Hlavní obsah

Krása zahrady vynikne díky jednoduchosti a harmonii

Právo, Sylva Svobodová

Zahradu kreativně přetváříme podle představ, dáváme jí jedinečnou tvář. Nikde jinde stejnou nenajdeme, každá je originál. Je to takový malý otisk v přírodě, který zpětně ukazuje náš vkus, cit pro harmonii, vyváženost, barvy a tvary.

Článek

Jednoduchost, vzdušnost, lehkost a elegance – taková slova nás napadnou při návštěvě zahrady nedaleko za Prahou. Patří mladému páru, který rád cestuje, přijímá nové nápady a nechává se volně inspirovat jinými kulturami.

Vytvořit zahradu vyváženou, kde vnímáme harmonii a klid, nebylo právě jednoduché. Manželé zakoupili již hotovou novostavbu s pozemkem a museli se přizpůsobit stávajícím podmínkám. Největším oříškem pro realizační zahradní firmu byla garáž. Ta totiž stojí přímo naproti domu, z něhož se vchází na terasu. Majitelé měli výhled na fádní velkoplošnou zeď garáže, a to z poměrně malé vzdálenosti. Jak udělat z nedostatku přednost?

Osázení rostlinami by vyřešilo problém jen částečně. Výtečným nápadem se však zdálo prodloužení stávající dřevěné terasy, na kterou by navazovala koupací jezírka. A vysoká zelená výsadba společně s kamenným monolitem by celý záměr jen podpořily.

Z terasy až do jezírka

Majitelka zahrady má jasnou představu o designu. Líbí se jí jednoduché linie, spíše hranatější tvary, ryze moderní styl. Přála si, aby interiér plynule navazoval na obytný exteriér, tedy na terasu se zahradou. Při průhledu z obývacího pokoje by majitele nemovitosti nemělo nic rušit.

Zadání projektant Daniel Purgert splnil, ale ještě přidal něco navíc. Přísné linie zjemnil dalšími vjemy (hrou stínů, světla a zvuku): do prodloužené terasy zakomponoval jezírka s vodními chrliči. Ty navozují atmosféru protékající vody a zároveň rozvlňují vodní hladinu. Ta se pak díky nočnímu osvětlení a vysokým travám odráží na zdi garáže a opticky rozbíjí velkou plochu. Stejně jako zelené jehličnany a nepravidelné kameny z klecanského lomu.

Koupací jezírka navozují atmosféru východní filozofie klidu a harmonie a slouží zároveň i k praktickým účelům. V jednom z nich, hlubokém asi 80 cm, se můžeme nechat pořádně namasírovat tryskami (všechny technické rozvody jsou šikovně schovány pod dřevěným odklápěcím roštem). Při masáži si lze vychutnávat drink, který odložíme pohodlně na terasu podobně jako na barový stůl. Odstřikující voda dřevo nezničí, protože jde o exotickou dřevinu bangkirai, která je mimořádně odolná a tvrdá. Přesné geometrické tvary projektant dodržel i v jiných částech zahrady.

Hranaté dlaždice v blízkosti koupací části zasadil do jemných kamínků, aby vynikl jejich tvar. Podobně pracoval i s komunikační cestou podél domu. V trávníku ohraničil čtverec či obdélník, vyplnil ho říčními kamínky a usadil obrovský kámen z klecanského lomu. Ohraničený tvar je střídmý, ale tuto pravidelnost velmi přirozeně ruší právě obrovský kámen, který je otiskem přírody samotné a ta je vždy překvapivá, nepřesná.

Experiment s výsadbou

Výběr některých rostlin byl hned jasný: podél plotu je habr, který je částečně opadavý. Přes zimu udrží asi z poloviny listy, na jaře však vyraší nové. Šikovnou volbou byla i vysoká 30 let stará vzrostlá lípa, která přirozeně zastínila výhled na dům sousedů.

Tis a jehličnany se uplatnily v blízkosti terasy a komunikační cesty, borovice na kmínku potěší jako solitér, kanadská borůvka je elegantní keř, který navíc plodí velké modré borůvky, na nichž si každý rád pochutná.

Otázkou byla ostatní výsadba. Majitelé se nejdříve přikláněli ke klasickému osázení, kde by nechyběly kvetoucí rostliny. Po důkladné rozvaze však přišli na moudrou věc: výsadba by na sebe strhla příliš velkou pozornost, nezapadala by do celkové koncepce. V jejich jemné zahradě má hlavní slovo hra tvarů, stínů a zvuků. Proto se rozhodli pro osázení, které celý záměr jen podpoří, podtrhne a vyladí. Zakoupili dva druhy travin (vysoké a nízké), jež působí vzdušně a připomínají dobře udržovanou louku.

Reklama

Související články

Zahrada se zvoničkou

Manželé Marie a Josef Janoušovi si před padesáti lety začali budovat na rovinaté zahrádce u domu skalku. Časem přibyla druhá, třetí... Zahrada se měnila...

Výběr článků

Načítám