Hlavní obsah

Trávník v květnu

Novinky, N. Krempová, časopis Flóra na zahradě

Už to začíná – od května bude zelený koberec vyžadovat naši péči skoro denně. Budeme odstraňovat plevel, zalévat a hlavně sekat.

Článek

V průběhu května začínají trávníky intenzivně růst a to znamená, že nastává období pravidelného sečení. Zatím sečeme jednou týdně, ale koncem května a v červnu za teplého a vlhkého počasí bude růst tráva ještě rychleji a někdy bude nutné sekat i dvakrát týdně.

Obvykle sečeme na výšku 3 až 5 cm. Pěticentimetrová stébla ponecháme, je-li náš trávník ve stínu nebo je zatěžovaný, to znamená, pokud po něm často chodíme či si na něm hrají děti. Také pokud není travnatá plocha zcela rovná, sečeme raději výše, abychom případné vyvýšeniny v trávníku „neoholili“ až na hlínu. Asi na tři centimetry sečeme v případě, že nám trávník slouží spíše jako okrasný, čili ho prakticky nesešlapáváme.

V hodně horkém létě necháváme stébla raději vyšší i u okrasných trávníků, jinak by slunce mohlo v zelené ploše vypálit ošklivé žluté skvrny. K základním pravidlům také patří, že zkracujeme pouze jednu třetinu travního stébla. Jestliže jsme se tedy z jakéhokoliv důvodu delší dobu k sečení nedostali, nesnažíme se všechno dohnat najednou a nesečeme přerostlý trávník hned příliš nakrátko. V květnu stále ještě můžeme dosévat holá místa ve stávajícím trávníku nebo zakládat nový. Za suchého počasí však nesmíme zapomínat na pravidelnou závlahu.

Pozor na přehnojení

Před hnojením trávníku si přečtěte návod na přípravku a doporučené dávkování nezvyšujte. Pokud jednorázově použijete neúměrně velkou dávku hnojiva, tráva může zežloutnout a mnohdy i odumřít. Když budete hnojit většími dávkami častěji, než je třeba, půda bude kvůli nadbytku organických látek mazlavá, tráva hnědá a její kořeny budou mít tendenci vytahovat se nad zem.

NA JAKOU VÝŠKU SEKAT?

asi 5 cm

  • trávník ve stínu

zatěžovaný trávník

jakýkoliv trávník v suchém horkém létě

asi 3 cm

  • okrasný trávník

málo sešlapávaný trávník

Reklama

Související články

Nový trávník? Žádný problém!

Pěkný a udržovaný trávník je základem každé zahrady. Ani sebekrásnější a sebedražší rostliny či keře totiž nevyniknou, pokud je nebude rámovat pěstěný pažit....

Mech v trávníku

Mech v trávníku signalizuje, že s trávníkem něco není v pořádku. Jak mechu zamezit v růstu a jak se zbavit toho, který již na zahradě máme?

Sekačky nejvýhodněji koupíte právě nyní

Komerční článek - A je to tady, zahrady už volají, abychom je začali sekat. Jenže čím? A kam si pro nový stroj na sekání trávy dojít, jaký si vybrat?

Výběr článků

Načítám