Hlavní obsah

Grilovací novinky aneb než masíčko zavoní

Novinky, Dana Novotná

Počasí přeje posezení pod širým nebem a při tom „luftování“ vytráví. A nemusíte mít právě jen dovolenou, abyste dostali neodbytnou chuť na nějaké to voňavé křupavé masíčko nebo zeleninku z grilu.

Článek

Komu by nelíbilo strávit příjemný teplý večer na zahradě nebo terase při přípravě lákavých masitých nebo zeleninových lahůdek na grilu? A stejně dobře se dá delikatesní kůrčička vyčarovat i na bramborách nebo pečivu. Pokud vás právě začala honit mlsná a váš gril dosloužil nebo ještě žádný nemáte, tak nezoufejte. Stačí si jen vybrat ten pravý typ a v cestě za vysněnými laskominami vám nic nestojí.

Když nám slouží plyn

Z venkovního posezení se může stát pravidelný příjemný rituál, který si užijí jak strávníci, tak i mistr kuchař či kuchařka. Pokud si vyberete například moderní plynový gril, můžete si v letních měsících kuchyň bez obav přestěhovat na zahradu a nic vám nebude chybět. Plamen budete pohodlně a přesně regulovat a poklop zajistí udržení požadované teploty, takže pokrm dokonale propečete. Vedle hlavní velké grilovací plochy mají takové grily i postranní ploténku na vaření nebo ohřev jídla. Zadní ohřev přijde vhod při dopékání nebo ohřívání již hotových jídel.

Aroma tisíckrát jinak

Nejnovější typy plynových grilů ovšem nenabízejí jen maximální pohodlí při venkovním vaření, některé z nich umějí i něco navíc. Například typy vybavené unikátním aromatickým systémem dokáží připravovaným pokrmům dodat na tisíce vůní a chutí. V grilech jsou zabudovány dvě nerezové misky, které je možné naplnit jakoukoliv aromatickou kapalnou směsí. Může to být například pivo, víno nebo voda s přimíchanou aromatickou směsí, grilovacím či jiným kořením. Jak je při grilování obsah misek uveden do varu, maso nebo zelenina vzniklé aroma absorbují a dostávají tak neopakovatelnou chuť i vůni. Výsledkem může být třeba steak s vůní piva, vína nebo bylinek. Počet chuťových variací záleží jen na vaší fantazii.

Tradicionalisté přísahají na dřevěné uhlí

Kdo si myslel, že moderní způsoby grilování zcela vytlačí ověřené kuchtění nad dřevěným uhlím, velmi se spletl. Jeho pravověrných vyznavačů, kteří ke správnému vychutnání potřebují nezaměnitelnou vůni, je stále dost. Na první pohled to možná vypadá, že tyto tradiční grily jsou léta stejné, ale není tomu tak. Ani na ně výrobci s modernizací nezapomněli.

Pokud si vyberete typ vybavený speciálním systémem na rozdělávání a uhasínání ohně, budete se divit, jak jednoduchá je příprava ohniště. Oheň dokážete zapálit do 25 sekund, a to bez nezbytné asistence nevonících tuhých i tekutých podpalovačů nebo rozdmýchávacích „tanečků“ s fénem či měchy. Stačí jen vložit několik listů novin, na ně nasypat dřevěné uhlí a škrtnout sirkou. Během 10 minut je uhlí žhavé a vy už můžete grilovat na rozpálených uhlících.

Stejně pohodlné a především bezpečné je i uhašení grilu. Stačí jen vytáhnout mřížku a všechno žhavé uhlí bezpečně spadne do nohy grilu, která je naplněna vodu, kde ho uhasíte . Odpadá zdlouhavé čekání na vyhasnutí, takže gril ocení především rodiče malých dětí nebo majitelé temperamentních čtyřnohých mazlíčků.

A co když zaprší?

Milujete grilování na dřevěném uhlí a je vám líto, že vaší vášni počasí často nepřeje? Nic není ztraceno. Na trhu se objevily nové typy stolních grilů, se kterými můžete stejně dobře grilovat za krásného slunečného počasí na zahradě nebo terase jako i za nejprudšího deště. Jak je to možné? Posadit se s ním totiž můžete nejen na zahradě nebo balkoně, ale třeba i v zimní zahradě, jídelně nebo obýváku. Stolování s ním nejvíc ze všeho připomíná klasické fondue, kdy si při „vaření“ můžete užívat společnosti všech přítomných. Kolem velkého stolu stačí usadit rodinu či přátele a při povídání si každý může podle své chuti ugrilovat oblíbené lahůdky, a to bez obav z nepříjemného kouře nebo zápachu. Zní to možná jako pohádka, ale díky speciálnímu dřevěnému uhlí s bambusovým základem a unikátnímu gelovému podpalovači, jehož originální složení vzniku dýmu zabrání, to je možné.

Kdopak si dá čuníka?

Zdají se vám zatím zmiňované grily příliš malé, protože najednou plánujete připravit něco dobrého na zub pro celou hordu strávníků? Pak se přesně pro vás hodí velký zahradní gril, který uspokojí všechny vyznavače velkých rodinných nebo společenských setkávání pod širým nebem. Díky úctyhodným rozměrům na něm pohodlně připravíte dokonce i celá jehňata a selata o váze do 60 kg nebo více kuřat najednou. Na pracné točení rožněm v klidu zapomeňte, protože součástí balení je i elektromotor pro pohon jehly a zdroj. Na vás už zbyde jen polévání masa, aby byla kůrčička jak se patří.

Reklama

Související články

Dřevěný nábytek vám zvedne náladu

Jaro máme tady. Asi největší radost z toho mají majitelé zahrad, kteří už se těší, až se ve svých královstvích pohodlně usadí a budou se moci naplno kochat...

Posaďte se na terase

K tomu, aby si člověk mohl pohodlně a v soukromí užívat sluníčka a čerstvého povětří, nepotřebuje vlastnit hned zahradu. S trochou šikovných nápadů si můžete...

Výběr článků

Načítám