Hlavní obsah

Hmyzí spojenci na zahradě

Novinky, A. Taitlová, časopis Flóra na zahradě

Včely, čmeláci, pestřenky, pavouci, škvoři, berušky – drobní pomocníci, které často přehlížíme, někdy dokonce vyháníme, aniž bychom si uvědomovali, jak moc důležití pro nás a naši zahradu vlastně jsou.

Článek

Faktem je, že bez opylovačů by nebylo krásných květin a chutných plodů a bez přirozených predátorů by nás boj se škůdci stál mnohem více sil a také peněz. Chytrým a uvážlivým jednáním bude příroda pracovat za vás. Dalším plusem je radikální omezení chemických ochranných prostředků, které zahradu často neúměrně zatěžují. Jejich používáním se o některý užitečný hmyz dokonce můžete připravit – například pestřenka hrušňová je vůči insekticidům velice citlivá.

Aby boj se škůdci fungoval, musíte být schopni hmyzí spojence dobře rozeznat. Buďte pozorní a neničte je jen proto, že jim chybí roztomilý výraz.

Opylovači

Včely: Existuje několik druhů. Včela medonosná žije ve velice sofistikovaném společenství, naopak včela samotářka, která „nevyrábí“ med, žije, jak už jméno napovídá, osamoceně. Aktivní jsou zpravidla od dubna do října.

Čmeláci: Až 2 cm velcí, chlupatí bzučouni žijí nejčastěji v zemi – opuštěných myších dírách, ale také v ptačích hnízdech a nejrůznějších dutinách. Vylétávají v dubnu.

Motýli: Kdo by nezajásal při pohledu na překrásně vybarvená motýlí křídla. Mnozí motýli jsou pilní opylovači, ovšem pozor, existují i výjimky – pohromou pro všechny zelináře je nechvalně proslulý bělásek zelný. Většina motýlů klade vajíčka na „plevele“, jako jsou například bodláky a kopřivy, které následně představují potravu pro housenky.

Pestřenka pruhovaná: Měří 1 cm, má výraznou černožlutou „vosí“ kresbu. Bleskurychle přelétává z místa na místo, ve vzduchu se dokáže zastavit. K vidění je od března do října.

Predátoři

Slunéčko sedmitečné: Červeně zbarvený drobný brouk s typickým počtem černých teček. Je to jeden z největších postrachů mšic, ale též svilušek a červců. Živí se jimi jak brouci, tak i larvy. Jedna larva dokáže zkonzumovat až 50 mšic denně. Larvy „berušek“ vypadají dosti nevzhledně, nespleťte si je proto s některým ze škůdců. Jsou dlouhé, šedočerné s červenožlutými skvrnami po stranách, mají krátké černé nohy. Užitečné je rovněž slunéčko dvojtečné.

Zlatoočka obecná: Má hladké, štíhlé, 15 až 17 mm dlouhé tělo, velká průhledná křídla se zelenkavou žilnatinou. Tykadla jsou dlouhá a oči zlatozelené. Úspěšně likviduje listové mšice, štítenky a svilušky.

Larvy pestřenky hrušňové: Svítivě zelené „pijavky“ požírají mšice. Larvy pestřenky pruhované: Kromě mšic zatočí i s larvami pilatek.

Střevlík zlatolesklý: 2 až 3 cm velký, kovově lesklý, zlatozelený brouk s vroubkovanými krovkami. Od dubna do srpna loví hmyz a plže.

Škvor obecný: V zahradě se vyskytuje od dubna do října, kdy se kromě rostlinné potravy živí i mšicemi.

Pavouci: Mnozí pavouci likvidují mšice, třásněnky a drobné plže .

Reklama

Související články

Triky pro krátkověké trvalky

Také se vám už stalo, že jste si pořídili trvalku a ona po pár letech tiše a nadobro zmizela, přestože jste jí našli ideální místo a dobře o ni pečovali? Pak...

Růže dužnoplodá pro zdraví i okrasu

V současné době ožívá zájem o staré, tradiční druhy ovoce, které se kdysi na venkově používaly – oskeruše, moruše, kdouloně, mišpule i šípky. Tyto druhy ovoce...

Když je léto na vrcholu

Na naší červencové procházce kvetoucí zahradou je obtížné vybrat, na co se podrobněji zaměřit. Zahrada hýří barvami a o málokterých květech můžeme říci, že...

Výběr článků

Načítám