Hlavní obsah

Pestrobarevné narcisy ozdobí zahradu i jarní stůl

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez narcisů si snad ani jaro neumíme představit. Nezdobí jen předzahrádky a zahradní zákoutí, ale i truhlíky za okny, misky i rozměrné mísy.

Foto: Jiří Antal, Právo

Warbler, skupina 6

Článek

Již dávno nemají jen bíložluté nebo žluté jednoduché květy, ale najdeme i tóny různých odstínů růžové, červené a oranžové, kombinace oranžové či růžové s bílou nebo žlutou atd. Výjimkou nejsou ani květy plné.

Narcisy mohou mámit svojí krásou, ale jsou omamné i jinak. Narkissos znamená v řečtině omamný. Také perský výraz nargis je nápadně podobný slovům jako narkotický, narkóza apod. Rostlina skutečně ve svých podzemních orgánech obsahuje omamné alkaloidy.

Foto: Jiří Antal, Právo

Cataract, skupina 1

Anglie byla první

Poprvé se začaly narcisy pěstovat v Anglii. Dodnes přetrvává tradice narcisových výstav v Londýně a soutěž o nejkrásnější květ. Spolupracují samozřejmě i s holandskými společnostmi, které se na cibulové květiny specializují. Narcisový festival se každoročně koná i v Rakousku.

Pozadu nezůstává ani Česká republika. I u nás existují specializované organizace pěstitelů narcisů. Pořádá se mnoho výstav, kde je možné spatřit bohatý sortiment včetně světových novinek. K největším patří každoroční výstava Narcis v Lysé nad Labem.

Foto: Jiří Antal, Právo

Shrike, skupina 11

Nezaměnitelné květy

Botanické druhy narcisů jsou doma především v Evropě (vyšší polohy a vlhké louky Rakouska, Švýcarska, Francie, Itálie, Řecka, Španělska, Portugalska, Anglie a Irska), ale našli bychom je i v Severní Africe, na Blízkém východě, v Číně a Japonsku. V přírodě střední Evropy a ve Středozemí bychom našli na čtyřicet druhů.

Květy narcisů jsou nezaměnitelné. Pravidelné okvětí je srostlé ze šesti lístků s pakorunkou v ústí trubky. Poupata chrání zelený toulec, který po rozkvětu zasychá. Na rozdíl od tulipánů jsou cibule narcisů protažené. Barva slupky je žlutá až hnědá.

Foto: Jiří Antal, Právo

Monza, skupina 4

Jedním z nejznámějších druhů býval Narcissus poeticus pocházející z Pyrenejí. Bílá okvětí ozdobená drobnou žlutou pakorunkou s oranžovým lemem bývala častou ozdobou zahrádek.

Již v období Vánoc vykvétají odrůdy odvozené od N. tazzeta, který tvoří drobné květy ve vícekvětých okolících. Oblíbené jsou odrůdy od druhu N. cyclamineus s dlouhou pakorunkou a zpět otočenými okvětními lístky.

Stále se rozrůstající paletu odrůd si zahradníci rozdělili pro přehlednost do skupin
1. Trubkovité
2. S velkou pakorunkou
3. S malou pakorunkou
4. Plnokvěté
5. Triandrus (od N. triandrus)
6. Cyclamineus (od N. cyclamineus)
7. Jonquilla (od N. jonquilla)
8. Tazzeta (od N. tazzeta)
9. Poeticus (od N. poeticus)
10. Bulbocodium (od N. bulbocodium)
11. S členěnou pakorunkou
12. Ostatní druhy
Třináctou skupinu by tvořily původní botanické druhy.

Podmínky úspěšného pěstování

Narcisy jsou náročnější na vláhu než třeba tulipány. To ale neznamená, že mají stát ve vodě. Vyžadují kyprou a propustnou půdu. Stanoviště by mělo být slunné nebo jen málo zastíněné. Nezapomeneme na pravidelné doplňování živin.

Podle druhu či odrůdy kvetou od března do května. Odkvetlé květy odstraňujeme, aby se cibule zbytečně nevysilovaly, a přihnojíme hnojivou zálivkou.

Foto: Jiří Antal, Právo

Teal, skupina 1

Listy neodstraňujeme. Během června zatáhnou a přesunou živiny do podzemních orgánů. Cibule sklízíme do poloviny července.

Cibule vysazujeme koncem září a v říjnu. Můžeme je vysazovat na stanoviště po tulipánech, ale naopak se to nedoporučuje. Vysazujeme je do hloubky přibližně 2–3x větší, než je výška cibule. Hlubší výsadba ochrání cibule před nepříznivými vlivy.

Citlivější odrůdy je vhodné na zimu překrýt silnější vrstvou listí.

Přesazujeme je jednou za 3–4 roky.

Foto: Jiří Antal, Právo

Doctor Alex Flemming, skupina 2

Narcisy ve váze

Do vázy můžeme řezat narcisy v době, když se začíná otevírat toulec. Než je zkombinujeme s jinými květy, musíme nechat vyplavit sliz, který je pro ostatní květiny toxický, nebo je s jinými druhy vůbec nekombinujeme.

Reklama

Související témata:

Související články

Osm kroků ke krásné zahradě

Máme postavený dům a ke spokojenosti nám chybí jen zahrada, kde budeme odpočívat nebo pořádat zahradní sešlosti s přáteli. Ke splnění tohoto snu potřebujeme...

Zahradu brzy probarví jarní trvalky

Teprve po tom, co odkvetly první talovíny, sněženky a šafrány, začíná ten pravý jarní ruch. Další cibuloviny se snaží upoutat naši pozornost. Spolu se sílícím...

Výběr článků

Načítám