Hlavní obsah

Přednosti rotačních sekaček, aneb jak si vybrat si tu pravou

Novinky, Dana Novotná

Před výběrem sekačky si je třeba zodpovědět následující otázky: Jak velký trávník budete sekat? Máte v dosahu přívod elektrické energie? Bude sekat muž či žena? Jaký charakter má váš pozemek (zda je svažitý nebo rovinatý)? Jaký typ porostu budete sekat? Jakým způsobem chcete naložit s posekanou trávou?

Článek

Elektrika nebo benzín?

Pro malou zahrádku postačí sekačka elektrická, která by ovšem měla mít dostatečně silný motor, a to alespoň 1 300 W. Volit byste měli stroj s centrálním nastavením výšky sečení a objemnějším košem. Zajistíte si tak pohodlí a rychlejší práci, protože nebudete muset každou chvíli běhat ke kompostu a koš vysypávat.

Ale v případě, že máte zahradu jen trošku větší, cca od 200 m2 a pokud se nechcete omezovat přívodním elektrickým kabelem, je jednoznačně lepší sáhnout po benzinové rotační sekačce Je výkonnější a má zpravidla větší záběr než stroje elektrické. Výhodou jsou i větší sběrací koše, které není třeba tak často vysypávat. Nabízí se přitom dvě možnosti. Ten kdo potřebuje sekat menší a rovnou zahradu vystačí se strojem tlačeným, tedy bez vlastního pohonu kol. Na sečení svažitých nebo členitých zahradách už je podstatně pohodlnější sekačka s vlastním pojezdem kol.

Proč by měla sekačka sama jezdit?

Samochodné sekačky totiž nabízejí nesrovnatelně vyšší výkon, kvalitu a rychlost sečení i vyšší pracovní komfort. Odpadá pracné tlačení, protože doslova chodí samy. Na výběr je například inteligentní systém pojezdu ADS (Automatic Drive Systém), kdy sekačka sama zrychluje nebo zpomaluje podle rychlosti chůze obsluhy. Stroje mohou být vybaveny i variátorem (tj. bezestupňovou převodovkou), který umí plynule měnit rychlost v závislosti na náročnosti terénu či sečení nebo 4 rychlostním pojezdem, kdy si opět obsluha může nastavit rychlost.

Motor je srdcem stroje

Nejdůležitější součástí sekačky je motor, který by měl být kvalitní a dostatečně výkonný, aby zvládl pracovat i v náročných podmínkách. Mezi takové spalovací motory se řadí například výrobky značky Briggs, Honda nebo GGP. Odpovídající výkon je pro elektrické od 750 W do 1 800 W a u benzinových strojů od 4 HP do 6,5 HP.

Při výběru je dobré zaměřit na motory s ventilovými rozvody OHC nebo OHV, které zajistí výrazně kvalitnější spalování paliva v motoru, vyšší kroutící moment a tedy jeho vyšší účinnost. Ventily jsou totiž umístěny přímo v hlavě válce nad pístem, vzniká tak ideální tvar válce pro kvalitní spalování.

Šasi musí být pevné

Šasi musí být nejen robustní, ale i optimálně tvarované, aby bylo při sečení dosaženo co možná nejlepšího proudění vzduchu. Jen tak je zajištěn precizní sběr posečené, a třeba i vlhké, trávy. Může být v provedení plast, ocel nebo lehká slitina.

Výbava práci usnadní

Práce se sekačkou se s komfortní výbavou může stát příjemnou relaxací. Někdo uvítá snadné startování motoru pomocí elektrického startéru, a to i v dnešní době, kdy lze značkové motory velmi snadno nastartovat. Stačí jen otočit klíčkem a stroj je v chodu.

Aby mohli sekat všichni členové rodiny, je dobré zvolit model s výškově nastavitelnými madly. Takový stroj lze navíc díky patentovaným „rychloupínákům“ snadno složit a přepravit například v kufru auta.

Samozřejmostí je u moderních sekaček centrální nastavení výšky sečení s jedinou ovládací páčkou pro všechna kola.

Trendem doby je maximální pohodlí, tak i u stroje na sečení trávy najdete například praktický držák nápojů, který oceníte především v horkých dnech nebo držák mobilního telefonu. Některé modely mají dokonce i schránky na klíče či jiné nezbytnosti.

Jak velký záběr sekačky zvolit?

Sekačky mají běžně šíři záběru od 29 do 55 cm. Obecně platí, že elektrické sekačky mají záběr menší, tedy asi od 29 do 46 cm. Záběr sekačky je tedy dobré volit podle velikosti pozemku.

Jakým způsobem se dá naložit s trávou?

Moderní stroje na sečení trávy jsou vybavený takzvaným systéme „ 3 v 1“, kdy se podle momentální potřeby můžete rozhodnout jak naložit s trávou. Stačí jen přepnout páčku a lze si vybrat mezi sběrem do koše, mulčováním/Recyklací nebo bočním či zadním odhozem.

Při mulčováním/Recyklaci jsou stébla trávy speciálně tvarovaným nožem několikrát přeseknuta. Takto vzniklá jemná drť je zapracována do trávníků, kde pak působí jako přírodní hnojivo a zamezuje i zbytečnému vysychání porostu.Odpadá vám starost s posečenou trávou a navíc nemusíte zastavovat práci kvůli vysypávání plného koše.

Moderní sběrné koše

Moderní sběrné koše mohou mít objem až 75 l. Ideální je pokud mají speciální tvar a jsou  provedeny v kombinaci plastu a textilu. Díky tomu jsou prodyšné a výrazně tak zvyšují sací efekt a podstatně zlepšují i sběr mokré trávy.

Velká kola jsou v terénu obratnější

Velká kola snižují valivý odpor a výrazně usnadňují manipulaci se sekačkou v náročném terénu. Zároveň jí dodávají dynamickou vizáž.

Reklama

Související články

Traktor a kultivátor umí všechno

Zahradní traktory neslouží jen k sečení trávy. Přikoupením vlečných nebo tlačných přídavných zařízení můžeme některé typy traktorů zaměstnat po celý rok.

Sekačky nejvýhodněji koupíte právě nyní

Komerční článek - A je to tady, zahrady už volají, abychom je začali sekat. Jenže čím? A kam si pro nový stroj na sekání trávy dojít, jaký si vybrat?

Trávník v květnu

Už to začíná – od května bude zelený koberec vyžadovat naši péči skoro denně. Budeme odstraňovat plevel, zalévat a hlavně sekat.

Výběr článků

Načítám