Hlavní obsah

Zurčící voda oživí zahradu a navodí duševní pohodu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když si vodní plochu v zahradě spojujeme většinou s bazénem, voda může zurčet, proudit nebo jen tak lehce bublat. Vždy se v zahradě stane výrazným a dynamickým prvkem. V horkých dnech navíc poskytne vítané osvěžení, po zbytek roku pak pozitivně dokresluje atmosféru zahrady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vodopád, jezírko a potok v jednom si můžeme dovolit v případě, že máme podmínky ať už jde o členitý terén různých úrovní nebo o velikost pozemku. Pak stojí za to vybudovat i přemostění potoka.

Článek

Voda je obvykle dominantním prvkem zahrady, který silně ovlivňuje její celkový vzhled, a kde rádi trávíme svůj volný čas. Zvuk tekoucí vody má téměř léčebné účinky a uklidňuje také samotný pohled na vodu. Proto je nutné pečlivě zvážit, kam vodní plochu v zahradě umístíme. Zvolené místo si označíme a důkladně vyzkoušíme, jak bude voda vypadat z různých koutů zahrady, ale i od vchodu do domu či přímo z místností s výhledem na zahradu.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Přírodní rybník se podílí nejen na příjemném klimatu zahrady, ale je nezbytným útočištěm pro spoustu živočichů, kteří nám dělají v létě na zahradě společnost.

Máme-li místo vybrané, rozhodneme se pro konkrétní vodní prvek. Promyslíme si, zda dáme přednost klidné vodě, nebo vodě v pohybu.

U klidné vody bude hrát klíčovou roli její okolí. Právě ono se bude v hladině zrcadlit a výsledek nemusí vždy splnit naše očekávání. Stojí za to si také vyzkoušet, zda na vodu nedopadají stíny od domu nebo od velkých stromů z okolí.

Různé varianty vodní hladiny

V našich zahradách se často setkáváme s jezírky v mnoha podobách. K moderním domům se hodí tzv. formální jezírka charakteristická pravidelnými tvary.

Takové jezírko nevypadá jako přírodní, ale je spíš designovým doplňkem.

Biotopy

Neformální, přirozené jezírko pak může sloužit jako dekorace a také jako relaxační prvek, pokud v nich necháme plavat barevné a oblíbené koi kapry. Přírodní jezírko neboli biotop částečně supluje bazén, počítáme-li při jeho projektování s prostorem na plavání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Také malé zahradní fontány si našly cestu do okrasných zahrad, aby potěšily naše oko a vtiskly naší zahradě pohyb a svěžest zejména v letních měsících.

Fontánky

Jezírko lze doplnit fontánkou, kde voda bublá uprostřed, ale můžeme ji umístit také nezávisle na jezírku, třeba jen mezi kameny. Toto provedení patří mezi méně typické, klasikou jsou fontány s přesně vymezeným prostorem a tvary.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sestava zahradních fontán vynikne v okrasné části zahrady, kde obvykle hledáme klid a místo pro relaxaci.

Vodopády a potůčky

Zahradní vodopády a potůčky jsou čím dál oblíbenější. Vnášejí do zahrady pohyb a jsou neustále se měnícím prvkem. I když každému zahradou přírodní potok neprotéká, šikovný architekt zařídí, že se voda v zahradě hýbe i bez přispění přírody.

Na co si dát pozor při plánování

Každý vodní prvek má svá úskalí, o kterých se poradíme se zkušeným zahradním architektem. Jestliže přípravné práce a samotnou realizaci projektu nepodceníme, výsledek předčí i vysoká očekávání.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Voda je také nedílnou součástí japonských zahrad, kde spolu s bonsajemi, lampičkami a rostlinami vytváří jeden celek.

U jezírka by neměly být stromy, aby vodu nezanesly spadaným listím, a aby kořeny neprorazily fólii či nenarušily betonové stěny. Fontánky je nutné umístit v závětří, jinak totiž případný vítr vodu rozfouká po okolí.

Všechny vodní prvky potřebují rozličné filtry, kvalitní odtok vody a blízkost rozvodů, zároveň snadný přístup, aby bylo možné je bez problémů udržovat. Zurčící voda je sice krásným prvkem v zahradě, ale dokáže být i dost hlučná. Proto vodopády či potůčky umístíme tak, aby nás jejich zvuk nerušil ani přes den, natož v noci.

Reklama

Související témata:

Související články

Užijte si letní relax v houpací síti

Léto je obdobím relaxace a odpočinku. K oblíbeným radovánkám patří bezesporu lenošení v houpací síti nebo v závěsném křesle. Za slunečného počasí obvykle...

Výběr článků

Načítám