Hlavní obsah

Ať vám tráva nepřeroste přes hlavu!

Novinky, Dana Novotná

Deštivé a relativně teplé počasí přináší své ovoce, tedy přesněji řečeno záplavy trávy. Problém by to mohl být především pro majitele větších pozemků nebo luk, kteří se k sekání nedostanou pravidelně. Ale nemusí. Se samochodnou bubnovou sekačkou přerostlou i vysokou trávu posekají rychle a efektivně.

Článek

Bubnová sekačka je právem nejoblíbenějším strojem na vysokou trávu. Rychle a účinně se vypořádá s obrovským množstvím přerostlého porostu, a to i s velmi hustými a šťavnatými stvoly na členitých plochách s překážkami. Za sebou pak zanechává úhledné řádky posekané trávy.

„Bubnová sekačka likviduje dokonce i trávu vysokou až 1,5 metru,“ říká odborník na zahradní techniku David Mužík. Jak je to možné? „Žací buben je umístěn před sekačkou, takže seče čelně v otevřeném prostoru a není limitován výškou trávy, jak je tomu u běžné rotační sekačky. Stébla jsou podetnuta, a tak nedochází k rozsekání trávy. Tento typ sekaček tak můžete používat i pro kosení trávy například na krmení nebo sušení.“

Motor je srdcem stroje

V nabídkách prodejců jsou stroje o nejrůznějších výkonech. Pokud ovšem chcete, aby vaše bubnová sekačka bez obtíží zvládala pojezd i sečení vyšší trávy, neměla by mít výkon motoru nižší než 5 HP. „Při výběru byste určitě měli pozornost zaměřit na motory s rozvody OHC a OHV. Proč právě na ně? Tyto rozvody zajistí mnohem kvalitnější spalování paliva v motoru, který pak má rovnoměrnější chod, je tišší a má nižší vibrace,“ vysvětluje Mužík. Také velmi dobře startuje i „za studena“ nebo při nižších teplotách.

S pojezdem se nenadřete

Bubnová sekačka je sice určena pro rozsáhlejší výměry, ale práce s ní rozhodně nemusí být ve znamení dřiny. „Určitě doporučuji vybrat si stroj s pojezdem. Bez něj se pěkně zapotíte, protože tlačit takovou mašinu do vysoké trávy je docela dřina,“ varuje specialista. „Pojezd navíc výrazně podporuje pohyb přes nejrůznější nerovnosti nebo drny, kterých je na neudržovaných pozemcích požehnaně. Kromě toho bych doporučil, aby měl stroj šnekovou převodovku, která dokáže podstatně lépe přenášet výkon motoru na pojezdová kola a má delší životnost.“

Do kopce i přes krtiny

Při práci s bubnovou sekačku opatřenou koly se šípovým vzorem vás nezastaví ani svažité pozemky. Taková kola nejenže dokonale drží směr, ale zabezpečí také stabilitu a dobrou prostupnost stroje i náročným terénem. Optimální záběr zachovávají také, když je porost vlhký a terén kluzký. A při klesání sekačku účelně přibrzdí.

Obdobně dobrou služby udělají takzvané volnoběžky pojezdových kol, díky kterým se vám bude snadněji zatáčet a popojíždět při vypnutém pojezdu. Podle zkušených uživatelů by správná bubnová sekačka měla být natolik robustní a výkonná, aby ji nezastavily ani drny nebo krtiny. Naopak by je měla rotujícím bubnem urovnat.

Jaký žací disk?

A na co je při výběru stroje potřeba brát ještě zřetel? Je důležité, aby nože byly uloženy na čepu (na kterém se točí), takže se při nárazu se od překážky odrazí a nedojde k jejich poškození. Nejvýkonnější stroje jsou vybaveny až 4 noži. Žací disk by měl být odolný a profilovaný. Zvýší se tak jeho tuhost, takže je méně náchylný k deformacím a má delší životnost.

Bezpečnost a snadná obsluha

Při práci s tak robustním a výkonným strojem je třeba dbát na bezpečnost. Proto jsou špičkové stroje vybaveny doběhovou bezpečnostní brzdou nože. Ta po vypnutí pohonu během pár sekund žací buben zastaví.

Velkou devizou bubnové sekačky je pohodlí při práci a snadná obsluha. U některých sekaček českých výrobců si můžete dokonce vybrat, zda je chcete ovládat oběma nebo jen jednou rukou. Když u nich sklopíte brázdičku, vládnete oběma pákami najednou.

Bubnovku převezete v kufru

Na to, že se moderní bubnové sekačky přizpůsobí každé postavě, jsem si zvykli. Jednoduché výškové nastavění řídítek podle postavy obsluhy bereme jako samozřejmost. Ale u strojů vyšší třídy lze měnit i boční nastavení, což je praktické především při sekání podél zdí a plotů. Řídítka nepřekáží, a tak nehrozí zachycení obsluhy. „Možnost sklopení řídítek ocení uživatelé nejen při nastavování jejich výšky, ale potěší zejména ty, kteří potřebují bubnovku přepravovat v kufru auta nebo mají málo místa na skladování,“ uzavírá výhody stroje odborník na zahradní techniku.

Reklama

Související články

Traktor a kultivátor umí všechno

Zahradní traktory neslouží jen k sečení trávy. Přikoupením vlečných nebo tlačných přídavných zařízení můžeme některé typy traktorů zaměstnat po celý rok.

A jdeme na to, tráva už roste

Hustý a nakrátko střižený trávník je pýchou každého majitele zahrady. Vytvořit takový sytě zelený a hebký peršan přitom nedá mnoho práce. Stačí jen zvolit...

Sekačky nejvýhodněji koupíte právě nyní

Komerční článek - A je to tady, zahrady už volají, abychom je začali sekat. Jenže čím? A kam si pro nový stroj na sekání trávy dojít, jaký si vybrat?

Výběr článků

Načítám