Hlavní obsah

Se zahradou poradí architekt

Novinky, Iva Tvrzová, časopis Chatař a Chalupář

Toužíte po krásné, zajímavě koncipované zahradě, ale nevíte jak postupovat, aby výsledek stál za to?

Článek

Obrátili jsme se na zahradního architekta Ing. Pavla Matisku, abychom se dozvěděli, v čem mohou dělat majitelé zahrad chyby a v čem jim může pomoci odborník. „Laik se zaměřuje většinou na detaily a nevidí zahradu jako celek. Často vybírá rostliny pouze podle katalogu, ale ty nemusí být pro jeho pozemek vhodné. Lidé často chtějí mít na zahradě velké množství různých prvků, materiálů, spoustu rostlin... Zahrada pak působí roztříštěně,“ shrnuje nejčastější chyby Pavel Matiska.

K čemu zahrada slouží

„Majitel by měl vědět, co od zahrady čeká. Když se na nás zájemce obrátí, ptáme se ho, jak chce zahradu využívat, kolik lidí se na ní bude pohybovat, zda mají děti, domácí zvířata, jestli tu chtějí něco pěstovat, jak jsou schopni a ochotni se o zahradu starat,“ vysvětluje architekt.

Situace současných chatařů a chalupářů je jiná než bývalých venkovanů. Zahrady našich předků byly především užitkové – na záhonech se pěstovala zelenina, v sadu ovocné stromy. Zahrada nesloužila pro relaxaci ani pro ozdobu. Majitelé se o ni mohli starat podle potřeby každý den. Dnes chtějí lidé na zahradě relaxovat, věnovat se svým zálibám. Na údržbu mají čas jen někdy, když přijedou na chalupu. Chtějí tedy zahradu, která bude vypadat hezky i při minimální údržbě. Vytvořit takovou zahradu není pro laika jednoduché.

„Je třeba také respektovat klimatické podmínky daného místa, orientaci ke světovým stranám, umístění pozemku – zda jde o zahradu v rovině, ve svahu, za domem, u komunikace, zda má nepravidelný či neobvyklý tvar a brát zřetel i na kvalitu půdy.“

Nejen stromy a keře

Zahrada by měla být koncipovaná tak, aby člověka vtáhla do svého nitra, aby měl chuť dojít k altánu vzadu, obejít jezírko. Ne jen se na ni dívat od domu.

„Na začátku děláme kompoziční studii, která řeší rozložení zeleně a umístění dalších prvků. Pokud se jedná o úpravu starší zahrady, rozhoduje se, jaká zeleň se zachová a co se odstraní. Základem jsou tak zvané kosterní dřeviny (stromy), doplněné keři a nízkými půdopokryvnými rostlinami. Řešíme vedení cest a cestiček, případně schodů, umístění altánu, pergoly, místa pro zahradní posezení, pískoviště pro děti, herních (sportovních) ploch pro větší děti či dospělé, vodních ploch, ale třeba i situování sušáku na prádlo a záhonků,“ vypočítává Pavel Matiska. Zahrada by měla být rozdělena do několika kompozičních celků: trávník, skupina dřevin, posezení u krbu, užitková zahrada...

Vhodné je opakování

Vyhneme se velké různorodosti – materiály, barvy i druhy rostlin by se měly opakovat na více místech, aby zahrada působila harmonicky. Měly by se tu objevit materiály, použité i na domě. Architekt radí vytvářet z rostlin větší ucelené plochy: „Lépe vyniknou a trávník kolem nich se také snáze udržuje.“ V malé zahradě se dají dobře uplatnit různé detaily, které by na velkém pozemku nevynikly. Tam je potřeba vše větší, robustnější.

Snadná údržba

Údržbu zahrady může usnadnit správný výběr rostlin. Z tohoto hlediska jsou nejméně náročné stromy, pak keře, náročnější jsou trvalky, letničky a nejnáročnější jsou zeleninové záhony. U stromů a keřů hraje roli, jak rychle rostou – a tedy nutnost tvarování, množství vznikající organické hmoty (opadané listí), apod.

Méně náročné na údržbu jsou zejména kvůli minimalizaci opadu listů (jehlic) jehličnany než listnaté stromy. „Ale zahrada pouze z jehličnanů je stále stejná. Listnáče, měnící během roku svou barvu, do ní vnášejí dynamiku,“ míní architekt.

Velmi praktické je použití netkané mulčovací textilie, která propouští vodu a vzduch, ale nedovolí prorůst plevelu. Na svahy jsou ideální půdopokryvné rostliny – motyčku na okopávání už nebudete potřebovat.

Služby architekta

Splnit představy majitelů, vyhovět nárokům rostlin, minimalizovat údržbu a vytvořit estetický celek – to je opravdu práce spíše pro odborníky. Tak poslední otázka: Co konkrétně zákazník získá, jestliže se obrátí na architekta, ptám se.

„Například u nás pro něj vytvoříme kompoziční studii zahrady, na jejímž základě pak vypracujeme osazovací plán. Pokud bude zahradní úpravy realizovat sám objednavatel, dostane ještě vytyčovací plán s přesnými rozměry. Další je technická zpráva, která popisuje, jak a z čeho by vše mělo být udělané a vysazené, co kde koupit. Součástí jsou fotografie použitých rostlin a jejich popis – jak kvetou, jak se o ně starat. Na požádání vypracujeme i názorné pohledy nebo skicy zahrady, aby zákazník získal lepší představu. Lze si objednat nejen návrh zahrady, ale i její realizaci, případně následující údržbu. Pro představu – kompletní návrh zahrady o rozloze 400 m² přijde asi na osm tisíc korun.“

Reklama

Související články

Cesta k souladu

Dům, kolem kterého od jara do podzimu rozkvétají tisíce květů, prošel dlouhým vývojem. Od gotiky přes zdobné baroko až k jeho neorenesanční podobě, kterou...

Začněte terénem

Terénu se nepřizpůsobuje pouze architektonický styl a orientace stavby, ale i výsledná podoba zahrady. Přizpůsobit se však neznamená podřídit se. Malá...

Výběr článků

Načítám