Hlavní obsah

Zahrada plná překvapení

Novinky, Iva Tvrzová, časopis Chatař a Chalupář

Rozlehlá zahrada manželů Benešových nabízí různá zákoutí pro všemožné aktivity – od koupacího jezírka přes lesík s prolézačkami a udírnou až po užitkovo-okrasnou zahradu v anglickém stylu. A za zahradou na pastvině ovečky a lamy.

Článek

Návštěvu na této zahradě jsme vám slíbili v loňském červnovém čísle, kdy jsme vás zavedli do zrekonstruované roubenky Lenky a Tomáše Benešových v Brocnu na Mělnicku. Zahrada okouzlí každého návštěvníka svým přirozeným venkovským charakterem – hned za brankou začíná stará kamenná dlažba, vzrostlé i nedávno zasazené stromy vytvářejí malebné skupiny, keře a květiny rostou jakoby samy od sebe. Nic tu nepůsobí vyumělkovaně, nenajdete tu žádné 'parkové' túje ani chodníky podle pravítka. Na drobných stavbách a zahradních doplňcích vidíte jen dřevo a rákos.

Benešovi přitom v zahradě využívají všechny dostupné vymoženosti, které usnadňují její údržbu a provoz. Leckterá zajímavá technická řešení jsou Tomášovým dílem – své nápady pak realizuje se šikovnými řemeslníky. Od té doby, co mají záhony kapénkovou závlahu a v trávnících jsou výsuvné springlery na kropení (systém Rainbird), je zahrada stále krásně zelená. Vodu mají manželé z vlastní studny, a to nejen pro zahradu. Promyšleně funguje i biojezírko, ale o něm se podrobně dočtete v příštím čísle. U zahradního posezení je k dispozici i přípojka na internet, zahradní lampičky jsou na fotobuňku. A tak bychom mohli pokračovat.

Koupací biojezírko láká

V přední části zahrady, původně dvora, dnes zatravněného, vzbudí pozornost každého příchozího koupací jezírko. Kdysi tu stávala budova se sklepem. Předchozí majitelé ruinu odstranili a ze sklepa upravili požární nádrž. „Beton se rozpadal, byla to past na děti,“ vzpomíná Lenka. „Rozhodli jsme se nádrž přeměnit na bazén. Ale nechtěli jsme žádný vykachličkovaný, sem by se nehodil,“ ukazuje nám zahradní oázu naše průvodkyně. „Na internetu jsem narazila na biojezírka, to se nám zalíbilo.“

Dnes zdobí zahradu kouzelné jezírko zahalené v zeleni mokřadních rostlin, se zurčícím vodotryskem a promyšlenou filtrací vody bez chemie. „Jsme otužilá rodina,“ prozrazuje Lenka, „koupeme se už při teplotě 19 °C.“

Pod rákosovou střechou

Hned vedle jezírka láká k posezení altánek s rákosovou střechou, která udržuje v létě příjemný chládek. „Střechu máme už devět let a je bez problémů,“ shodují se majitelé. Rákos dodala firma z Bakova nad Jizerou, vydržet by měl až padesát let. Stejnou stříšku si nasadila i studna u vstupní branky.

Běžte do háje

Rum, vytěžený ze sklepa, předchozí majitelé vtipně využili – navršili z něj malý kopeček, osázeli listnatými stromy a vytvořili tak malý háječek. „Byl to ale prales, museli jsme něco vykácet, něco dosázet. Teď tu vidíte různé druhy bříz, nízké jehličnany, ruj vlasatou, lýkovec, rostou tu hosty, čemeřice, podléšky, plicník i růže, kterým vyhovuje stín. Půdu nechám porůst brčálem a čemeřicí, aby se tu nemuselo plít. Ještě sem přijde lavička nebo houpací síť,“ těší se Lenka.

Není nad kladkostroj

Na protější straně dvora navazují na roubený dům hospodářské stavby, původně různé chlívky. Na bílé zdi dnešní dílny a kovárny nás zaujala neobvyklá plastika ze dřeva a kovu. Není to samoúčelné dílo, jde o funkční zařízení – kladkostroj, který otevírá vrata v patře a vyklápí žebřík. „Celé to vymyslel Tomáš, aby nemusel pokaždé nosit odněkud žebřík,“ směje se Lenka. Dřevěnou část ztvárnil výtvarník Petr Eschler (stejně jako další dřevěné prvky v zahradě), kované části jsou dílem Libora Veselého. Je to opravdu vtipné. Kovárnu využívá Tomáš někdy sám, na větších věcech spolupracuje s kovářem.

