Hlavní obsah

Zahradu brzy probarví jarní trvalky

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve po tom, co odkvetly první talovíny, sněženky a šafrány, začíná ten pravý jarní ruch. Další cibuloviny se snaží upoutat naši pozornost. Spolu se sílícím sluníčkem jim roste konkurence v očekávaných jarních trvalkách. Ty brzy zaplní doslova každý kout v zahradě. Také už se nemůžete dočkat?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sasanky se úspěšně prodírají skrze spadané listí.

Článek

Kdo se blýskne na sluníčku

Iberka vždyzelená (Iberis sempervirens) - 15 až 25 cm vysoká, bohatě větvená rostlina tvořící podle kultivaru husté polštáře či polokeř. Pro své stálezelené olistění je atraktivní i v zimních měsících. Na jaře ji zdobí laty bílých drobných kvítků. Uplatní se v lemech záhonů i v nádobách. Sestřihem po odkvětu podpoříme druhé kvetení na podzim.

Kamzičník (Doronicum) - zaujme zářivě žlutými, jednoduchými, ale i plnými květy, nesoucími se na 20 až 50 cm vysokých lodyhách. Patří k vděčným a nenáročným trvalkám, které prospívají na výsluní, ve výživných, spíše vlhčích půdách. Odstřihnutím odkvetlých květenství zamezíme samovýsevu.

Prvosenka (Primula) - je krásným zpestřením skalek, nádob a balkonových truhlíků. Miluje vlhčí, hlinité, ale propustné půdy. Naším domácím druhem je žlutě kvetoucí prvosenka jarní neboli petrklíč. Díky šlechtění se každým rokem objevují nové barevné variace v nejrůznějších barvách.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pomněnky rychle vyplní mezery v záhonech.

Tařička (Aubrieta) - vysoce dekorativní rostlina vytvářející husté polštáře se záplavou modrofialových, u některých druhů i růžových nebo červených kvítků. Tařička vyniká především na zídkách, mezi kameny, ale i v nádobách a záhonových lemech.

Krásky z polostínu

Koniklec německý (Pulsatilla vulgaris) - chráněná, 20 cm vysoká trsnatá rostlina s typickým ochlupením, nesoucí velké, nejčastěji modrofialové květy. I po odkvětu vypadá koniklec zajímavě. Nejlépe zdobí skalky či okrasná koryta. Vyjmutá semena z uzrálých nažek musíme vysít co nejdříve.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Chlupaté, ale krásné - květy koniklece mohou být i smetanově bílé.

Violka (Viola) - patří k nejoblíbenějším kvetoucím rostlinám. Čeleď Violaceae čítá kolem 500 druhů. K nejznámějším patří violka rohatá, violka zahradní neboli maceška a violka vonná, která potěší svou intenzivní vůní. Typickým znakem květů je pět lístků, které mají převážně fialovou, žlutou nebo bílou barvu.

Brambořík (Cyclamen coum) - tato 5 až 8 cm vysoká vytrvalá, hlíznatá bylina vykvétá již od března (někdy koncem zimy) bílými, něžně růžovými či karmínově červenými květy, které pěkně kontrastují s ledvinitými, lesklými, tmavě zelenými nebo stříbřitě panašovanými listy. Vyžaduje vlhčí, ale propustnou půdu s přídavkem humusu. Mravenci často roznášejí jeho semena.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bramboříky dobře rostou v podrostu dřevin.

Pomněnka lesní (Myosotis sylvatica) - půvabná dvouletka, která nesmí chybět v přírodních zahradách. Snadno se vysemeňuje a v záhonech s kyprou, čerstvou zahradní půdou vytváří modré, vzácněji bílé nebo růžové nadýchané oblaky, které lichotí mnohým jarničkám a cibulovinám.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kouzlo prvosenek spočívá v prostých, zato výrazně vybarvených květech.

Ozdoby stinných koutů

Barvínek (Vinca) - je pro něj typické tmavé, stálezelené olistění a krásné světle až fialově modré květy. V humózní půdě se mohutně rozrůstá díky svým plazivým, kořenujícím oddenkům. Využívá se nejčastěji jako půdopokryvná rostlina, která prospívá i v nejhlubším stínu dřevin.

Bergenie (Bergenia) -nenáročná rostlina, jejíž stálezelené listy tvoří podklad sladce růžovým, bílým či červeným květenstvím. Udržíme-li zeminu vlhkou, snese bergenie i slunečné polohy. Její velké listy mívají na podzim nápadné zbarvení. Stejně tak jako květy se dají využít do jarních kytic.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ani chladné jaro nezabrání rozkvětu nahloučených květenství bergenie.

Sasanka vábná (Anemone blanda) - příbuzná naší sasanky hajní, prozáří místa pod listnatými stromy a oživí okraje severních záhonů. Tato 10 až 15 cm vysoká a nenáročná rostlina rychle vytváří husté koberce.

Plicník (Pulmonaria) -zdobí růžové, červené, modré, fialové, vzácně bílé kvítky a někdy i zajímavě skvrnité listy s drsnými chloupky. Miluje kypré, živinami bohaté půdy. Vypadá nádherně v kombinaci se sasankami a kapradinami.

Další časně kvetoucí trvalky
Jaterník podléška (Hepatica nobilis)
Lomikámen (Saxifraga)
Plamenka šídlolistá (Phlox subulata)
Pryšec mnohobarvý (Euphorbia polychroma)
Trojčet (Trillium)

Reklama

Související témata:

Související články

Čemeřice oslní nevšední krásou i po odkvětu

Čemeřice bývají nazývány zimní nebo vánoční růží, protože jejich květy někdy rozkvétají již uprostřed zimy. Dříve patřívaly k vánočním květinám, dnes se...

Výběr článků

Načítám