výplně opatřeny UV ochrannou vrstvou, budou odolnější, stabilnější, budou mít delší životnost a měly by chránit před účinky ultrafialového záření nejen sebe, ale také vnitřní prostor včetně vody. Pokud byste chtěli z estetických důvodů dát přednost efektní čisté průhledné ploše (takzvanému plnému polykarbonátu) před průsvitnou dutinkovou deskou, pak bystě měli vědět, že má horší tepelně izolační vlastnosti.

Identifikace dobré ceny

Obecný princip nákupu stavebních konstrukcí a prací platí i u zastřešení bazénů: optimální je porovnat více cenových nabídek „na klíč“, které poptáte u různých dodavatelů. Abyste porovnávali adekvátní položky, je třeba se zorientovat.

Rozměr bazénového zastřešení, o které se budete zajímat, se opírá o parametry vnitřní délky a šířky – nedopusťte, aby došlo k záměně vnitřních za vnější, s prodejcem se musíte sjednotit na přesných pojmech. Výšku udává nejvyšší segment, pozor, aby nešlo o výšku průměrnou.

Rovněž se ujistěte, zda nabízená cena obsahuje instalaci, či nikoli (zásadní rozdíl!), dále dopravu, leckde ještě manipulační poplatky, a případně i instruktáž, jak s hotovým zakrytím zacházet a jak o něj pečovat. Někteří prodejci si mohou zvlášť účtovat například bezpečnostní prvky a kotvicí materiál. Důležitý je také záruční i pozáruční servis.

Kvalitním zastřešením kromě popsaných výhod také prodloužíte životnost bazénového skeletu či obkladu, jelikož nebude vystaven přímému vlivu okolního prostředí, UV záření a klimatických podmínek. I přes diskutabilní výraz, který polykarbonátová stavba exteriéru dodá, je zastřešení bazénu výhodnou investicí, zejména do vlastního pohodlí

Zastřešení bazénu znamená určitou investici, ale na druhou stranu podporuje ekonomiku provozu:

sníží energii na případné vytápění

šetří čas potřebný na prohřátí vody

zjednodušuje čištění a údržbu

omezuje nutnost použití chemických přípravků

zjednoduší proces zazimování a odzimování

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám