Hlavní obsah

Voda v zahradě

Novinky, Adam Malý, časopis Chatař a chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda v zahradě může mít mnoho podob, nejčastěji jako menší či větší jezírko.

Článek

Ale i jezírka se mohou v lecčems lišit. „Majitelé moderních domů zahradu často ozvláštňují tzv. formálním jezírkem, které charakterizují pravidelné tvary – takové jezírko nevypadá jako přírodní, je spíše designovým doplňkem,“ popisuje Martin Adamíra, zahradní architekt společnosti Zahrada Praha, která se specializuje na projektování a realizace zahrad, ale i následnou péči o ně.

Neformální, přirozená jezírka mají různé tvary, které se přizpůsobí našemu přání, velikosti zahrady i danému terénu. Slouží v zahradě jako dekorace, bývají útočištěm vodomilných živočichů, ta větší mohou také částečně suplovat bazén, pokud se při jejich projektování počítá s prostorem na plavání.

Jak postavit jezírko

Pro stavbu menšího jezírka lze použít hotovou prefabrikovanou nádrž z polyetylenu nebo sklolaminátu. Tu zapustíme do vykopané já-my, jejíž dno pokryjeme vrstvou písku. Větší jezírko, kterému můžeme dát libovolný tvar, vyložíme netkanou textilií a fólií z PVC, PE nebo kaučuku. Okraje jezírka zakryjeme kameny nebo deskami z přírodního kamene.

Jezírko osázíme vhodnými vodními rostlinami, především při jeho okrajích. Okolí upravíme pomocí různě velkých kamenů, které budou tvořit přechod mezi vodou a trávníkem. I mezi ně můžeme vysadit různou zeleň. Pohled na vodní hladinu by však neměla zakrývat.

Dominantní prvek – voda

„Voda se obvykle stane dominantním prvkem zahrady, který silně ovlivňuje její celkovou atmosféru a u kterého majitelé rádi tráví volný čas. Jezírko je možné doplnit i tekoucí vodou – vodotryskem, vodopádem. Zvuk tekoucí vody působí téměř terapeuticky, i pohled na vodu uklidňuje. Proto je nutné pečlivě vážit, kam vodní prvek v zahradě umístit,“ vysvětluje Martin Adamíra. Zvolené místo si označte a vyzkoušejte, jak bude voda vypadat ze všech možných úhlů – z různých koutů zahrady, ale i od vchodu do domu či přímo z místností s výhledem na zahradu. Jezírko může být v centru dění, co nejblíže domu, abyste se z něj těšili co nejčastěji. Nebo naopak ukryté v zeleni na konci zahrady, kde vás při relaxaci nebude nikdo rušit.

Co potřebuje klidná voda

„V případě klidné vody, tedy jezírka, hraje její okolí klíčovou roli – právě ono se totiž v hladině bude zrcadlit, a ne vždy je výsledek tak estetický, jak si zákazníci ve svých představách kreslí,“ upozorňuje Martin Adamíra. Zjistěte také, zda na vodu nebudou dopadat stíny od domu nebo okolních velkých stromů.

Každý vodní prvek má svá úskalí, o kterých je dobré vědět – nebo se poradit se zkušeným zahradním architektem. Kolem jezírka by tak neměly být stromy, aby se voda nezanášela napadaným listím a aby kořeny neprorazily fólií nebo nenarušily betonové stěny.

Péče o jezírko

Všechny vodní prvky potřebují rozličné filtry, kvalitní odtok vody a blízkost rozvodových sítí a rovněž snadný přístup, aby bylo možné je bez problémů udržovat. Pohyblivé vodní prvky – fontánky, kaskády apod. – přinášejí do vodní nádrže nejen život, ale i důležitý kyslík. U menších jezírek mají i jeden praktický vedlejší účinek – přispívají k čištění vody.

Čím oživit jezírko

- Osázejte ho různými vodními rostlinami

- Vysaďte do něj ryby

- Doplňte ho pohyblivým vodním prvkem, například fontánkou, chrličem, vodopádem, kaskádou

- Instalujte pod vodu nebo na břeh vhodné osvětlení

Reklama

Související články

Miniaturní jezírka v nádobách

Jezírka jsou pro zahradu kouzelným kořením. Nashromážděná voda jí totiž dodává novou dimenzi, kterou vnímáme zrakem, sluchem i hmatem.

Výběr článků

Načítám