Z kurníku vznikla už za předchozích majitelů letní kuchyně, ale ta čeká na rekonstrukci. Zato zahradní krb pod stříškou je příslibem chutných dobrot. Zahrádkáře tu zas zaujme dřezovec trojtrnný (zlatolistá varianta bez trnů), ze kterého na podzim visí dlouhé úzké plody jako z chlebovníku. I na jiných místech zahrady objevujeme zajímavé stromy – poblíž zápraží ozdobnou broskvoň s pěkně chlupatými plody, u jezírka zlatolistý jilm, vedle altánu keř klokočí, jinde kroucenou lísku, vrbu, pyžamový javor, okrasnou jabloň a mnoho dalších.

Od menhiru na houpačku

Plni dojmů z prohlídky zahrady u chalupy přecházíme do její zadní části. I ta nabízí nejrůznější způsoby relaxace (a samozřejmě i práce). Na trávníku našlo místo často využívané ohniště s pořádnými kládami na sezení kolem a s kamenným stolem. „Říkáme mu náš menhir,“ vysvětluje průvodkyně.

Komu je posezení u ohně málo, může si vedle zasportovat. V malém jehličnatém lesíku se ukrývá dřevěná konstrukce s houpačkami, šplhacím lanem, sítí na lezení, dole láká děti trampolína. Jak se hned dozvídáme, rostou tu různé druhy borovic, jedlí, smrků, je tu i ginko biloba, tsuga, za nejvzácnější Lenka považuje metasekvoj, opadavý jehličnan. „Když jsme se v zimě přistěhovali, mysleli jsme, že je mrtvá,“ vzpomíná. Vzadu u plotu stojí dřevěná udírna, která má topeniště ve stráni za zahradou. A kousek dál nechybí ani letní dřevěný záchod.

Anglická inspirace

Na protější straně zadní zahrady, tam, co dříve stávala stodola, je dnes užitkovo-okrasná zahrada. „Propojení užitkové a okrasné zahrady jsem okoukala v Anglii. Líbilo se mi, že záhony se zeleninou a květinami nejsou oddělené a přitom vypadají dekorativně,“ ukazuje Lenka kolem sebe. Zahrada nabízí téměř veškerý zeleninářský a ovocnářský sortiment. „Snažím se pěstovat od všeho něco, kupujeme jen druhy, které by bylo vypěstovat moc pracné. A z různých stromků a keřů se v létě dá zobat ovoce.“

Mezi záhony se zeleninou rostou v trávníku trsy květin – denivky, plamének, kontryhel, pryšce. A samozřejmě růže. „Mám ráda především anglické romantické růže, například vínově červenou William Shakespeare,“ svěřuje se majitelka.

I v téhle části zahrady uplatnili manželé Benešovi různé dobré nápady. Nízké záhony se zeleninou jsou olemované starými cihlami – trávník se tak snáze seká. Ze stejného důvodu je osázen i pruh země u staré kamenné zdi. Zelené i kvetoucí rostliny se před šedým kamenem navíc krásně vyjímají. Popínavé rostliny, hrášek a fazole, tu podpírají zapíchané vrbové pruty, na jaře ostříhané ze stromu. Po sklizni se jednoduše i se zbytky rostlin vytrhají a spálí.

Ovečky a lamy pro potěšení

Na konci zahrady vycházíme vraty na pastviny. Tady chovají Benešovi dva druhy zajímavých, u nás zatím málo rozšířeným ovcí. Malé černé ouessantky a o něco větší, v dospělosti s šedě zbarveným dlouhým kožíškem, ovce vřesové. Ty byly vyšlechtěny z muflona, jsou výborné na maso (připomíná zvěřinu) a fungují jako výborná 'sekačka na trávu', protože spásají i nekvalitní traviny. A vyloženě pro potěšení, místo pejska, mají Lenka s Tomášem a jejich dvě dcery lamí maminku Sindy a její dceru Morganu.

Lamy jsou i dobrým hlídačem stáda. Do budoucna budou možná Benešovi uvažovat i o agroturistice, ale zatím si rádi, když je čas, užívají v klidu svou zahradu sami nebo s přáteli.

Reklama

Související články

Letní pohoda na zahradě

Volné letní dny na zahradě si chceme hezky užít. Co by nám tu nemělo chybět, abychom se cítili v pohodě?

Zahrada jako prostor k bydlení i odpočinku

Obytná část zahrady je místem, které obvykle navazuje na některou část domu. Je vlastně rozšířeným prostorem bytu, který slouží celé rodině hlavně v létě....

Výběr článků

Načítám