Hlavní obsah

Vyzrajeme na plevele

Novinky, Marie Rubešová, časopis Chatař a chalupář

Stejně jako volíme při zakládání trávníků různé výsevní směsi, přistupujeme rozdílně i k likvidaci plevelů. Jinou péči vyžaduje pažit na rozvolněném pozemku kolem chaty nebo chalupy, jinak se budeme starat o vyrovnaný green.

Článek

Aby byl trávník jedním z nejpěknějších prvků v zahradě, nesmí z jeho strniště trčet ostrůvky plevelů. Pěstitelé k jejich likvidaci přistupují různými způsoby.

Dřímající semena

Abychom si ušetřili starosti v budoucnu, měli bychom vysévat travní směs na čistý, odplevelený pozemek. Nejlepší je plošně použít Roundup, Dominátor nebo Touch-Down Quatro, což jsou neselektivní listové herbicidy přijímané zelenými částmi rostlin. Procházejí přes pletiva až ke kořínkům, kde rostlinu zničí. Jakmile se dostanou na holou půdu, nemají žádnou působnost a jejich účinná látka se okamžitě odbourává. Ne-musíme se tedy bát, že bychom zároveň ničili i živočichy. Cenově vychází s ohledem na obsah účinné látky (glyphosate-IPA) ze srovnání nejlépe Roundup, který je na trhu v koncentrovaném roztoku.

Dejte pozor, pokud na odplevelený pozemek chcete přidat ještě úrodnější navážku. Přivezete si s ní obvykle i semena a možná i oddenky úporných plevelů. Se setím trávníku nespěchejte a počkejte, až plevele vzejdou. Teprve až je ručně nebo herbicidy zlikvidujete, je čas na setí.

Co zmůže sekání

S mnoha pleveli v nově založeném, ale i již zapojeném trávníku si poradíte optimálním, tedy spíše častějším sekáním. Lze tak omezit nejen jednoleté plevele, které se nemohou vysemenit, ale i dvouděložné plevele – pampelišky, jetel, sedmikrásky, popenec, černohlávek nebo jitrocele. Do jisté míry sekání omezí i vytrvalé škůdce, jako jsou pýr nebo bršlice kozí noha. Musí se ovšem sekat hned, jak se vytvoří první zelené lístky. Když se useknou, plevel nemá čím asimilovat (bílé stonky – úponky jsou pod zemí), zatímco trávě zbude spodní část listů. Plevel postupně skomírá, zatímco tráva sílí.

Pokud se z jakéhokoliv důvodu objeví v trávníku volná místa, okamžitě dostávají šanci jednoleté plevele, jejichž semena v půdě Roundup nebo další herbicidy nezničil, i vytrvalé plevele, které číhají na svou příležitost. Můžete je neustále vytrhávat, vyrývat rýčkem či speciálními vypichovači, anebo sáhnout po chemii.

Past na dvouděložné

Je na vás, zda se s pampeliškami, z nichž je i dobrý salát, nebo se sedmikráskami smíříte, anebo vyhlásíte boj všem dvouděložným plevelům. Zvolíte-li druhou variantu, je možné doporučit přípravky Bofix, Starane + Lontrel, které je třeba míchat, a Banvel.

Jde o systémové selektivně působící herbicidy, které likvidují jen dvouděložné plevele, ale okolní porosty neničí. Není samo-zřejmě nutné používat je plošně, ale jen v místech výskytu plevelů. Pár dnů po postřiku plevel zežloutne a můžeme jej vytáhnout. S jeho zbytkem si však poradí i sekačka při sekání. Starane 250 EC (emulgovatelný koncentrát) a Lontrel 300 (s vodou mísitelný kapalný koncentrát) je k mání i pod názvem Agrofit kombi.

Při použití všech herbicidů je třeba dodržovat návody k použití, ředění a také ochranné lhůty. Tyto přípravky se sice důkladně testují a klade se důraz zejména na jejich rychlou odbouratelnost, ale to neznamená, že bychom měli být bezstarostní při jejich aplikaci.

Kdy použít herbicidy?

Nejlepší termín aplikace je za plné vegetace, ale pokud se plevele objevily ve větší míře a nestihli jste zasáhnout na podzim, když byly ještě zelené, je možné pustit se do postřiku hned, jak roztaje první sníh a plochy oschnou. Jestliže plevelů v trávníku není moc a použili jste v jiných kulturách Roundup, můžete zvolit i tento totální herbicid – ovšem aplikovat jej jen štětečkem přímo na listy. Ale nikdy ne za rosy, nebo ve chvíli, kdy se chystáte kropit, nebo je nebezpečí, že zaprší. Pak by se splavil a spálil všechno okolo. Někteří zahrádkáři používají pro jednotlivou aplikaci Roundupu PET láhve s ustřiženým dnem i hrdlem. Navléknou plevel do ochranného krytu a rozstřikovačem aplikují herbicid.

Reklama

Výběr článků

Načítám