Hlavní obsah

Rostlina do štěrkových záhonů

Novinky, časopis Flóra na zahradě

Hledáte vhodnou rostlinu do moderních a stále oblíbenějších štěrkových polí? Hlaváč vás určitě nezklame.

Článek

Hlaváč (Scabiosa) známe i z naší přírody, ale pro zahradu byla vyšlechtěna celá řada krásných odrůd, které tradiční jemně fialovou barvu rozšířily o zcela nezvyklé odstíny. Nemusíte je složitě shánět, bývají dostupné a levné a také se snadno pěstují. Hlaváče s polštářkovitými vonnými květenstvími na tenkých, ale pevných stoncích vydrží velmi dlouho nejen na záhonech, ale i v letních kyticích.

 Všestranná trvalka

Barevná škála této všestranně použitelné trvalky je široká – sahá od bílé až po nejtmavší červeň. Polokulovitá květenství jsou 5 cm široká a připomínají „polštářky na jehly“. Snadno se pěstuje, nesvědčí mu jen déletrvající vlhké počasí. Je mrazuvzdorný, často se používá do trvalkových záhonů, skalek, velmi dobře se hodí do suchých štěrkových záhonů. Množí se na jaře dělením, výška 50 – 80 cm. Vedle této vyšší trvalky (S. causatica) najdeme v nabídce i druh hlaváč skalkový (S. columbaria), který dorůstá jen do výšky asi 20 cm a hodně se využívá do skalek a na obruby záhonů. Hlaváče vždy vysazujeme na plně osluněná místa, potom krásně pokvete.

Odrůdy: ‘Alba’, ‘Miss Wilmont’ bílá, ‘Stäfa’ tmavě modrá, ‘Clive Greaves’ a ‘Perfecta’ světle modrá, ‘Pincushion Pink’ růžová.

Zajímavá letnička

Některé druhy hlaváče (S. atropurpurea) můžeme pěstovat i jako letničku, čas pro výsev je právě nyní, v březnu až dubnu. Semena vyséváme do pařeniště či skleníku, silnější rostlinky vysazujeme na záhon v květnu ve sponu 20 x 30 cm, předpěstování trvá dva měsíce. Tuto rostlinu můžeme vysévat i přímo na záhon, potom ale rozkvete až na konci léta. Vyžaduje plné slunce, upřednostňuje lehčí, písčitou půdu. Na vhodném stanovišti dorůstá až do 40 – 50 centimetrů.

Odrůdy: ‘Blue Moon’ modrá, ‘Rose Cockade’ růžová, ‘Oxford Queen’ modrofialová, ‘Salmon Queen’ je lososově růžová, ‘Chile Black’ je velmi tmavě červená, která přechází až do černa.

Reklama

Související články

Rostliny u bazénu

Bazén je dnes už tak běžnou součástí zahrady, že se pomalu stává její povinnou výbavou.

Výběr článků

Načítám