Hlavní obsah

Na křišťálově čistou vodu v bazénu vám stačí 15 minut

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jsme se konečně dočkali. Sluníčko svítí jako o život a rtuť teploměru šplhá vzhůru. Takové horké letní dny je nejlepší prožít po bradu naložený v bazénu. K tomu v něm ovšem musíte mít křišťálově čistou vodu.

Článek

Mít krásný bazén na zahradě je jedna věc a koupat se v něm denně v průzračné vodě je věc druhá. Udržet takhle dokonalou vodu přitom není žádný velký problém. Stačí jen dodržovat určité zásady, pravidelně měřit a upravovat hodnoty pH, dezinfikovat vodu, předcházet tvorbě řas a samozřejmě se starat o čistotu samotného bazénu. Ale neděste se, protože dohromady vám to nezabere víc jak 15 minut týdne, a to za požitek z perfektního koupání jistě stojí.

Vsaďte na atesty – vsaďte na zdraví

Aby voda v bazénu byla skutečně křišťálově čistá, měl by být v první řadě vybaven kvalitní pískovou filtrací s odpovídajícím výkonem. Ale jen na ni spoléhat nemůžete. Stejně důležitý je také výběr kvalitních bazénových přípravků, které mají veškeré předepsané certifikáty a zdravotní i hygienické atesty. Takové, které na sebe promyšleně navazují a křišťálově čistou a zdravotně nezávadnou vodu vám tak zaručí během celé sezony.

Opatrní bychom měli být na chemické „bazénové“ sloučeniny, které se občas ještě objevují v některých obchodech. Vinou nevhodného složení či silné koncentrace mohou být nebezpečné a poškodit lidské zdraví. Takové „bazénové chemii“ je radno se vyhnout už proto, že její účinnost je buď malá nebo naopak velmi agresivní. Blednoucí bazénová fólie u levnějších typů bazénů, zničené plavky nebo nepříjemně odbarvené vlasy jsou tím nejmenším, co člověka při použití takových sloučenin v bazénu může potkat. Obdobně zvedají bazénoví odborníci varovný prst i nad pokusy o domácí výrobu. V krajním případě se vám může voda v bazénu zkazit a nezbude nic jiného, než ji nákladně a pracně vyměňovat.

Čtvrthodinka pouhá

Ale jak už bylo řečeno na začátku, se správně zvolenými bazénovými prostředky vám na péči o vodu stačí týdně čtvrt hodiny. „Rozhodně bych doporučil vybírat ucelené řady prověřených prostředků o renomovaných prodejců, nejlépe bazénářských firem, které dobře vědí, co do bazénu patří a co ne,“ radí bazénový specialista Jiří Votruba. „Vtip je v tom, že takové bazénové prostředky na sebe navazují. A v tom je i základ úspěchu péče o vodu. Připravit si ji tak, aby reagovala, jak potřebujete. Se správně zvolenými pomocníky to není nic těžkého a péči o vodu v bazénu zvládne kdokoliv.“

Při ošetřování vody je neustále třeba udržovat hodnotu pH na hodnotách 7,0 až 7,4 a tvrdost vody pod 18°N. Pravidelně měřit testerem obsah chloru ve vodě a hlídat jeho množství mezi 0,3 až 0,5mg/l. Preventivně je dobré používat i přípravky proti tvorbě řas. Pod kontrolou by měla zůstat čistota náplně pískového filtru i předřadných košíčků a čisté udržujte i stěny a dno bazénu.

Co dělat, když se voda kazí

Občas se může stát, že pravidelnou a preventivní péči o vodu zanedbáme a v horkých letních dnech se nám v bazénu například zakalí. "Náprava je jednoduchá,“ radí Votruba. „Do vody vmícháme flokulant, který kal srazí do chuchvalců, které snadno vysajeme pomocí bazénového vysavače. Pak vodu filtrujeme dokud není zase jasná.“ A do dělat v případě, když voda zezelená? „Okamžitě přidáme rychle účinkující chlórový přípravek, který zajistí bleskovou dezinfekci vody a likvidaci přemnožených řas a virů,“ doporučuje bazénový specialista. „Na sražení nečistot dodáme flokulant a opět nasadíme bazénový vysavač. Pak naplno pustíme filtraci, dokud voda zase není průzračná.“

Síťky s „prodlouženou rukou“

Zná to asi každý. Stačí, aby zafoukal vítr nebo si děti neopláchly nohy po běhání v trávě a v bazénu jsou rázem stvoly, hmyz, opadané lístky nebo jiné nečistoty. Pomoc je velmi jednoduchá. Stačí mít šikovnou bazénovou síťku. Ideální je, když je vybavena teleskopickou tyčí, takže z jednoho místa snadno dosáhnete kamkoliv v bazénu a dokonce i na dno. Na výběr jsou jak síťky hladinové na plovoucí nečistoty, tak i speciálně tvarované typy pro sběr podobných nečistot ze dna. Praktické jsou také kartáče na čistění stěn, přičemž lze sáhnout i po speciálně tvarovaných například na práci v těžko přístupných místech bazénu v rozích, ohybech a podobně.

Vysavač čistí za vás

Dalším neocenitelným pomocníkem je při údržbě vody bazénový vysavač. Stačí ho připojit k výkonné pískové filtraci a sám dokonale vyčistí dno i stěny bazénu od napadaných nečistot nebo vznikajících usazenin. Vybrat si můžete mezi vysavači poloautomatickými a automatickými, které se dají jednoduše naprogramovat a pracují zcela samostatně bez nutnosti obsluhy.

Reklama

Související články

Trendy pro bazény

Pořizujete-li bazén, pak nestačí jen vybrat správou velikost, umístění, vhodný tvar nebo výrobní materiál. Důležitá je také volba bazénového příslušenství,...

S čím zalovit v bazénu?

Letos na sebe nechala koupací sezona chvilku čekat. Ale už je tady a s ní samozřejmě i starost o vodu v bazénu. O to, aby byla vždy křišťálově čistá. Říká se,...

Firma slaví: bazény jsou za polovic!

Komerční článek - Toužíte po bazénu a chcete ušetřit? Pak je tu jedinečná příležitost, která se nebude opakovat. Tak hodnotí bazénoví odborníci nynější...

Výběr článků

Načítám