Hlavní obsah

A jdeme na to, tráva už roste

Novinky, Kamil Vandas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hustý a nakrátko střižený trávník je pýchou každého majitele zahrady. Vytvořit takový sytě zelený a hebký peršan přitom nedá mnoho práce. Stačí jen zvolit vhodný postup a především ty správné stroje, s nimiž o něj budeme pečovat.

Článek

Trávníku dopřejte ozdravnou kúru

V těchto dnech je nejvyšší čas dopřát trávníku vertikutaci. K tomu slouží speciální stroje, zvané vertikutátory. Na rozdíl od sekaček mají svisle uloženou řadu nožů, které „vyčešou“ plevel, zbytky posečené a odumřelé trávy i mechovou plsť a zároveň trávník provzdušní. „Vertikutaci bychom ale měli opakovat několikrát do roka. Tím dosáhneme toho, že trávník bude stále ve vynikající kondici,“ radí specialista na údržbu trávníků Jindřich Hála. Po této ozdravné kúře bychom měli případná holá místa znovu dosít travním semenem a celý trávník pohnojit.

Jak na první sečení?

Nově založený trávník poprvé zkracujte, když dosáhne výšky zhruba 8 až 10 cm, a to asi o třetinu délky. Hodí se na to rotační sekačka, na které si můžeme podle potřeby nastavit výšku sečení. Při třetím sečení už můžete trávník zkrátit na libovolnou výšku. Starší trávníky bychom měli při prvním sečení v nové sezóně také zkrátit jen mírně. Abychom měli trávník neustále hezký, měli bychom jej sekat pak po většinu sezóny pravidelně co týden až deset dnů.

Čím sekat

Pokud udržujete jen malou plochu, vystačíte si s elektrickou rotační sekačkou. Pro sečení větších ploch už je dobré zvolit benzínovou samochodnou sekačku. „Letos je zájem o novou generaci těchto strojů, která se vyznačuje bohatou výbavou a řadou prvků, které dříve nepříliš oblíbenou práci změní v příjemnou zábavu. Tyto sekačky jsou už například vybaveny systémem ADS, jenž umí přizpůsobit rychlost jízdy stroje rychlosti vaší chůze.

Další novinkou jsou stroje s 4rychlostní poloautomatickou převodovkou či elektrickým startérem. Lze vybírat i z modelů, které jsou navíc vybaveny systémem Recycler (mulčováním). Díky recycleru trávu nejen poseče, ale zároveň ji rozdrtí na jemné kousky a zapracuje do trávníku. Drť v něm působí jako ekologické hnojivo a zabraňuje jeho rychlejšímu vysychání. Trávník pak není potřeba tak často zavlažovat a člověku navíc odpadne starost, jak s posečenou trávou naložit,“ vysvětluje odborník na zahradní techniku Tomáš Boukal. Zajímavé prý je, že při výběru benzínové rotační sekačky dnes zákazníci v daleko větší míře požadují vedle špičkového výkonu a dlouhé životnosti i komfortní obsluhu.

A ještě něco. Všímat bychom si měli také délky poskytované záruky, čím delší, tím kvalitnější stroj nám prodejce nabízí. Na českém trhu se tak můžeme i s unikátní zárukou dlouhou 7 let. „A jsou prodejci, kteří si navíc také uvědomují, že mnoho zákazníků nemá čas ani náladu studovat mnohdy složité návody k použití. Proto nabízejí, že zákazníkům zadarmo dovezou zahradní sekačku až na zahradu, kde ji firemní technik sestaví, uvede do provozu, předvede a vysvětlí, jak s ní co nejefektivněji pracovat a jak o ni správně pečovat. Taková služba se mi líbí,“ říká Tomáš Boukal.

Reklama

Související články

Jak připravit zahradní sekačku na sezonu

Než letos poprvé vyrazíme posekat trávník, potrvá to možná ještě pár týdnů. A ty bychom měli využít k tomu, abychom se podívali, jak je na novou sezonu...

Sekačky nové generace

Komerční článek - Stejně jako v automobilovém průmyslu se také výrobci zahradní techniky snaží neustále inovovat a obměňovat modelové řady. Dosud prodávané...

Sekačky na míru trávníku

Univerzální sekačku v obchodech nenajdeme. Při výběru záleží na tom, jaký druh trávníku budete obhospodařovat, na velikosti plochy a sklonu trávníku a druhu...

Výběr článků

Načítám