Hlavní obsah

S pořádnou sekerou práce nebolí

Novinky, Mountfield

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Ještě před pár lety by si člověk myslel, že sekera je jednou provždy vymyšlená a že se na ní nedá zhola nic vylepšit. Ale opak je pravdou.

Článek

Ani před tak jednoduchým nástrojem se moderní vývoj nezastavil. Důkaz o tom přišel z Finska, kde mají s porážením stromů, stavbou dřevěných domů, lodí a přípravou paliva na dlouhé a tuhé severské zimy, bezpochyby ty největší zkušenosti.

A protože se Finové vyznačují snahou po přesné a vždy efektivní práci, posvítili si, jak dokazuje světoznámý výrobce Fiskars, také na zmíněné sekery. A tak se stalo, že sekera už není jen ručně opracovaný kus železa, který je více či méně spolehlivě nasazen na různě kvalitním dřevěném topůrku. Naopak.

„Ve Fiskarsu využívají nejmodernějších počítačových modelů pro vytvoření ergonomicky nejoptimálnějších tvarů čepele i topůrka. To proto, aby sekání a štípání dřeva nebylo jen hrubou dřinou, ale aby se změnilo v harmonický koncert lidských svalů a správně ergonomicky tvarovaného nástroje s unikátní konstrukcí, který je navíc vyroben z moderních a trvanlivých materiálů,“ vysvětluje manažer prodejny Mountfieldu v Praze na Černém Mostě Jan Pospíšil, proč jsou sekery Fiskars nejlepší na světě. A dodává další důkazy:

„Jejich topůrka jsou vyrobena ze speciálního polyamidu, který je navíc vyztužen skelnými vlákny. Kombinace těchto supermoderních matriálů jim dodává extrémní životnost a odolnost. Také jejich čepele nejsou ledajaké. Ukovány z kvalitní finské oceli jsou navíc potažené PTFE, tedy speciálním materiálem, který zvyšuje účinnost seker až o 30%. Co to znamená? Že oproti jiným sekerám stačí u sekery Fiskars vyvinout výrazně menší sílu k dosažení stejného nebo vyššího štípacího efektu,“ říká Pospíšil.

Výrobce myslí i na takové „detaily“ jako je praktické plastové pouzdro, díky němuž budete moci „fiskarsku“ snadno a bezpečně přenášet i skladovat a současně ochráníte i její ostří.

„U  Mountfieldu si můžete vybrat z celé řady těchto seker. Nabízíme totiž modely v různých délkách od 36 cm až po 72 cm a ve hned dvojím provedení – štípací a univerzální.

Štípací sekery jsou díky speciálnímu tvaru čepele určeny a štípání větších špalků. U ostří je čepel tenká, ale pak se rychle rozšiřuje, čož sekeře umožňuje velmi lehké vniknutí do dřeva a jeho snadné rozštípnutí.

Univerzální sekery jsou vhodné na zpracovávání menších špalíků, osekávání a zpracování větví i přípravu třísek. Oproti štípací sekeře mají tenčí a širší čepele, takže snadno sekají i čerstvé dřevo,“ uzavírá Jan Pospíšil z Mountfieldu.

Kvalitní sekeru potřebuje člověk, který má dům, chatu či chalupu a kousek zahrady, snad každou chvíli. A řekněme rovnou, že ji využije po celý rok. Nejčastěji při přípravě dřeva na topení v interiérových krbech, krbových kamnech a kotlích. Ale také při sekání dřeva na táborák, do venkovního krbu či udírny. Ale mnohokrát i při různých pracích na zahradě a v domácí dílně.

Reklama

Výběr článků

Načítám