Hlavní obsah

Záhonek pro děti

Novinky, D. Cvrčková, časopis Flóra na zahradě

Ve škole se už „pozemky“ nevyučují – jestli chcete, aby děti získaly k zahradě vztah, je třeba je k tomu vést už odmala.

Článek

Docela často se setkáváme se zahradami, které nás uchvátí svou dokonalostí. Jsou mnohdy projektované na klíč, představují tedy práci profesionála – od projektu přes realizaci až po údržbu. Záhonek, kde by mohly děti něco pěstovat, se sem jaksi nehodí. Když překonáme pocit, že záhonek s větrníčkem a keramickou žábou nám „kazí“ zahradu, můžeme si užít s dětmi na zahradě spoustu hezkých chvil.

Výběr místa

Záhonek musí být zásadně tam, kde na něj uvidí každý, kdo na zahradu přijde. Děti se rády chlubí a zájem návštěv o jejich vlastní práci ještě posílí jejich chuť v zahradnických pokusech pokračovat. Vybíráme také místo s kvalitní zahradnickou zemí, na sluníčku.

Záhonek by rovněž neměl být daleko od zdroje vody. A protože děti jsou netrpělivé a mají rády okamžitý efekt, nabídneme jim pro pěstování rostliny s rychlým vývojem, výraznými květy a nenáročné na péči. Na záhonku by mělo stále něco kvést, vonět nebo růst, aby bylo pořád na co koukat a co ochutnat.

Ovoce

Z drobného ovoce vybíráme zásadně takové, které dětem chutná. Zapomeneme proto na chuťově výrazné rybízy a angrešt se spoustou semínek (i když se pěstují snadno), které malým dětem moc nechutnají. Zaberou také poměrně dost místa, angrešt má navíc i trny. Ideální jsou jahody, a to měsíční i zahradní. Měsíční jahody můžeme sklízet po celou sezonu, můžeme z nich udělat také ozdobný okraj celého záhonu. Nemají ale šlahouny, a nelze je tedy tak snadno množit.

Vysadit samozřejmě můžeme i jahody zahradní – dobrá volba je pěstovat je v nádobě. Mezi vyššími letničkami by je děti těžko hledaly a sklízely. Maliníky vysadíme spíš někam poblíž než přímo na záhonek – dost rychle se rozrůstají a druhým rokem bychom museli pro dětský záhonek hledat další místo. Za určitých podmínek mohou děti dobře pěstovat i velkoplodé borůvky. Ty potřebují kyselou půdu, sazenice borůvek tedy vysadíme do velikého květináče s namíchaným rašelinovým substrátem. Květináč je lepší zapustit do země, aby na povrchu kořenící borůvky v létě nepřesychaly.

Zelenina

Ze zeleniny je naprostým favoritem hrášek. Nepotřebuje předpěstovat, ukázkově roste, děti se o něj mohou starat a sledovat, jak se jeho úponky pnou po připravené opoře. Na jedné rostlině také současně vidí květy i plody, tak si dobře uvědomí postupný vývoj rostlin. Dobře se pěstuje i karotka, ta – na rozdíl od hrášku – roste však trochu „utajeně“, a hlavně pomalu. Ředkvičky jsou na první pohled ideální, ale jejich palčivá chuť malé děti moc neosloví. Větší děti určitě ocení, že je mohou samy sklízet; na ředkvičkách také děti velmi snadno naučíme princip jednocení. Vyvazovat a vyštipovat mohou děti cherry rajčátka, rostliny koupíme už vzrostlé, abychom nečekali dlouho na plody. Obecně dáváme přednost nižším, kompaktním tvarům rajčat, aby děti všude dosáhly bez naší asistence.

Květiny

Trvalky jsou sice pro zahradu ideální, ale ne pro děti, které chceme naučit něco ze zahradnických fíglů. Rostou jakoby samy, není potřeba je vysazovat, často ani zalévat, stačí jim lopatka kompostu a včas je svázat, případně ostříhat. Děti se více naučí na letničkách, kterých mohou mít vysazeno na svém záhonku hned několik druhů.

Z letniček vybíráme pro děti takové, které snadno zacelí nějaký ten šrám z neodborné péče. Proto vysadíme spíše pevné aksamitníky než křehké balzamíny, dáme přednost po celé léto kvetoucím měsíčkům než gazániím, které se za zatažených dnů zavírají.

Ani astry nejsou nejvhodnější, snadno se lámou a poměrně pozdě rozkvétají – lepší jsou ostálky, které po zlomení stonku snadno obrazí z úžlabí listů. Velmi vhodné jsou i voňavé hrachory a tabáky, zajímavé jsou pupalky, jejichž květy se otevírají až za soumraku, a to doslova dětem před očima. Také hledíky je nadchnou – jejich otevírající se „lví tlamičky“ vždycky sklidí úspěch. Krásné a spolehlivé jsou slunečnice – také tady vybíráme nižší, větvené typy.

Z hlíznatých květin můžeme vyzkoušet mečíky – jejich vývoj je docela rychlý a květy jsou krásné a nápadné. Dětem se budou líbit i bylinky, a to hlavně ty kvetoucí, jako je levandule, šalvěj, yzop i dobromysl. Motýli a hmyz, který se na ně slétne, jistě obohatí jejich vnímání zahrady jako kousku přírody. Nezapomeneme ani na drobné cibuloviny, prvosenky, narcisy i tulipány – ty přitáhnou pozornost dětí k zahradě už od časného jara.

VOLBA PLODIN PRO SNADNÉ PĚSTOVÁNÍ

ovoce

  • jahodník zahradní

jahodník měsíční

maliny

borůvky (pozor, potřebují

kyselou půdu)

květiny

  • aksamitník

ostálka

hrachor

povíjnice

hledík

levandule

zelenina

  • hrášek

tykve

fazolky

ředkvičky

cherry rajčátka

karotka

Reklama

Související články

Pěstujeme zeleninu pro malé děti

Vytrhnout si na zahradě bez obav pár mrkviček do polévky pro malé děti – to je často cíl zahradnických snah řady maminek. Na co tedy nezapomenout, co dělat či...

Výběr článků

Načítám