Hlavní obsah

LEDové královny

Novinky, Miloslava PERGLOVÁ, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posedět večer na terase, kochat se romanticky osvětlenou zahradou, zaplavat si večer v bazénu a v neposlední řadě mít bezpečně osvětlený příchod do domu – to vše zajistí venkovní svítidla. Ta s LED diodami pak za výrazně nižších provozních nákladů než žárovky.

Článek

V současné době, kdy se ustupuje od neúsporných klasických žárovek, je na čase přemýšlet o jejich náhradě i u venkovního osvětlení. Řešíte-li osvětlení nového domu, je volba úspornějších svítidel jistě samozřejmostí.

Proč LED?

LED diody neboli světlo emitující diody ( Light Emitting Diode) jsou miniaturní mikročipy, které na rozdíl od žárovek nemají svítící vlákno, ale světlo vzniká pohybem elektronů v samotném materiálu polovodiče. Svítidla s LED diodami jsou mimořádně vhodná pro použití v exteriéru. Jsou bezpečná, jejich stejnosměrné napájecí napětí je většinou do 24 V, a nehrozí proto úraz elektrickým proudem. Pro jejich venkovní využití hovoří i dlouhá životnost LED diod. Pokaždé, když musíte vyměnit zdroj – žárovku či diodu, hrozí, že svítidlo nebude již tak dobře utěsněné a sníží se jeho odolnost vůči vlhkosti (dešti, rose). LED diody mají oproti žárovkám nižší spotřebu energie, v řádu několika desítek procent.

K těmto základním přednostem přičtěme ještě odolnost proti otřesům či vibracím, absenci zahřívání i to, že časté vypínání a zapínání nemá vliv na životnost svítidel. Malé rozměry dovolují nenápadné osvětlení, a to i menších objektů v zahradě či nízkých rostlin, vymezení cest zabudováním do dlažby a podobně.

LED svítidla nebyla dlouho považována za plnohodnotnou náhradu konvenčních způsobů osvětlení. Technologický vývoj však zvýšil jejich světelný výkon a účinnost. Pro venkovní osvětlení fasád, zahrad, cestiček, bazénů se však přímo nabízejí, pro aplikaci ve vodě jsou jako stvořená. Pozor však na necertifikované výrobky neznámého původu, tam byste se dostatečné svítivosti ani životnosti nemuseli dočkat. Nebojte se poněkud vyšších pořizovacích nákladů, vrátí se vám brzy v úspoře výdajů za energii i v tom, že vám kvalitní LED svítidlo bude opravdu dlouho sloužit bez nutnosti vyměňovat diody.

Orientace i dekorace

LED svítidla v reflektorovém provedení směrují světelný tok na přesné místo. Jsou určena pro efektní zvýraznění vybraných částí zahrady, solitérních prvků či fasády domu. Dokáží vykreslit opravdu poutavé světelné efekty díky vysokému jasu a možnosti přesného směrování. Zde také využijeme jejich další přednost – možnost určit si barvu světla, nebo ji dokonce v jediném tělese měnit, je také možné měnit intenzitu světla.

Vysoce jasné světlo LED diod však může i nepříjemně oslňovat, proto jsou pro ostatní případy opatřována svítidla difuzorem, který vystupující světlo rozptyluje. Nedoporučují se zatím jako hlavní osvětlení prostorů, kde je potřeba plné světlo. Výborně však slouží k romantickému osvětlení, a především orientaci při pohybu v zahradě a kolem domu. Vymezení komunikací je možné svítidly zapuštěnými přímo do země. Cesty můžeme osvětlit i pomocí různě velkých sloupkových lamp. Nižší sloupek zmenšuje úhel dopadu světla na povrch a tím vytváří zajímavější efekty ve formě „delších stínů“. Tam, kde vyžadujeme větší rovnoměrnost osvětlení, volíme sloupky vyšší.

Napájet je může slunce

Spojení fotovoltaiky – výroby elektrické energie ze slunce – a technologie LED umožnilo výrobu svítidel, která nepotřebují k instalaci v zahradě přívodní kabely. Elektrická instalace je poměrně vysokou nákladovou položkou při pořizování venkovního osvětlení. Z toho důvodu se často vzdáme radosti třeba z nasvícené skalky. Dopřát si takové potěšení mnohem snadněji nám umožní solární lampy, které se během dne nabijí a s přicházejícím šerem se začínají rozsvěcovat. Můžete je snadno přemísťovat a pohrát si s tím, co v zahradě zrovna osvětlíte.

Intenzita světla je nižší, proto se využívají především jako dekorativní prvek, ale výborně poslouží k orientaci či přisvícení méně přehledných míst kolem domu, k osvětlení domovního čísla, zvonku a podobně. V létě, kdy se během slunečného dne dostatečně nabijí, se dokáží postarat o příjemné osvětlení při posezení na zahradě po celý večer. Solární modul bývá ukryt v horním víčku lampy, může být umístěn i mimo těleso, pak je ale s lampou spojen kabelem. Sluneční energii se přeměňuje za dne v energii elektrickou, která se akumuluje v dobíjecím akumulátoru. Mají-li solární lampy zabudovaný senzor reagující na stmívání, mohou se automaticky večer zapnout a při rozednění naopak zase samy vypnout.

Ti, kteří si chtějí sluncem na zahradu posvítit opravdu velkoryse, si mohou vybudovat malý fotovoltaický systém. Dostatečně velký panel, akumulátor s vhodnou kapacitou a potřebná řídicí elektronika zajistí zařízení se slušným světelným výkonem i výdrží.

Vývoj v oblasti LED osvětlení jde velmi rychle kupředu, můžeme tedy předpokládat, že se s ním budeme setkávat stále častěji a třeba bude brzy lampám s LED diodami náležet přívlastek královny zahrad zcela právem.

Bezpečnost především

Venkovní osvětlení musí odpovídat bezpečnostním předpisům a splňovat dané normy. Pro označení odolnosti se používá termín stupeň krytí – IP (International Protection). Ten určuje odolnost svítidla proti vniknutí nežádoucího předmětu i prachu a proti vniknutí stříkající vody. IP se vyjadřuje dvěma číslicemi: první značí stupeň ochrany před dotykem a druhý před vodou.

Čím je číslo vyšší, tím je vyšší ochrana. Nejvyšší stupeň krytí musí mít svítidla trvale vystavená působení vody. Pro běžná venkovní svítidla postačí stupeň krytí od IP 34 do 55, pro krytou terasu můžeme vybírat blíže k nižší hranici, pro svítidla umístěná pod širým nebem sáhněme raději po vyšší třídě.

Reklama

Související články

Večerní zahrada nabízí lákavou atmosféru

Večerní toaleta si žádá šperk, večerní zahrada zase aspoň jednu lampičku. A vůbec nevadí, že vám na celý pozemek dopadá světlo z pouliční lampy. Stylové...

Světlo na zahradě

Venkovní osvětlení má tři základní funkce: orientační, užitkovou a okrasnou. Základem je výběr vhodného svítidla, barvy světla a míry osvětlení.

Vše na zahradu: posezónní slevy až 65 %

Komerční článek - Dosluhuje vám travní sekačka a je jasné, že na příští sezónu už budete potřebovat novou? Nebo toužíte po krásném zahradním nábytku, ale jeho...

Výběr článků

Načítám