Hlavní obsah

Staráme se o jahodiště

Novinky, O. Kašpar, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik košíčků jahod sklidíte, záleží nejen na odrůdě, ale i na péči, kterou svým keříkům poskytnete právě nyní. Tak honem, čas máte jen do počátku kvetení!

Článek

Zásady jarní péče jsou jednoduché:

1. Žádný plevel

Plevel ubírá živiny i vodu, ztěžuje okopávku i sběr jahod, a pokud pěstujeme jahody prvním rokem, nevypletý pozemek nás bude zlobit ještě dvě tři sezony. Plevel musíme odstraňovat jen mechanicky. Velmi nám pomůže nastýlková černá fólie, pozornost ale potom musíme zaměřit na bezprostřední okolí jahodových keříků, kde jedině má plevel šanci vyrůst.

 2. Hodně vzduchu

Keříky vysazujeme dost daleko od sebe, nedáme se oklamat jejich počáteční „velikostí“. Příliš hustý spon, a tedy příliš hustý porost, trpí houbovými chorobami a plísněmi, jahod se tvoří málo a v hustých listech rychleji shnijí, než dozrají. Jahody vysazujeme do sponu 30 x 30 u středně vzrůstných odrůd a 40 x 40 cm u odrůd bujně rostoucích (‘Karmen’) či do dvojřádků, kde jsou řádky od sebe minimálně 50 cm.

3. Dobré zdraví

Souvisí s hustotou porostu, ale i s péčí během roku. Na zahrádce se snažíme minimalizovat chemické zásahy, proto musíme stav porostu všech zahradních rostlin pečlivě sledovat. V jarních měsících jsou keříky jahod nejvíce ohroženy květopasem jahodníkovým – porost stále prohlížíme a nakousnutá poupata sbíráme a likvidujeme. Když mají jahody už nasazené plody, podkládáme je, a hlavně jahody zbytečně nezaléváme. Pokud je to nezbytné, sundáme kropítko a zaléváme do brázdiček kolem keříků.

Jakou půdu pro jahodníky

Jahodníky jako jedna z mála zahradních plodin mají rády kyselejší půdu, a to až do pH 5,5. Kyselosti docílíme přidáním rašelinového substrátu, hrabanky či pilin. Půda by měla mít dostatek organické hmoty – před vysazením jahodníku je třeba pozemek důkladně vyhnojit – myslíme na to, že zásobu organické hmoty můžeme za vegetace doplňovat jen omezeně. Jahody velmi dobře reagují na nastýlku černou fólií i organickou hmotou – rychleji a dříve dozrávají a jejich plody jsou čisté, suché, a tedy i zdravé.

Hnojiva pro jahody – pozor na chlor

Jahodník můžeme hnojit i běžnými hnojivy, ale speciální hnojiva nikdy neobsahují ani stopy chloru, který jahodník nesnáší. Na trhu dnes nejčastěji najdete kombinovaná organicko-minerální hnojiva, která ke komplexu minerálních živin řadí i guano, hnůj a jiné organické složky. Je potřeba dávat pozor, abychom svoje jahodníky nepřehnojili. To hrozí třeba tehdy, jestliže jsme použili Cererit při přípravě pozemku bezprostředně před výsadbou – v tom případě už nepřihnojujeme.

Hustý spon?

Hrozí:

  • hnití plodů
  • šíření květopase jahodníkového
  • šíření slimáků
  • slabé rostliny
  • málo květů a plodů
  • slabé sazenice z vlastních výhonů

Jahodníky pěstované v nádobách

+ rychlá a pohodlná výsadba

+ dobrý zdravotní stav

- z malé plochy málo plodů

- po sezoně nutnost rostliny zazimovat

- na jaře přesadit do nového substrátu

Hlídáme si: přesychání substrátu v malé nádobě

Čerstvě koupené sazenice

+ výborný zdravotní stav

+ novinky mezi odrůdami

- malá úroda

- nutnost připravit záhon

- nutnost zalévat sazenice

Hlídáme si: srdéčko nad úrovní půdy

Na podzim vysazené jahodníky

+ jsou zakořeněné

+ dobrá možnost ošetřování

- hrozí vytažení srdéčka po zimě

- prorůstá vytrvalý plevel

Hlídáme si: zdravotní stav – choroby a škůdce

Druhým a třetím rokem plodící jahodníky

+ velká úroda

+ lze získat silné odnože

- ztížená možnost okopávky

- nutná častá kontrola

- hodně odnožují

Hlídáme si: výskyt šedé plísně na plodech

Starý porost jahodníků

+ minimální péče

+ nižší potřeba vody

- menší úroda

- vylamování částí trsů

Hlídáme si: na jaře slabší porost přihnojíme, po sezoně ho zrušíme

Náš tip:

Mezi jahodové keříky nasázíme česnek. Ostré silice rostlinek česneku omezí výskyt půdních háďátek i výskyt houbových onemocnění.

Reklama

Související články

Rychlení zeleniny

Skleník, fóliový kryt či pařeniště umožňují pěstovat zeleninu i v době, kdy to zima venku ještě nedovolí.

Výběr článků

Načítám