Hlavní obsah

S tlakovou myčkou nedáte špíně kolem domu šanci

Novinky, Dana Novotná

Odtávání sněhu nemilosrdně odhaluje, kolik špíny a nepořádku se nám kolem domů, chat, chalup i na zahradách usadilo. Uklidit takovou spoušť bez zbytečné námahy vám pomůže tlaková myčka.

Článek

Špína se zdá všudypřítomná. Zažrala se do chodníků, dlažeb, fasád a nevyhnula se ani okapům či odtokovým rourám Jednoduše je všude a otázka zní, jak se jí co nejrychleji a zároveň i nejúčinněji zbavit. Někdo si možná ještě plánuje gruntování se zahradní hadicí a smetákem. Když ale porovnáte vynaložený čas a výsledky, čeká vás práce vskutku sisyfovská.

Podstatně jednodušší a účinnější je vzít na pomoc tlakovou myčku. Práce s ní je nejen jednoduchá, ale i úsporná. Stačí jen přesně namířit silný vodní paprsek a spustit. Všechny zpevněné povrchy kolem domu i fasády jsou bez zbytečného používání chemie za chvíli opět jako nové. Spotřeby vody se při tom rozhodně bát nemusíte, protože myčka má ekonomický provoz. V porovnáním s čištěním hadicí se při použití myčky spotřebuje až o neuvěřitelných 80% vody méně. O úsporách času nemluvě.

Čistit může celá rodina

„Popularita těchto malých mobilních zařízení strmě stoupá,“ říká architekt Pavel Divišovský. „Pořizují si je především majitelé domů, chat a chalup, kterým záleží na tom, aby jejich hájemství vypadala jako ze škatulky. Není divu, vždyť práce je s nimi velmi jednoduchá, rychlá a výsledek vidíte okamžitě."

Podle Divišovského ovšem využití tlakové myčka nekončí jen jarním úklidem. Je k ní možné připojit celou řadu doplňků, které její účinnost podstatně zvýší, usnadní práci a především výrazně rozšíří použití. Na mytí aut se hodí například rotační kartáč. Proud vody v něm roztáčí vnitřní kartáč, který pak intenzivně čistí znečištěné plochy. Nejen motoristé využijí zahnutou koncovku, která usnadní mytí podvozků aut a dalších těžko přístupných míst, jako jsou například okapy.

Mycí kartáč se hodí k účinnému čištění hladkých znečištěných ploch. Na chodníky, dlažby a jiné velmi špinavé plochy zase platí rotační tryska, jejíž rotující proud vody čistí jako fréza. A pokud chcete z nějakého povrchu odstranit před novým nátěrem korozi, oceníte pískovací soupravu, která přisává do vodního paprsku jemný písek. Protože může s tlakovou myčkou pracovat v podstatě každý člen rodiny, jistě se v moderní domácnosti neztratí.

Jak si vybrat

Co všechno by měla moderní tlaková myčka mít ve výbavě? Základem je výkonný elektromotor a vysoký pracovní tlak. Něco takového vám ovšem stroje z řetězců nezaručí.

„V každém případě bych všem doporučil nákup u renomovaných specialistů, který dokáží posoudit možnosti stroje a poradí vám s výběrem,“ radí Divišovský. U kvalitních strojů je již standardem pistole s tryskou, a to včetně nástavce a nastavitelné hlavy. Obvyklá je i tlaková hadice s navijákem, který velmi usnadní manipulaci se zařízením, a zařízení na automatické přisávání čistícího přípravku. Nezbytný je vodní filtr, který chrání tlakové čerpadlo před vniknutím nečistot a tepelná pojistka zabraňující přetížení motoru.

Některé stroje jsou kromě toho navíc opatřeny i systémem RLW (naviják usnadňující manipulaci s tlakovou hadicí) a systémem TSS (Total Stop Systém - automaticky vypne motor při uzavření pistole).

Reklama

Výběr článků

Načítám