Hlavní obsah

V Olomouci začal mezinárodní zahradnický veletrh Flora

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada času s podtitulem Labyrint světa a ráj srdce je motivem hlavní expozice jarního mezinárodního zahradnického veletrhu Flora, který byl ve čtvrtek zahájen na stejnojmenném výstavišti v Olomouci. Jejím autorem je známý architekt Ivar Otruba a příchozí ji mohou spatřit v centrálním pavilónu A.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V Olomouci začal tradiční veletrh Flora

Článek

„Po loňské rozjásané květinové manéži, jsme letos zvolili vážnější, ale určitě také zajímavé téma,“ uvedl ředitel Výstaviště Flora Zdeněk Štefka. Květinou poutí lidským životem, na jejíž trase nechybí ani kyvadlo neúprosně odpočítávající čas, provází návštěvníky řeka života se zelenými břehy posetými množstvím jarních květin, trvalek a balkónovek. „Je jich tu zhruba deset tisíc,“ konstatoval garant veletrhu Flora Vojtěch Zahradník.

K vidění je i hyacint Festival

Na nejstarší a největší akci svého druhu v Česku se prezentuje přes pět desítek vystavovatelů nejen z tuzemska, ale i z. Rakouska, Polska, Slovenska, Thajska a Holandska.

Nejrozsáhlejší přehlídkou se na veletrhu prezentují zahradníci města Vídně, poutavá je i holandská expozice s výpěstky tulipánů, hyacintů, narcisů či lilií. Její součástí je i pěstitelská novinka - vícekvětá odrůda hyacintu Festival se zajímavým květenstvím v modré, růžové, bílé i málo obvyklé žluté barvě, která je vhodná pro parkové použití. Milovníky orchidejí pak nepochybně potěší pestrá přehlídka těchto květin z Thajského království.

Velkou expozici jarních květin připravil rovněž Svaz květinářů a floristů ČR, který také prezentuje mj. i tři desítky svatebních kytic a dekorací ze soutěže v aranžování květin na téma Svatební vazba.

Svatební kytice i aranžmá

Tématu svatby se věnují i členové Českého zahrádkářského svazu, kteří v pavilónu E představují společnou kolekci na téma Svatební den na zahradě. Vedle květinových aranžmá tu prezentují i jarní cibuloviny, balkónové rostliny, sbírky masožravých i vodních rostlin, kaktusy a sukulenty, bonsaje, skalničky a další zajímavosti ze své pěstitelské “kuchyně.“ Zájemci tu najdou mj. také bezplatnou poradenskou službu.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci olomouckého výstaviště mohou spatřit mj. i svatební kytice a dekorace.

Krásu květin mohou lidé obdivovat i v exteriérech výstaviště. „K vidění je tu 28 680 cibulovin, většinou tulipánů, a zhruba deset tisíc macešek,“ konstatovala mluvčí Flory Zuzana Studená. Návštěvníci veletrhu mohou zavítat i do sbírkových skleníků a Botanické zahrady Flory a do Botanické zahrady Univerzity Palackého.

Přístupná však pro ně naopak letos není část historické Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech, která prochází obnovou. „Vzhledem k jejímu rozsahu ji nelze udělat v mezidobí mezi jednotlivými výstavami,“ uvedl Štefka. Práce jsou však po dobu veletrhu přerušeny a přes staveniště vedou dva koridory, kterými mohou návštěvníci procházet.

Spolu s veletrhem Flora začal ve čtvrtek na olomouckém výstavišti i veletrh zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb pro zahradníky a zahrádkáře Hortifarm a konají se tu i jarní zahradnické trhy. Celkem se těchto dvou akcí účastní 418 vystavovatelů a prodejců. Potrvají stejně jako veletrh Flora do neděle.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Souběžně s veletrhem Flora probíhají nyní v Olomouci i jarní zahradnické trhy.

Pavilóny výstaviště jsou pro veřejnost otevřeny každý den od 9 do 18 hodin. Součástí výstavních akcí je i bohatý doprovodný program. O víkendu se v jeho rámci uskuteční i festival Country folk Flora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám